Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 21.04.2024
Hem kutsal hem de saygın bir meslek olan hemşirelik, hastaların tedavi ve iyileşme sürecini destekleyen bireyler tarafından icra edilir. Özveriyle çalışılması gereken bu meslekte hemşireler doktor talimatlarının uygulanmasından hasta takibinin yapılmasına, ilaç uygulamalarından gerekli tıbbi müdahalelerin yapılmasına kadar çok çeşitli alanlarda hizmet verirler. Güçlü iletişim ve becerileri ve sabır, bu mesleğin olmazsa olmaz gerekliliklerinden bazılarıdır. Hemşirelik bölümünü tercih edecek öğrencilerin başarılı birer kariyere sahip olabilmeleri için karşılaşacakları zorlukları bilmesi ve bu zorluklara hazırlıklı olması büyük önem taşır. Peki hemşirelik bölümü nedir ve hemşirelik bölümünden mezun olmuş öğrencileri neler bekliyor?
Hemşirelik, sağlık hizmetlerinde hemşire olarak görev alacak personellerin yetiştirilmesini sağlayan bir üniversite bölümüdür. Bir lisans programı olan hemşirelik, hastaların iyileşme sürecinde gerekli desteği sağlayan kişilerdir. 4 yıllık bu programda öğrenciler hem teorik hem de uygulamalı eğitimler alır ve staj programları ile birlikte çalışmaya hazır hale gelirler.
Bu bölümü tercih edecek öğrencilerin iş hayatında zorlu ve stresli durumlarla baş etmeleri gerekebilir. Bu açıdan hemşirelik ciddi fedakarlıklar isteyen bir meslek olarak değerlendirilebilir. Bu bölüme girecek olan öğrencilerin insanlara yardım etmekten keyif alan, sabır gösterebilen, merhamet duygusu gelişmiş ve sorumluluk sahibi bireyler olması, bu mesleğin başarılı bir şekilde icra edilebilmesi açısından önem taşır.
Hemşirelik bölümünde öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri ve akademik kariyer yapmaları için doktora ve yüksek lisans programları bulunur. Uluslararası geçerliliği olan bir meslek olduğundan yurt dışı kariyer hedefleri olan bireyler için ideal bir meslektir. Peki hemşirelik bölümü mezunları ne iş yapar ve çalışma alanları nelerdir?
Hemşirelik bölümünden mezun olmuş olan tüm öğrenciler “hemşire” ünvanı alır. Kamu ve özel sektör içerisindeki sağlık kuruluşlarında çalışabilecek hemşirelerin yaptıkları işler arasından öne çıkanlar şunlardır:
Hastaların genel sağlık durumunun değerlendirmek ve gerekli durumlarda doktorlara bilgi vermek,
Doktorların talimatları ile hastalara hem ilaç hem de diğer tedavileri uygulamak,
Hastaların kayıtlarını tutmak,
Hastaların hem konforunu hem de güvenliğini sağlamak.
Gerekli durumlarda hasta yakınlarının bilgilendirilmesi ve eğitilmesi de yine hemşirelerin sorumluluğunda yer alır.
Hemşirelik bölümü mezunları kamuda ve özel sektörde çalışabilir. Elbette hemşirelik bölümü çalışma alanları arasında en yaygın olanı hastanelerdir. Tüm bunlara ek olarak poliklinikler, aile sağlığı merkezleri ve sağlık ocakları da hemşirelerin çalışma alanları arasındadır.
Hemşireler bireysel olarak evde sağlık hizmetleri verebileceği gibi, evde sağlık hizmeti veren firmalarda da çalışabilir. Ayrıca huzurevleri, yaşlı bakım merkezleri, rehabilitasyon merkezleri ve özel sağlık kuruluşları da hemşireler için ideal birer çalışma alanıdır. Hemşirelerin çeşitli akademik kurumlar içerisinde yer alması ve yüksek lisans ya da doktora programları ile akademik bir kariyer planlaması da mümkündür.
2024 yılı itibariyle 4 yıllık üniversite mezunu hemşirelerin minimum maaşı 35.000 TL ile 40.000 TL arasında değişmektedir. Elbette kıdem ve deneyim arttıkça bu rakamlar yükselir. En yüksek hemşire maaşları ise yaklaşık 50.000 TL bandında, nadir olarak da 50.000 TL’nin üstündedir. Genel bir ortalama vermek gerekirse hemşirelik bölümü maaşları 40.000 TL civarındadır. Bu rakamlar çalışılan sağlık kuruluşunun kamuda mı yoksa özel sektörde mi bulunduğuna göre değişebilir. Ayrıca yurt dışında hemşirelik yapan personellerin maaşları bu rakamlar ile mukayese edildiğinde çok daha yüksektir.
Hemşirelik bölümü okuyan öğrencilerin oldukça zorlu ve tamamının başarı ile geçilmesi gereken dersleri bulunur. Öne çıkan hemşirelik bölümü dersleri ise şunlardır:
Anatomi,
Fizyoloji,
Histoloji,
Mikrobiyoloji ve Parazitoloji,
Hemşireliğe Giriş,
İş Sağlığı ve Güvenliği,
Hemşirelik Esasları,
Farmakoloji,
Patoloji,
Hemşirelikte Fiziksel Muayene,
Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği,
Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği,
Ameliyathane Hemşireliği.
Tüm bunlara ek olarak Sağlık Hukuku ve Hemşirelik, Acil Cerrahi ve Travma Hemşireliği, Özel Durumlarda İlaç Kullanımı ve benzeri seçmeli derslerin alınması da mümkündür. Eğer siz de Hemşirelik bölümünü kazanmak adına bir üniversite hazırlık programına katılmak isterseniz, size uygun programları keşfetmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar