0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
LGS Sürecinde Sosyal Hayat ve Okul Dengesi

LGS Sürecinde Sosyal Hayat ve Okul Dengesi

Yazar: Psk. Dan. Büşra Nur Yiğit

Yayınlama Tarihi: 25.03.2024

Birçok ebeveyn ve öğrenci sınav sürecinde dinlenmenin ve başka aktivitelere zaman ayırmanın kayıp olduğunu düşünür. Sınav sürecinin sadece okul ve ders ile geçmesi gerektiğini diğer aktivitelere zaman ayrılırsa başarısız olunacağına dair inanılan bir mit vardır.
Tabiki sınav senesi olarak adlandırdığımız minimum on ayı içerisine alan süreçte öncelik öğrenciyi hedefine ulaştıracak çalışmalar olmalıdır ancak kesintisiz ders çalışmak ve ders ile ilgilenmek çok sürdürülebilir olmamaktadır.

Sınav sürecinde en önemli üç madde: zaman yönetimini iyi yapmak, verimli ders çalışmak ve psikolojik sağlamlığı korumak olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda çoğu öğrenci ve ebeveyn bu süreçte ya çok kısıtlayıcı ya da çok özgürlükçü davranabiliyor...Fakat çoğu zaman öğrencinin bu üç maddeyi uygulaması çok kolay olmuyor.. Peki bu dengeyi kurmak mümkün mü ? Okul ve sınav senesi dengesi nasıl kurulmalı ? Bu yazıda bu sorulara yanıt veriyor olacağız.

 

Sosyal Hayat Neden Gerekli ?

İnsanlar evrimsel süreçleri itibariyle sosyalliğe ihtiyaç duyan canlılardır. Sosyallik,temel ihtiyaçlardan sonra karşılanması gereken bir ihtiyaç olarak öne çıkar.Lgs sürecinde sosyal hayatın gerekliliğini göz önüne alırsak psikolojik sağlamlığı korumak adına stresi yönetmek gerekir.Akademik bilgisi yüksek de olsa öğrenciler stresten dolayı başarı gösterememektedir. Stres yönetiminde ise öğrencinin ona iyi gelen aktivitelere zaman ayırması çoğu zaman iyi bir yol olarak öne çıkmaktadır.Aynı zamanda öğrencilerin içsel motivasyonlarının yanı sıra zaman zaman dışsal motivasyona da ihtiyaçları olmaktadır. Bu süreçte motivasyonlarını artırmak ve sürdürmek için sosyal çevreleriyle yaptıkları aktiviteler yardımcı olacaktır.Tamamen kısıtlanmış bir sosyal hayat,öğrencinin stresini arttırırken dengesi kurulmayan bir sosyal hayatta öğrenciyi hedefinden uzaklaştıracaktır.



Dengeyi Kurarken Yardımcı Olacak Yöntemler

1) Haftalık Plan Yapmak

Öğrencinin haftanın en başında haftasını planlaması,ders ve boş vakit ayrımını yapmasına yardımcı olacaktır. Okul saatleri eğer gidiliyorsa kurs saatleri ve bireysel çalışma zamanı göz önüne alınarak haftalık plan yapılmalıdır. Öncelik verilmesi gereken ödevler planlandıktan sonra haftanın genelde bir tam ya da yarım günü dinlenmeye ayrılmalıdır. Bu boş gün haftanın yoğunluğu ya da öğrencinin bunalmışlık seviyesine göre arttırılıp azaltılabilir.

 

2) Gün Planlaması Yapmak

Haftalık plan yapıldıktan sonra oradaki görevlerin günlerin yoğunluğuna göre dağıtılması öğrencinin kendisine ayırabilecek vakit yaratmasını sağlar.Haftanın bir gününü boş gün bırakacağı gibi gün içerisinde de kendine nefes molaları vermesi gerekmektedir.Etütler arası dinlenme molaları bir sonraki etüte geçtiğinde öğrencinin verimini arttırır ve zihninin dinlenmesini de sağlar.

 

3) Kendini Keşfetmek

Çoğu çalıştığımız öğrenciye boş zamanlarında ne yaptıklarını sorduğumuzda onlara iyi gelen aktiviteleri keşfetmediklerini fark ediyoruz. Mola zamanlarının keyifli geçmesi öğrenme zamanının verimli geçmesi kadar değerlidir. Öğrencinin ona iyi gelecek aktiviteleri keşfetmesi,kendini tanıması sınav senesinde süreci yönetirken ona yardımcı olacaktır.

 

4)Sosyal Medya Kontrolü

Lgs sürecinde sosyal hayat dengesi konuşurken sosyal medya konusuna değinmeden geçmek mümkün değil. Sosyal medya birçoğumuzun yaşamının bir parçası oldu.

Sınav senesinde sosyal medya kullanımının kısıtlı ve işe yarar biçimde olması gerekmektedir. 

Sosyal medya fazla kullanıldığında öğrencilerde dikkat eksikliğine sebep olmaktadır. Aynı zamanda paylaşılan gönderiler çoğu öğrencide performans kaygısı yaratmaktadır. 

Kontrollü bir şekilde kullanıldığında sınav süreciyle ilgili yararlı bilgilere erişilmekte ve öğrencinin stresini azaltmasına yardımcı olmaktadır.Buradaki oranı 1-3 şeklinde düşünebiliriz. Bir öğrenci 1 saatini sosyal medyada geçiriyorsa en az 3 saatinide dersle geçirmelidir. Bu yüzden sosyal medya kullanılmamalı mı sorusu öğrenciden öğrenciye değişmektedir ancak kontrollü olması gerektiği kesin bir yargıdır.

Tüm bu maddelere baktığımız zaman lgs sürecinde sosyal hayat ve okul dengesini kurarken öncelikleri iyi belirlemeli,planlı olmalı ve bize iyi gelen aktiviteleri iyi belirleyerek bunlara gereken zamanı ayırmalıyız.

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük LGS Rehberlik kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram