Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 21.04.2024
İlk ve acil yardım bölümü popüler önlisans programları arasında yer alır ve sağlık alanına yetkin, sorumlu çalışanlar kazandırmayı amaçlar. Hastaları hastaneye ulaştırmadan önce gerekli acil müdahaleyi uygulamada uzmanlaşan mezunlar, insan yaşamının kurtarılmasında büyük rol oynayan sağlık çalışanlarıdır. Bu nedenle bölüm manevi sorumluluğun yüksek, önemin ise fazla olduğu bir alana hizmet eder. Peki ilk ve acil yardım bölümü nedir, mezunların yöneldiği çalışma alanları nelerdir?
İlk ve acil yardım, sık kullanılan bir kavram olsa da bölüm uygulamalarının kapsamı tam olarak anlaşılmayabilir. 2 yıllık bir ön lisans programı olarak okutulan bu bölüm, hastanın olay yerindeki sağlığını koruma konusunda uzmanlaşmış sağlık çalışanları yetiştirerek sektöre katkıda bulunur. Acil Servis komuta merkezlerinin direktiflerini uygulayan ilk ve acil müdahale uzmanları, hastayı uygun taşıma teknikleri, nakil işlemleri ve ambulans tekniği gibi alanlarda da yüksek bilgi birikimine sahip kişilerdir. Böylece hastanın hastaneye ulaşana kadar hayati fonksiyonlarının kontrol altına alınmasına ve doktor tarafından uygulanacak tedavinin başarılı şekilde sonuçlanmasına destek olurlar.
Peki adaylarında disiplin, sorumluluk bilinci ve soğukkanlılık gibi özelliklerin arandığı ilk ve acil yardım bölümü mezunları ne iş yapar?
İlk ve acil yardım bölümündeki iş olanakları sağlık sektörü kapsamındadır. İlgili bölümden “ilk ve acil yardım teknikeri” olarak mezun olan kişiler genellikle 112 Acil Sağlık merkezlerine bağlı hava, kara ve deniz ambulanslarında görev alır ve gelen ihbarları değerlendirerek yerinde müdahale hizmetleri verirler. Hem kamu hem özelde farklı sağlık birimlerine bağlı olarak çalışan bu kişiler, çeşitli eğitimleri ve DGS şartlarını tamamladıktan sonra şu alanlara da yönelebilirler:
Hastane ve sağlık merkezi yöneticiliği,
Hemşirelik,
Acil yardım ve afet birimleri çalışanı,
Acil tıp teknisyenliği,
Acil yardım teknikerliği,
Acil bakım teknikerliği.
İlk ve acil yardım bölümü mezunları genel olarak sağlık sektörü dahilindeki farklı görev alanlarına yönelerek kariyerlerini şekillendirebilirler. Bu da kazanç ortalamalarını ve mesleki motivasyonu olumlu şekilde etkileyen bir avantajdır.
Hem kamu hem de özel sektör ilk ve acil yardım bölümü mezunları için uygun pozisyonlar ve çalışma alanları sunar. Bunlar arasından öne çıkanlar ve en çok tercih edilenler şunlardır:
Sağlık Bakanlığı’na bağlı 112 acil yardım ambulansları, toplum sağlığı merkezleri ve hastanelerin acil servisleri,
AFAD bünyesinde görev alan acil müdahale ekipleri ve arama kurtarma ekipleri,
Özel sektörde şirketlere bağlı olarak hizmet veren acil yardım ambulansları ve özel sağlık sigortası şirketleri,
Sivil savunma teşkilatlarına bağlı acil durum müdahale ve arama kurtarma ekipleri,
Spor kulüplerine bağlı sağlık ekipleri,
Sanayi sektöründe işyeri ve fabrika acil müdahale ekipleri.
Ayrıca girişimci yönünü açığa çıkarmak isteyen bölüm mezunları kendi ilk yardım ve ambulans şirketlerini kurabilir. Akademik bir kariyer yapmak isteyen mezunlar ise yüksek lisans ya da doktora programlarına başvurabilir.
İlk ve acil yardım bölümünden mezun olan acil tıp teknisyenlerinin maaşları, çalıştıkları kuruma göre farklılık gösterir. Örneğin kamu kurumlarındaki maaşlar ile özel sektördeki maaşlar genellikle aynı değildir. Devlet kurumlarda maaşlar 30.000 TL ile 40.000 TL arasında değişirken, özel hastanelerde personelin deneyimine ve kıdemine bağlı olarak daha yüksek ya da daha düşük olabilir. Fakat ilk ve acil yardım bölümü maaşları hakkında genel bir ortalama vermek gerekirse, bu rakamların 30.000 TL ile 35.000 TL arasında olduğu söylenebilir. Ayrıca bu bölümden mezun olmuş öğrencilerin daha yüksek maaşlarla yurt dışında iş bulma imkanı da yüksektir.
İlk ve acil yardım bir önlisans programıdır ve bu nedenle öğrenciler 4 yarıyıl boyunca eğitim görür. Tüm öğrencilerin zorunlu olarak aldıkları ilk ve acil yardım bölümü dersleri arasından öne çıkanlar şunlardır:
Acil Hasta Bakımı
Resüsitasyon
Acil Sağlık Hizmetleri
Anatomiye Giriş
Fizyolojiye Giriş
İlk ve Acil Yardım Özel Farmakoloji
Sağlık Kurumlarında İletişim Hizmetleri
Sağlık Terminoloji Kavramları
Mesleki Uygulama
Ambulans Servis Eğitimi
Bu zorunlu derslerin isimleri farklı üniversitelerde farklılık gösterebiliyor olsa da içerikleri genellikle aynıdır. Öğrencilerin alabilecekleri seçmeli dersler arasından bazıları ise şunlardır: Genel Beslenme, Sağlık Hukuku, Palyatif ve Yaşam Sonu Bakım, Toplum Hizmet Uygulamaları, Girişimcilik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi. Eğer siz de bölüm hakkında kapsamlı bilgi almak ve üniversiteye hazırlık kapsamında dahil olabileceğiniz eğitim programlarını keşfetmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar