0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
LGS Öğrencileri İçin Kariyer Planlama

LGS Öğrencileri İçin Kariyer Planlama

Yazar: Psk. Dan. Gizem Kırımca

Yayınlama Tarihi: 19.03.2024

LGS + KARİYER PLANLAMA = ?

Yukarıdaki başlık dikkatini çekmiş, sende merak uyandırmıştır diye düşünüyorum. Yazımızda LGS sürecinde bulunan öğrencilerimiz için kariyer planlamanın önemine vurgu yapacağız.

LGS NEDİR?

 LGS hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse ülkemizde yıllardır 8.Sınıflarda liseye geçiş için merkezi sınav uygulanmaktadır. 2017-2018 eğitim öğretim yılında değişikliğe gidilerek LGS uygulanmaya başlanmıştır. Ortaokuldan liseye geçiş sınavı olarak bilinen LGS; 8. sınıfın sonunda belirli derslerden aynı gün ve iki oturum şeklinde düzenlenen bir sınav sistemidir. Bu sınav, 6 temel ders olan Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe, Yabancı Dil (İngilizce), T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini içermektedir.

KARİYER PLANLAMA NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kariyer planlaması, öğrencilerin ilgi, yetenek ve değerlerini göz önünde bulundurarak mesleki hedeflerini belirlemeleri ve bu hedeflere ulaşmak için izleyecekleri yolu planlamaları sürecidir. Uzun bir süreç olan kariyer planlaması, kişinin profesyonel yaşamındaki yönünü belirler ve hem iş hem de eğitim hayatındaki kararlarını şekillendirir. Kariyer planlamasının öğrenciler açısından en önemli etkilerinden biri, öğrencilerimize gelecekte hangi alanda ilerlemek istediklerini anlamalarında, farkındalıklarının gelişmesinde yardımcı olmasıdır. Ayrıca, kariyer planlaması erken yaşta başladığında, öğrenciler keşfettikleri ilgi ve yeteneklerini geliştirme imkanı bulurlar ve bu da onların gelecekteki iş bulma süreçlerini kolaylaştırır ve işi icra ederken başarılı olma ihtimallerini arttırır. Bir kariyer planlaması yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlarıdr;

  • Gerçekçi hedefler belirlemek 

  • Sektör trendlerini takip etmek 

  • Esnek bir plan oluşturmak 

Kariyer planlaması için başlangıç yaşı, kişi ne kadar erken yaşta kariyerine yön vermek istediğini belirlerse o kadar faydalı olacağı konusunda uzmanlar aynı düşünmektedirler. Planlama sonrası uygulama aşamaları ise, belirlenen planın başarıya ulaşması için atılması gereken somut adımların bütünüdür ve disiplinli bir çalışmayı gerektirir. Bir öğrencinin erken yaşlardan itibaren kariyer planlamasını yapması, hem akademik hem de sosyal becerilerin gelişiminde belirgin bir ivme kazandırır. Çünkü erken dönemde belirlenen hedefler, öğrencinin eğitim hayatındaki tercihlerine rehberlik eder ve öğrencinin motivasyonunu artırır. Aynı zamanda, iyi bir planlama sayesinde öğrenciler gelecekte pişmanlık duyabilecekleri kararlardan kaçınabilirler.

Bulunduğu Kademe

Kariyer Planlaması İçin Uygun Eylemler

ORTAOKUL

Kişisel ilgi alanlarını keşfetme, yetenekler hakkında farkındalık

LİSE

Profesyonel kariyer hedeflerini belirleme, eğitim ve meslek araştırması



LGS + KARİYER PLANLAMA = MUTLU VE BAŞARILI ÖĞRENCİ

LGS ve Kariyer Planlama süreci öğrencimiz için oldukça kıymetlidir Yukarıda bu iki unsur hakkında kısaca bilgilendirme yapmaya çalıştım. Özellikle lise tercihi noktasında kariyer planlama kendini daha çok hissettirmeye başlıyor. İlk olarak öğrencimizin ilgi, yetenek ve beklentilerinin farkına varıp bunları besleyebileceği ve başarılı bir şekilde icra edebilmesi için hangi lise türünü tercih etmesi onun için daha uygun olur? Sorusuna cevap verebilmemiz lazım. Bu soruların cevapları öğrencimiz için önemli olan bu dönemde vereceğimiz karar birçok açıdan öğrencimize katkı sunuyor. Öğrencimizin yanlış tercih sorunu sonucu yaşayacağı vakit ve emek kaybının önüne geçiyor.  Gelişim çağında tam olarak istediği ve ilgi duyduğu alanlarda kendini geliştiriyor ve ilgisi olduğu için başarı seviyesi artıyor dolaylı olarak kendine olan özgüveni de gelişiyor. Tam tersini düşünürsek eğer ilgisinin olmadığı, yeteneği olmayan bir alanda bir öğrenci nasıl mutlu ve başarılı olabilir ki? 

Her çocuk özel ve biriciktir. 

Her öğrencimizin istediği ve arzuladığı mesleği icra edebilmesi dileği ile...

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük LGS Rehberlik kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram