0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Hukuk Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Hukuk Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 07.03.2024

Hukuk, toplumdaki bireylerin birbirleri veya devlet ile yaşadığı anlaşmazlıkların çözümüne yönelik yasaları ve kuralları düzenleyen bir disiplindir. Bu bölümden mezun olan kişiler, oldukça fazla sorumluluk altına girerek toplumdaki hak, adalet, güven ve huzur duygularını pekiştirmeye çalışır. Bu nedenle hem ülkemizdeki hem dünyadaki en saygın mesleklerden biridir ve yasalarla ilgilenerek toplumu geliştirmek isteyen, etkili iletişim becerilerine sahip, farkındalığı yüksek bireyler yetiştirir. O halde hukuk bölümü nedir, bölüm mezunlarının elde ettiği iş imkanları ve maaş ortalamaları nasıldır, inceleyelim.

Hukuk Bölümü Nedir?

Hukuk bölümü; yasaları düzenleme, geliştirme, denetleme ve uygulama yoluyla toplumdaki düzeni sürdürmekle görevli bireyleri yetiştiren bir bölümdür. Birey ve toplum arası ilişkiler ile ilgilenen hukuk bölümü mezunlarının, anayasaya hakim, disiplinli, iş etiği yüksek ve kendini ifade etmeyi bilen kişiler olması hedeflenir. Bu da toplumun hem kendi içinde hem de uluslararası statüde yaşayabileceği sorunları en kısa sürede ve toplumu oluşturan bireylerin refahı gözetilerek çözülmesini sağlar. Dolayısıyla hukuk bölümünü tercih etmeyi düşünen adayların öncelikle adalet ve hukuk kavramlarına önem veren, elindeki hakları kötü yönde kullanmayan ve anayasaya aykırı şekilde hareket etmeyen iş ahlakı yüksek kişiler olması çok önemlidir.

 

Toplum yapısı ve hayat dinamikleri sürekli değiştiğinden, hukuk bölümü düzenli çalışma ve araştırma gerektirir. Hem kanunların ve yasaların modern topluma uygun şekilde güncellenmesi, hem de toplum yapısını zedelememesi için bu değişimlerin takip edilmesi bölüm mezunlarının sorumluluğundadır. Bu da nitelikli kişilerin yeni kavramlarla tanışma ve kendini geliştirme gibi konularda sabırlı olmasını zorunlu hale getirir. Şimdi de hukuk mezunları ne iş yapar, öğrenelim.

Hukuk Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Hukuk bölümü mezunlarının devlet bünyesindeki birçok alanda görev alma şansı bulunur. Çoğu mezun öncelikle avukat olduktan sonra kendi bürosunu açmayı ve şirketlere veya bireylere danışmanlık hizmeti vermeyi tercih eder. Bu alanda öne çıkan mesleklerden bazıları ise şunlardır:

 

  • Avukatlık: Müvekkillerin hukuki problemlerini analiz etme, çözüm önerileri sunma, dava ve icra takipleri yapma, sözleşme hazırlama,

  • Danışmanlık: Şirketlere ve kişilere hukuki konularda danışmanlık yapma, ilgili sözleşmelerin hazırlığından ve incelenmesinden sorumlu olma,

  • Hakimlik: Mahkemelerdeki davalara bakarak karara ulaştırma, hukuk kurallarına uygun karar alınmasını sağlama,

  • Savcılık: Suçlular hakkındaki soruşturmaları yürütme, kamu adına davalar açarak takip etme,

  • Kaymakamlık: İlçelerdeki mülki idareleri yürütme ve kamu hizmetlerindeki koordinasyondan sorumlu olma,

  • Arabuluculuk: İki taraf arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için arabuluculuk hizmeti yapma, sorunların çok büyümeden çözülmesini sağlama,

  • Müfettişlik: Kamu kurumlarında görev alarak denetleme, inceleme ve rapor hazırlama faaliyetlerinde bulunma,

  • Sayıştay Denetçiliği: Kamu harcamalarını takip etme, denetleme ve raporlama,

  • Müşavirlik: Şirket ve kamu kurumları için müşavirlik yaparak hukuki problemler ile ilgilenme,

  • Noterlik: Hukuki işlemleri belgeleme, resmi işlemler için gereken belgeleri düzenleme,

  • Akademisyenlik: Üniversitelerin ilgili fakültelerinde ders verme, araştırma yapma ve hukuk biliminin gelişmesine katkıda bulunma

 

Hukuk bölümü mezunları, siyasi bilimler ve idari ve iktisadi bilimler fakültelerinden mezun olan kişilerin girdiği birçok sınava girme hakkına sahiptir. Bu da mezuniyet sonrası arasından seçim yapabilecek iş çeşitliliğini artırır. Nitekim, gerekli sınavları veren ve şartları tamamlayan kişiler YSK Müdürü, TBMM Yasama Uzmanı veya Sivil Toplum Örgütleri Avukatı olarak görev alabilirler.

Hukuk Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

Hukuk bölümünden mezun olduktan sonra zorunlu stajlarını tamamlayan kişiler “Avukatlık Ruhsatı” alarak çalışmaya başlayabilirler. Mesleki anlamda birçok yönde ilerleyebilen mezunlar, isterlerse kendi ofislerini açabilir isterlerse başka bir ofiste avukat olarak görev alabilirler. 5 yıl avukatlık yapanlar arabuluculuk için başvuruda bulunabilir, yüksek lisans programını tamamlayanlar akademik kariyer yapabilirler.

 

Hukuk bölümü mezunları, yöneldikleri alana bağlı olarak birçok karmaşık ve yeni detay hakkında bilgi edinmek zorunda kalabilirler. Örneğin; savcılık, danışmanlık, kaymakamlık gibi görevlerde çalışmak isteyenlerin öncelikle ilgili sınavlardan yüksek puan alması gerekir. Meslek hayatına devam ederken ise değişen yönetmelikler ve yasalar hakkında bilgi edinme zorunluluğu bulunur. Dolayısıyla hukuk bölümü mezunlarının araştırmaya ve öğrenmeye açık olması, iş bulma imkanını artıran önemli bir avantajdır. Şimdi de değişen görev tanımına bağlı olarak hukuk maaşları nasılmış, ona bakalım.

Hukuk Bölümü Maaşları (avukat,savci,hakim)

Hukuk bölümü mezunlarının aldığı maaş, eğitim, deneyim, çalışma kurumu, konum ve iş alanı gibi parametrelere bağlı olarak değişir. Ancak avukatlık lisansına sahip olan yeni mezunlar ortalama 29.000 TL civarı maaş alır, orta seviye deneyim edindikten sonra 55.000 TL kazanç sağlar. Alanında uzman ve bilgi birikimi yüksek avukatlar ise 75.000 TL’ye varan kazançlar elde edebilir. Şirket avukatları için bu ortalamalar biraz daha yüksektir ve genellikle sırasıyla 32.000 TL, 40.000 TL, 100.000 TL şeklinde ilerler.

 

Savcı, kaymakam ve hakim gibi yetki alanı ve sorumluluğu daha fazla olan kişiler için ise işe başlangıç maaşları yaklaşık 85.000 TL ‘dir. Bir süredir mesleğini icra edenler 100.000 TL maaş alırken, uzun yıllık deneyimi olanlar için bu meblağ 200.000 TL’ye çıkabilir.

Hukuk Bölümü Dersleri

Hukuk bölümü üniversitelerde 4 yılda okutulan bir bölümdür. Eğitim planı boyunca gösterilen hukuk bölümü dersleri ise şunlardır:

 

  • Kamu Hukuku,

  • Anayasa Hukuku,

  • Türk Anayasa Hukuku,

  • Uluslararası Hukuk,

  • İdare Hukuku,

  • Medeni Hukuk,

  • Ticaret hukuku,

  • Borçlar Hukuku Genel Hükümler,

  • Ceza Hukuku Genel Hükümler

 

Fakültede verilen dersler genellikle hukuk kapsamındadır ve okula göre ufak farklılıklara uğrayabilir. Bu dersleri başarılı şekilde tamamlayan öğrenciler, stajın ardından  meslek hayatına başlayabilirler.

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram