Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 29.03.2024
Havacılık hızla gelişen teknolojiler ve zamanla artan gereksinimler sonucu, son yılların en çok büyüyen sektörlerinden biridir. Bu sektör içinde hizmet veren tüm birimlere yönelik personel yetiştirmeyi hedefleyen havacılık yönetimi bölümü de hem istihdam hem önem bakımından oldukça avantajlı konumdadır. Her geçen yıl farklı üniversitelerde açılan bölümler ve artan kontenjanlar, birçok adaya yüksek kazanç olanakları ve keyifli çalışma şartları sunan bir unsurdur. Peki havacılık yönetimi bölümü nedir, mezunlar için mevcut iş imkanları nelerdir?
Havacılık yönetimi, havacılık sektöründeki çeşitli işlerin planlarak organize edilmesi, yönetilmesi ve gerekli durumlarda denetlenmesi gibi görevlerde çalışacak personellerin yetiştirilmesini amaçlar. Mezun personeller havacılık sektöründeki işlerin güvenli, karlı ve maksimum verimlilik ile ilerlemesini sağlar. Bu bölümde okuyan öğrenciler yalnızca havacılık sektörü ile ilgili değil, aynı zamanda bu sektörü ilgilendiren işletme, mühendislik, hukuk ve ekonomi gibi alanlarda da eğitim alırlar. Bu nedenle bölümün disiplinlerarası olarak çalıştığı söylenebilir. Gelişmekte olan bir sektör olduğundan her zaman bu alanda yetkinleşmiş kalifiye personellere ihtiyaç vardır.
Matematik ve fen bilimleri gibi alanlara ilgi duyan, iyi iletişim kurmayı başarabilen, sunum yapma becerisi gelişmiş, analitik düşünerek problemleri çözebilen ve takım çalışmasına yatkın ya da bunları öğrenmek isteyen herkes bu bölümü okuyabilir. Ayrıca bölümde okuyan öğrencilerin uluslararası kariyer fırsatları yakalamak için yabancı dil konusunda da kendilerini geliştirmeleri gerekir. Peki havacılık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar ve öğrenciler eğitim hayatları boyunca hangi dersleri görür?
Havacılık yönetimi mezunları genellikle havaalanlarında görev alır. Yönetim, güvenlik, lojistik, finans, satış ve pazarlama da dahil olmak üzere tüm alanlarda görev alabilirler. Havacılık yönetimi mezunlarının alabilecekleri pozisyonlardan ve yapacakları görevlerden bazıları şunlardır:
Yer hizmetleri,
Ekip ve filo planlama,
Kargo operasyonları,
Gelir yönetimi,
İşletme ve apron memurluğu,
Yer hizmetleri memurluğu,
Yer tahsisi memurluğu,
Hava trafik kontrolörü.
Bölüm mezunları ayrıca havacılık ile ilgili danışmanlık veren firmalarda danışman olarak ya da uçak üretimi gerçekleştiren firmaların satış ve müşteri temsilciliği gibi birimlerinde de görev alabilirler.
Her ne kadar havacılık yönetimi mezunlarına en çok ihtiyaç duyulan çalışma alanları havaalanları olsa da, yalnızca bununla sınırlı değil. Bölüm mezunlarının çalışabilecekleri diğer alanlar ise şunlardır:
Havayolu şirketleri,
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,
Sivil havacılık şirketleri,
Havacılık danışmanlık firmaları,
Uçak üretim firmaları,
Havacılık lojistiği firmaları,
Havacılık güvenlik firmaları,
Havacılık eğitim ve araştırma merkezleri.
Ayrıca bölümden mezun olan öğrenciler kendilerini hem teorik hem de uygulama alanında geliştirerek bir akademik kariyer yapmak isteyebilir. Bunun için de gerekli doktora ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra öğretim görevlisi olma yolunu seçebilirler.
Havacılık yönetimi mezunu personellerin maaşlarını belirleyen deneyim, pozisyon, coğrafya ve benzeri faktörler bulunur. Örneğin havacılık yönetiminden mezun olarak bu alanda çalışmaya başlamış olan personellerin en düşük maaşının 35.000 TL bandında olduğu söylenebilir. Elbette bulunulan konum yükseldikçe bu maaşlar da artar. Deneyimli personellerin maaşı ortalama olarak 50.000 TL bandında, müdür ya da yönetici pozisyonunda görev alan personellerin maaşı ise 70.000 TL ve üzerinde olabilir. Ayrıca uluslararası şirketlerde kur farkından dolayı havacılık yönetimi bölümü maaşları daha yüksek olabilir.
Havacılık yönetimi 4 yılda tamamlanan bir bölümdür ve öğrenciler 8 yarıyıl boyunca çeşitli dersleri başarıyla geçmek zorundadır. Öğrenciler alması gereken zorunlu başlıca havacılık yönetimi bölümü dersleri şunlardır:
Havacılığa Giriş
İşletme Fonksiyonları
Uçuş Bilgisi ve Uçuş İlkeleri
İşletme Bilgi Sistemleri
Hava Taşımacılığı
Yer Hizmetleri Yönetimi
Yolcu Hizmetleri
Hava Kargo ve Tehlikeli Maddeler
Finansal Yönetim
Havacılık Güvenliği
Hava Trafik Kontrol Hizmetleri
Havayolu Pazarlaması
Havayolu İşletmelerinde Operasyonel Planlama
Öğrenciler bu zorunlu derslerin yanı sıra Havayolu Filo Planlama, Havacılıkta Stratejik Yönetim ve Meteoroloji gibi seçmeli dersler de alabilir. Eğer siz de havacılık yönetimi ile ilgili daha kapsamlı bilgi almak ve eğitim programlarına katılmak isterseniz, hemen Kopilot Rehberlik danışmanları ile bir görüşme planlayabilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar