0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
İşletme Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

İşletme Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 29.01.2024

Türkiye’de üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği bölümlerden biri olan işletme, kurum ve kuruluşların pek çok açıdan yönetilmesini sağlayacak personellerin yetiştirilmesini amaçlar. Bu nedenle gıdadan madenciliğe, sağlıktan enerjiye kadar pek çok sektör işletme bölümünden mezun olmuş öğrencilere ihtiyaç duyar. Fakat bu bölümden mezun olmuş öğrencilerin kendi fikirlerini geliştirmeleri ve hayatlarına bir girişimci olarak devam etmeleri de mümkündür. Peki işletme bölümü nedir ve bu bölümden mezun olmuş personellerin çalışma alanları nelerdir?

İşletme Bölümü Nedir?

İşletme bölümü, çeşitli kurum ve kuruluşların finans, pazarlama, üretim süreçleri ve insan kaynakları da dahil olmak üzere tüm süreçlerini yönetecek personellerin yetiştirilmesini sağlar. Daha kısa bir tanımla, işletmeleri bütünüyle yönetecek olan personeller yetiştirir. Hemen hemen tüm üniversitelerde 2 yıllık ve 4 yıllık programları bulunan işletme bölümü halihazırda faaliyet gösteren tüm sektörler içerisinde görev alabilir. Bölüm, bazı üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, bazı üniversitelerin ise İşletme Fakültesi içerisinde yer alır. İşletme bölümünden başarıyla mezun olmuş öğrenciler, iş dünyası içerisinde yönetici pozisyonuna yerleşebilecek yetenekler taşır. Peki işletme bölümü ne iş yapar ve bu alandan mezun olmuş öğrencilerden beklenenler nelerdir?

İşletme Bölümü Ne İş Yapar?

İşletme bölümü farklı sektörlerde çalışacak personeller yetiştirmenin yanı sıra kendi işletmelerini kuracak girişimci bireyler de yetiştirmeyi amaçlar. İşletme bölümü ve işletme bölümü mezunlarının görev alanlarından bazıları şu şekilde listelenebilir: 

 

  • Girişimcilik yeteneklerini göstererek kendi işletmelerini ya da start-uplarını kurmak,

  • Çeşitli danışmanlık firmalarına ya da özel şirketlere danışmanlık vermek, kendi danışmanlık şirketlerini kurmak,

  • Finans sektöründe analistlik, portföy yöneticiliği ve risk planlamacısı olarak görev almak,

  • Şirketlerin ya da e-ticaret sitelerinin pazarlama departmanlarında çalışmak ya da satış temsilciliği yapmak,

  • İnsan kaynakları biriminde çalışmak.

 

İşletme bölümü mezunları yaygın olarak kendi işletmelerini açar ya da kendi markalarını oluşturur. Fakat farklı şirketlerin muhasebe, insan kaynakları ya da pazarlama gibi departmanlarında da görev almaları mümkündür. 

İşletme Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

İşletme bölümü mezunları hem kamuda hem de özel sektörde çalışabileceği gibi kendi girişimcilik hikayelerini de yazmaya başlayabilir. İşletme mezunlarının girişimcilik dışında görev alabilecekleri başlıca çalışma alanları ise şunlardır: 

 

  • Özel sektörde yer alan ulusal ve uluslararası şirketlerde genel müdürlük, operasyon müdürlüğü, finans müdürlüğü ve pazarlama müdürlüğü,

  • Şirketlerin pazarlama ve satış departmanlarında pazarlama uzmanlığı, insan kaynakları, marka yöneticiliği ya da satış temsilciliği,

  • Finans sektöründe muhasebecilik ya da mali analistlik ve finans analistliği,

  • Şirketlerde stratejik planlama uzmanlığı ya da strateji danışmanlığı.

 

İşletme bölümü mezunları tüm bu görevleri gayrimenkul, inşaat, turizm, eğitim, ulaştırma, bilgi işlem, sağlık, gıda, kültür sanat, enerji ve madencilik de dahil olmak üzere tüm sektörlerde yapabilir. İşletmeyi bir meslek olarak yapacak kişilerin iletişim becerilerinin iyi olması, analitik düşünme konusunda etkili olmaları ve liderlik yeteneği ile donatılmış olmaları gerekir. Ayrıca finansal bir anlayışa, pazarlama ve satış becerilerine, girişimcilik ruhuna sahip olmaları da başarılı bir kariyere sahip olmaları açısından önemlidir.

İşletme Bölümü Maaşları

İşletme bölümünden mezun olan ve bu alanda faaliyet gösteren girişimcilerin ve personellerin maaşları arasında büyük uçurumlar olabilir. Örneğin bir işletme ya da start-up sahibi ile insan kaynakları personelinin maaşları mukayese edilemez. Fakat işletme bölümü maaşları konusunda bazı ortalamalar vermek mümkündür.

 

İşletme bölümü maaşları personel ihtiyacı, sektör, personel deneyimi ve coğrafya gibi faktörlerden etkilenir. Fakat hem personel olarak çalışanların hem de işletme sahiplerinin aylık kazancının 30.000 TL ile 100.000 TL arasında olduğu söylenebilir. Elbette bunlar tamamen ortalama olarak söylenmiş rakamlardır ve gerçek rakamlar bu rakamların altında ya da üstünde olabilir. Fakat İşletme bölümünden yeni mezun olmuş bir personelin, ulusal bir firmada alacağı başlangıç maaşı 35.000 TL civarında olacaktır.

İşletme Bölümü Dersleri

İşletme bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca hem zorunlu hem de seçmeli dersler görürler. Söz konusu dersler üniversitelerin kendi müfredatlarına göre değişkenlik gösterebilir. İşletme bölümü öğrencilerinin göreceği zorunlu işletme bölümü dersleri arasından bazıları şunlardır: 

 

  • Mikroekonominin ve Makroekonominin Temelleri,

  • Yönetimin Temelleri,

  • İstatistik,

  • Örgüt Teorisi ve Tasarımı,

  • İnsan Kaynakları Yönetimi,

  • Finansal Muhasebenin Temelleri,

  • Girişimcilik İlkeleri,

  • Pazarlama Yönetimi,

  • Kurumsal Sosyal Sorumluluk,

  • Yönetim Bilgi Sistemleri,

  • Uluslararası İşletme ve Çokuluslu Şirketler,

  • Bilimsel Araştırma Yöntemleri,

  • Maliyet Muhasebesi,

  • Finansal Piyasalar ve Kurumlar,

  • Marka Yönetimi. 

 

Hem işletmelerde çalışmak hem de girişimcilik yapmak isteyen öğrenciler kendi ilgi alanlarına yönelik seçmeli derslere de girebilir. Örneğin Kurumsal Kaynak Sistemleri, Yatırım Analizleri ve Portföy Yönetimi, İşyerinde İletişim ve Stres Yönetimi, Tüketici Davranışları, Dijital Dönüşüm ya da Kalite Yönetim Sistemleri söz konusu seçmeli derslerden bazılarıdır. Eğer siz de işletme bölümünün mezunlarına ne gibi fırsatlar yaratacağını detaylı bir şekilde öğrenmek ve işletme bölümünü kazanmak adına katılabileceğiniz eğitim programları ile ilgili bilgi almak isterseniz, hemen şimdi danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram