Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 09.02.2024
Sayıları, verileri ve bilgileri toplayarak sonuçlar çıkaran ve yöntemler geliştiren bir alan olan istatistik, hayatın her alanında doğru kararlar verilmesine yardımcı olur. İstatistiksel yöntemler ve düşünceler, günlük hayatta karşılaşılan sorunların çözümünden gelecekte karşılaşılacak olan olayların tahmin edilmesine kadar çok geniş bir alanda önemli bir role sahiptir. Bu özelliği sayesinde hemen hemen tüm sektörler için hayati bir rol üstlenir. Özellikle her şeyin dijitalleştiği ve veri odaklı bir hale geldiği günümüzde bu rolün çok daha önemli bir hale geldiğini söylemek mümkün. Peki istatistik bölümü nedir ve iş imkanları nelerdir?
İstatistik, verilerin toplanması ve işlenerek bilgiye dönüştürülmesi alanında çalışan bir bilim dalıdır. Verilerin araştırılması, toplanması ve analiz edilmesi konularına odaklanır. Bunu yaparken olasılık kuramlarından ve deneylerden faydalanır, gerekli durumlarda analiz yöntemleri geliştirir. Bu bölümde okuyacak bir öğrencinin olasılık teorilerini anlaması ve temel matematik becerilerini geliştirmesi gerekir. Veri analizi yeteneklerinin gelişmesi, araştırma yöntemleri konusunda yetkinleşilmesi, bu bölümden mezun olan öğrencilerin kariyer yolunda başarılı olmasını sağlar.
İstatistik mezunları, veri bilimi konusunda yetkinleşmiş kimselerdir ve pek çok sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilir. Peki istatistik bölümü ne iş yapar ve mezunlar hangi kurum ya da kuruluşlarda çalışabilir?
İstatistik bölümü mezunları sağlık, eğitim, finans ve teknoloji de dahil olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde ihtiyaç duyulan personeller olarak önemli bir yere sahiptir. İş imkanları da buna bağlı olarak çeşitlidir. İstatistik mezunlarının görev alabilecekleri başlıca pozisyonlar ise şunlardır:
İstatistikçi,
Veri analisti,
Pazar araştırmacısı,
Finans analisti,
Gelir uzmanlığı,
Analitik CRM uzmanlığı,
Risk yönetim uzmanlığı,
Sistem analisti,
Veri madencisi,
Süreç analisti,
Operasyon ve raporlama sorumlusu,
Araştırma görevlisi,
Akademisyen.
Bu pozisyonlarda görev alacak personellerin veri toplama, gözlem yapma ya da yorum yapma gibi becerilerinin gelişmiş olması beklenir. Genel olarak bakıldığında bu alanda çalışan personellerin sayısal verileri toplaması ve bu verilerden sonuçlar çıkarması istenir.
İstatistik bölümü mezunlarının hem ulusal hem de uluslararası olarak farklı sektörlerde ve farklı departmanlarda çalışma imkanı bulunur. Örneğin bölüm mezunlarının Gelir İdaresi, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, TÜBİTAK ve Türkiye İş Kurumu da dahil olmak üzere pek çok kamu kurumunda görev almaları mümkündür. İstatistik mezunlarının görev alabilecekleri diğer çalışma alanları ise şunlardır:
Bankalar,
Finans şirketleri,
Sigorta şirketleri,
Teknoloji şirketleri,
Lojistik sektörü,
Sosyal medya şirketleri,
Rekabet Kurumu,
Teknokentler,
Spor kulüpleri.
Ulusal ve uluslararası olarak tüm bu alanlarda çalışabilen istatistik bölümü mezunları, aynı zamanda şu uluslararası kurum ve kuruluşlarda da çalışabilir:
Birleşmiş Milletler,
Dünya Bankası,
Gıda ve Tarım Örgütü,
Avrupa Konseyi,
Uluslararası Para Fonu (IMF),
Dünya Ticaret Örgütü,
Uluslararası Çalışma Örgütü,
Dünya Sağlık Örgütü.
İstatistik bölümü uluslararası bir kariyer yapmak isteyen bireyler için son derece uygundur. Mezunlar kendilerini geliştirdikleri ve doğru bir kariyer planlaması yaptıkları sürece başarılı bir kariyeri mümkün hale getirebilir.
Türkiye’de istatistik uzmanı olarak çalışan personellerin maaşları 2024 yılının ilk çeyreği itibariyle 23.000 TL ile 65.000 TL arasında değişir. Elbette istatistik bölümünden mezun olmuş ve farklı pozisyonlarda görev alan personellerin maaşları değişkenlik gösterebilir. Tüm mesleklerde olduğu gibi istatistik bölümü mezunlarında da maaşları belirleyen iş deneyimi, kurum, konum ve pozisyon gibi faktörler bulunur. Yurt dışında çalışan personellerin maaşları kur farkı nedeniyle çok daha fazla olabilir. Ayrıca uluslararası kariyer yapma imkanı sunan bir bölüm olduğundan, yüksek gelir imkanı ile çalışılabilecek alternatifler sunar. Fakat Türkiye’de istatistik maaşları ortalama olarak 30.000 TL bandındadır.
İstatistik bölümünde okuyan öğrenciler 8 yarıyıl, yani 4 yıl boyunca eğitim görür ve lisans eğitimlerini tamamlar. Üniversite eğitimi boyunca görülen başlıca istatik bölümü dersleri ise şunlardır:
İstatistik ve Veri Bilimine Giriş,
Veri İşleme ve Görselleştirme,
İstatistiğin İlkeleri,
Olasılık,
Uygulamalı İstatistik,
Sayısal Yöntemler,
İstatistiksel Hesaplama,
Modern Veritabanı Sistemleri,
Büyük Veriye Giriş,
İstatistiksel Veri Madenciliği,
İstatistiksel Makine Öğrenimi,
Yapay Zeka ve İstatistik,
Yöneylem Araştırması,
Kategorik Veri Analizi,
Sigorta ve Aktüerya Analizi.
Öğrencilerin tüm bunlara ek olarak katılabilecekleri mesleki seçmeli dersler de bulunur. Nesne Tabanlı Programlama, İleri Yöneylem Araştırması, Çok Değişkenli Zaman Serileri, Mobil Programlama, Benzetim ve Çok Değişkenli İstatistik bunlardan bazılarıdır. Eğer siz de istatistik bölümünde okumak üzere eğitim programlarına katılmak ve kendinizi hazırlamak isterseniz, hemen şimdi Kopilot Rehberlik danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar