0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
LGS-YKS Sınav Anı Nasıl Yönetilmeli?

LGS-YKS Sınav Anı Nasıl Yönetilmeli?

Yazar: Psk. Dan. Arife Nur Ertuğrul

Yayınlama Tarihi: 02.02.2024

SINAV SENİ YÖNETMESİN! SEN SINAVI YÖNET

LGS ve YKS'ye hazırlık sürecinde öğrencilerin bir arada düşünmesi gereken birçok şey var. Hedef belirlemek, düzenli çalışma rutini oluşturmak, netleri artırmak, zaman yönetimi, kaygı vs. Tüm bunlar 165 dakikalık 1 sınav için. Nedir bu sınav? 

Başlıkta da gördüğünüz gibi sınav anı nasıl yönetilir bu yazıda öğrenmiş olacaksınız. Bunun için öncelikle ana konumuzu iyi tanımlayalım. Sınav anını yönetmek. Sınav, an, yönetmek.

 

SINAV

Sınavın birçok tanımı yapılabilir ya da herkes farklı bir anlam yükleyebilir, zaten konu burada başlıyor. Sınava yüklediğiniz anlamda. Sınav senin için nedir? Önce bunu düşünmekte fayda var. Düşündün mü? Geri kalan tüm hayatını belirleyecek bir şey mi, yıllardır üzerine baskı yapan bitirip rahata kavuşacağın bir şey mi, hayallerine seni götürmek için bir basamak mı, çaba gösterip istediğin sonucu almak için de son bir efor mu, ailene ya da bir başkasına 'ben başardım' diyeceğin tatmin duygusu mu yoksa sadece bir sınav mı? Bu düşüncelerin arasında çok büyük farklar var. Eminim bazılarını okurken kaygı düzeyin çok yükselirken bazılarını okurken de çok rahat hissetmişsindir. Yani sınava yüklediğin anlam senin için daha 15-18 yaşında bir genç olarak tüm hayatını belirleyecek bir şeyse büyük ihtimal sınav anında çok kaygılanırsın. Düşünceyi biraz düzenlemekte fayda var. Sınav senin hayatını belirlemez. Bu son şansın değildir. Çünkü önünde daha birçok seçeneğin olacak. Hayata adım atarken bir basamaktır sınav.. Bu basamağı belki kolay belki zor geçeceksin ama sonuçta geçeceksin. Daha önünde kocaman bir merdiven var. Önüne daha çok sınav çıkacak ve şu önemli dediğimiz YKS veya LGS ye geri dönüp baktığında belki de ‘o zamanlar sanki dünyanın sonu sanıyorum hayatıma yön verecek olan sınav LGS değilmiş’ diyeceksin. O yüzden şu an sınava yüklediğin anlamı düzenlemekte fayda var. Sınavın zihnindeki tanımını bulduysan şimdi diğer konuya geçelim.



AN

An nasıl yönetilir? Hangi anda olursan ol, o anda kalarak yönetirsin. Şu an bu yazıyı okuduğun bir andasın 10 dk sonra yiyeceğin yemeği düşünme, yemek yerken de bu yazıyı  düşünme. An bu demek. O saniye, o salisede yaptığın şeye odaklanmak. Bedeninle, zihninle tam olarak o anda olabilmek. Yaptığın şeyi hissederek yapmak. Sınav da bir andır. 165 dakikalık sonsuz anlardan oluşur. Eğer sınavın her anında meşgul olduğun soruya odaklanırsan an senin ellerindedir. Ama soruya odaklanmak yerine hayal kurduğun üniversiteye, liseye, ailene ne diyeceğine,  mezuna kalma fikrine kayarsa zihnin, sınav anından çıkmışsındır. Artık yönetemiyorsun sınavı. Üzgünüm. Ama iyi bir haberim var. O an bir soruda takıldın ve andan koptun zor geldiği için zihnine olumsuz düşünceler hücum etmeye başladı, 20 saniye içinde o ana geri dönersen olumsuz düşünceler seni engelleyemez. Sen yeter ki hemen onları zihninden uzaklaştır.

 

YÖNETMEK

Yönetmek bir konuya, bir duruma yön vermektir. Bir şeyi yönetmek için önce onu iyi tanımak, yeterli bilgi birikime sahip olmak gerekir. Yani sınav anını yönetmek için sınavda karşına çıkabilecek her şeye hazırlıklı olmalısın. Bu da sınav Anından ziyade sınavdan önceki süreçle ilgili. Sınava iyi hazırlanırsan , konularını bitirirsen, yeterli pratik yaparsan sınava hazır girmiş olursun ve onu yönetebilecek gücün/yeterliliğin olur.

Bu tanımlamaları anladıysan şimdi konunun biraz da teknik kısmına geçebiliriz.

 

SINAV ANINI YÖNETMENİN ADIMLARI

1.Adım: Sınavın ne olduğunu ve senin için ne anlama geldiğinin farkında olmalısın. Gireceğin sınavda hangi branştan kaç soru var, ne kadar süren var bu teknik bilgileri öğrenmelisin. Güçlü ve zayıf olduğun dersleri,eksik konularını tespit etmek.

 

2.Adım: Özgüvenli olmak. Ders ayırt etmeden; konuları çok iyi anlamak, çok soru çözerek pratik yapmak, denemelere girmek, denemelerde hatalarını tespit etmek. Yani sınava hazır olmak. Bunları yaparsan, ben konularımı bitirdim, bol soru ve deneme çözdüm, eksiklerimi kapattım diyerek özgüvenle sınava girebilirsin.

             




3.Adım: Sınav 'An'ında kalarak geçmiş başarısızlıklarını ya da gelecekte ne olacağını düşünmeden sadece o an çözmen gereken soruya odaklanmak.

 

4.Adım: Zor soruları kabullen. Zor sorular da olacak kolay sorular da olacak. Hepsine hazırlıklı ol. Zor bir soruyla karşılaştın. Türkçe’de 8.sorudasın ve okuyorsun okuyorsun anlayamadın bir türlü doğru cevabı bulamadın. Sakın panik yapma. Neydi? Zor sorular da olacaktı bu da onlardan birisi. Büyük ihtimal şu an zaten herkes 8.soruda zorlandı. Sen aynı soruda takılı kalmak yerine bunun zor bir soru olduğunu kabul edip 9.soruya geçersen hem sakin kalırsın hem süreni iyi yönetirsin hem de vakit yaratacak çok daha kolay soruları yapabilirsin. Aslında biz buna Turlama Tekniği diyoruz. (birazdan açıklayacağım)

 

5.Adım: Süreyi iyi kullan. Sınav anında hangi derse ne kadar süre ayırman gerektiğini bilmelisin. Süreyi dengeli bir şekilde branşlara bölmelisin. Kimse sona kalan dersine hiç dokunamadan sınav bitsin istemez. Örneğin eğer Türkçeye 50 dakika ayırdıysan o sürede bitirmeye çalışmalısın. 50 dakikada bitiremesen bile artık sıradaki branşa geçmen gerekiyor. 50 dakikada bitirmek için işte turlama tekniği devreye girecek. Unutma soruları hızlı çözen değil hızlı geçen kazanır.

 

6.Adım: Turlama Tekniği. 8.soruda takılmıştın 1 kez okudun ve anlamadıysan 9’a geçerek turlama yapmış olursun. Yani zaman kaybetmeden zor soruları atlamak. Süre artırıp sonra o kalan (8.soru gibi) sorulara dönebilmek. Her derste bunu uygulayarak süreyi iyi yönetirsin. Zor sorular daha çok puan getirmiyor. Her soru eşit puana sahip. Sorularla inatlaşmamak, süreyi yönetmenin en temel kuralı. 



7.Adım: Yazının en başında da bahsettiğim anda kalmakla ilişkili kaygıyı yönetebilmek. Sınavın sizin için çok önemli olduğunun farkındayım. Önem düzeyi yükseldikçe kaygı düzeyiniz de yükselebiliyor. Kaygı dediğimiz şey üzüntü, öfke gibi çok doğal bir duygu ama diğer duygulardan bir farkı var. Olmayan,gerçekleşmeyen bir şeye karşı gelişen duygu. Yani gelecekle ilgili bir duygu. ’Sınav çok zor, kesin yapamayacağım,istediğim okula yerleşemeyeceğim, emeklerim boşa gidecek, ailem kim bilir ne der’ gibi düşüncelerinizi anlıyorum. Bu düşünceler kaygıyı doğuruyor.Sınav daha bitmedi, sonucu görmedin, puanını bilmiyorsun; o zaman bu  gelecekteki ihtimallerle bu önemli sınavı heba etme :( Çokça söylediğim gibi şu an sınavdasın ve o çözmen gereken soruya odaklanmalısın. Sonuç belki tahmin ettiğinden çok daha iyi gelecek, pişmanlık duymamak için geleceği değil o anı düşün.

 

Sonuç olarak önce sınavın ne olduğunu ve senin için ne anlama geldiğinin farkında olmalısın. 'An'da kalarak süreci iyi yönetmeyi bilmelisin. Sınav öncesinde yaptığın denemeler, çözdüğün pratik yaptığın testler, dinlediğin videolar, okuduğun kitaplarla sınava hazır olursan daha özgüvenli başlayacaksın. Bu araçları ne kadar verimli hale getirirsen o kadar amacına emin adımlarla ilerlersin. Hazırlığını iyi yaparsan sınav anındaki kaygıyla baş etmen kolaylaşır ve emeklerinin karşılığını daha kolay alabilirsin. Sınav öncesi hazırlıkların tamam sınav günü geldi. Hazırlıkları tam ve kendine güvenen biri olduğun için an'da kalman daha kolay olacak ve sınav seni değil sen sınavı yönetebileceksin..

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Netlerini en hızlı yoldan artırmak istiyorsan bizimle hemen tanış!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Hizmetlerimiz

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram