0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Konumuz "DENEME SINAVLARI"

Konumuz "DENEME SINAVLARI"

Yazar: Psk. Dan. Leyla Hafçı

Yayınlama Tarihi: 09.03.2024

Deneme sınavı, her sınav öğrencisinin çalışma programında olması gereken vazgeçilmez bir parçadır. Bazen genel denemeler bazen de branş denemeleriyle öğrenciye pratik kazandırır. Deneme sınavlarının sayısı ve sıklığı öğrenciden öğrenciye değişebilir. Konu ilerlemesine göre ya da sınava kalan süreyle beraber şekillenebilir. Ancak deneme çözmeden sınava girmek yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Peki sınav öğrencisi için bu kadar önemli olan deneme sınavı aslında nedir? Ya da ne değildir?

 

DENEME SINAVI NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Girecekleri sınavdan soru sayıları ve soru stilleri olarak bir farkı yoktur. Yayından yayına göre, soru tiplerinin benzerliği değişebilir. Yeni nesil sorulara uyumlu olan denemeleri seçmek önemlidir. Deneme sınavları öğrenciyi geliştiren, eksiklerini görmesini sağlayan, pratik kazandıran en önemlisi sınava hazırlayan testlerdir. Deneme sınavları, öğrencinin konuları ne kadar iyi öğrendiğini, unuttuğu konuları veya eksik olduğu konuları tespit etmesini sağlar. Ancak sadece bunlardan ibaret değildir. Öğrencinin sınav esnasındaki zaman yönetimini geliştirmesini, stresini kontrol altına almayı, odaklanma konusunda kendisini geliştirmesini sağlar. Peki deneme ne değildir? Denemeler başarımızın bir belgesi değildir. Tek denemeyle öğrenci başarısını değerlendirmek doğru değildir. Öğrenci konuları tamamen bilmesine rağmen deneme sınavlarından bazen düşük netler yapabilir. Bu biraz önce saydığım zaman yönetimi, odaklanma, stres ve çevresel faktörlerden de kaynaklanmış olabilir. O yüzden her gelen düşük netin öğrenci başarısıyla ilişkilendirilmesi doğru değildir.

 

DENEME SINAVI ÇÖZMENİN ÖNEMİ?

Deneme çözmeden sınava girmenin bir hata olduğundan yukarıda da bahsetmiştik. Peki neden? Deneme sınavı çözmeden birçok kaynak bitirerek başarılı olamaz mıyım? Tabi ki sınav sürecinde birden fazla kaynak çözmek oldukça faydalı olacaktır. Ama tek başına yeterli değildir. Deneme sınavı öğrenciye pratik kazandırır hatalarını görmesini ve düzeltmesini sağlar. Soru bankalarıysa konuyu pekiştirmesini sağlar. Önce konu pekiştirilmeli ardından pratik kazanılmalıdır. Sınavdaki soru tiplerini bilmek ve bu konuda kendini geliştirmek için her öğrenci sınavdan önce birçok farklı yayından birçok deneme çözmüş olarak girmelidir. Denemeler aynı zamanda tekrar yapmak için de çok önemlidir. Özellikle branş denemeleriyle tekrar yapmak oldukça faydalı olacak ve hızlı bir net artışı sağlayacaktır. Örneğin öğrenci bir dersin konularını bitirdi ve soru bankalarından sorularını çözdü ancak konularda unutmalar yaşıyor mu, tam oturmayan konular var mı? Bunları ancak deneme çözerek görebilir. Denemeyle konu eksiği tespit edilip kolaylıkla tekrar yapılabilir.

 

DENEME ANALİZİ NEDİR?

Çok önemli bir not!

Deneme sınavını çözüp bir kenara bırakmak, gerçek bir deneme sayılmaz. Soru bankası çözmekten farksızdır. Denemeyi farklı kılacak olan denemeyi analiz etmektir. Eğer bir öğrenci konularım eksiksiz, sürekli deneme çözüyorum ama netlerim artmıyor diyorsa muhtemelen ya doğru analiz yapmıyor ya da hiç analiz yapmıyordur. Peki nasıl yapılır bir deneme analizi? Denemeyi kontrol ettikten sonra, ilk olarak yanlış yapılan sorulara bir bakmak gerekir. İlk sorumuz ‘bu soruyu neden yanlış yaptım’ olmalıdır. Bu konuyu hiç görmedim mi? Bu konuyu çalıştım ama unuttum mu? Dikkat hatası mı? vb. birçok soru sorulabilir. Konu eksiği varsa kesinlikle konu tekrarı ya da tekrar soru çözümü yapılmalıdır. Sadece yanlış yaptıklarımız değil boş bıraktığımız sorular da önemlidir. Yine burada da sorulacak ilk soru ‘bu soruyu neden boş bıraktım’ olmalıdır. Zamanım mı yetmedi? Çözmeyi denedim ama çözemedim mi? Ya da çözemem nasılsa diye düşünüp hiç bakmadım mı? Vb. gibi birçok soru sorulabilir. Özetle, her yanlış ya da boş konu eksiğinden kaynaklanmıyor olabilir. Önce neden kaynaklandığını bulup ona göre çözüm üretmek gerekir.

 

DENEME SINAVINDAN NEDEN KAÇMAMALIYIZ?

Deneme sınavlarını bir tatbikat olarak düşünebiliriz. Okullarda birçok öğrenci tatbikatlara katılmıştır ve ne olduğunu biliyordur. Peki tatbikatın amacı nedir? Olası riskleri görmek ve olası bir durumdan önce önlem almaktır. Deneme sınavları da bizim sınav tatbikatlarımızdır. Amaç, olası riskleri ve olası eksikleri tespit edip buna önceden çözüm bulup müdahale etmektir. Sınav öğrencisi için olası riskler neler olabilir? Zaman yönetimi, stres yönetimi, konu eksiklerinin tespiti gibi düşünebiliriz. Ancak eksikleri bilmezsek ve önlem almazsak sınav esnasında bu sorunları çözmek için vaktimiz olmayacak. O yüzden her öğrenci deneme çözmeli ve analiz etmelidir. Düşük net yapıyorum, düşük net gelmesinden korkuyorum gibi sebeplerle deneme sınavlarından kaçmak öğrenciyi asla yukarı taşıyamaz. Unutmayın, yaptığınız düşük netler kalıcı başarılarınız değiller, eksiğinizi görmeniz ve çözmeniz için fırsatlardır.

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Netlerini en hızlı yoldan artırmak istiyorsan bizimle hemen tanış!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Hizmetlerimiz

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram