0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Kontrolsüz İnternet Kullanımı

Kontrolsüz İnternet Kullanımı

Yazar: Psk. Dan. Figen ASLAN

Yayınlama Tarihi: 13.11.2023

Kontrolsüz ya da problemli internet kullandığımızı nasıl anlayabiliriz?

Bunun için birkaç belirtiyi gözlemleyebiliriz. Literatürde problemli internet kullanımı bireyin internetile ilgili takıntılı düşüncelere sahip olması, yaşadığı olay ve durumlara karşı hoşgörüsünün azalması, internet kullanımını sınırlandırmakta zorlanması; buna bağlı olarak bilişsel ve psikolojik sorunlara yaşaması olarak tanımlanır. Yani internet kullanımızın İnternetin kontrolsüz kullanılması özellikle gençlerde sosyal ve akademik hayatta başarıyı ve en önemlisi de uzun vadede ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Peki bu problemle nasıl baş edebiliriz?

1-ÖZDENETİM

Başlangıç için yapılabilecek en güzel şey sınırlara kendiniz karar vermeniz. Kendinizi gözlemleyin, öncelikle ne kadar ve ne için internet kullanıyorsunuz? Bu kullanım süresi sizin için rahatsız edici mi? Ne kadar azaltmak sizin için işlevsel olur?

*Kendinize bir günlük kota koyun. Bu kotayı aşmadığınız her gün için kendinizi ödüllendirin.

*Özellikle ders çalışırken telefonunuzu ulaşamayacağınız bir yerde tutun. Kendi kendini denetleme ve sınırlandırma, biraz zorlayıcı olsa da en etkili yöntem.

2-DESTEK ALIN

Yaşadığınız sorunlarla her zaman tek başınıza baş etmek zorunda değilsiniz. Yakın bir arkadaşınızdan ya da ailenizden bu konuda destek isteyebilirsiniz.

*Ortak hedefler belirleyin. Örneğin aile üyelerinizle ya da arkadaşlarınızla hep birlikte ekran sürenizi düşürme yarışına girebilirsiniz. :)

*İnternet kullanımınızı sınırlandırmak istediğiniz herhangi başka bir zamanda çevrenizdeki kişilerle ortak bir aktivite yapmak işleri kolaylaştıracaktır.

3-HOBİ EDİNİN

Yapılan araştırmalar, bir hobi sahibi olmanın psikolojik sağlık ve sosyal beceriler üzerinde olumlu etkisini kanıtlamıştır. Sınav senesinde ders çalışmak dışında hiçbir şeye zaman ayırmamak gerektiği bir şehir efsanesidir. Haftada 1-2 gün birkaç saat yapmaktan keyif aldığınız, sizin için rahatlatıcı ve geliştirici olan bir aktiviteye zaman ayırmak ders çalışma performansınızı olumlu etkileyecektir.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram