0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 15.01.2024

Havacılık ve uzay mühendisliği, özellikle yurt dışı iş imkanları ile öne çıkan, Türkiye’de de gelişmeye devam eden bir disiplindir. Bu mühendislik biriminin temel hedefi uçakların yanı sıra; uzay araçları, uydular ve füzeler ile ilgili çalışmalar yürüten elemanlar yetiştirmektir. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve uzay turizmi çalışmalarındaki artış, bu mühendislik kolunu geleceği en parlak mesleklerden biri haline getirir. O halde, yeni mezunlarına gelecek vaat eden ve uluslararası firmalarda çalışma şansı sunan havacılık ve uzay mühendisliği nedir, yakından inceleyelim.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Nedir?

Havacılık ve uzay mühendisliği; uzayda ve atmosferde kullanılan hava araçlarının, uzay araçlarının ve bu araçları oluşturan bileşenlerin tasarım, bakım ve geliştirmesine odaklanan bir mühendislik disiplinidir. Bu alandaki mühendisler, uçak, helikopter, insansız hava aracı, roket ve uydu gibi araçların tasarımından test edilmesine kadar çeşitli alanlarda görev alırlar. Ayrıca uzay teknolojileri tasarlama ve araçların aerodinamik performansını artırma gibi konular da havacılık ve uzay mühendisliği uzmanlığına girer. Dolayısıyla her geçen gün daha erişilebilir ve popüler hale gelen uzay turizmi, uzay keşfi ve çeşitli uzay istasyonu optimizasyonları gibi araştırmalar bölüm mezunlarına umut olan çalışmalar arasındadır.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Ne İş Yapar?

Günümüzde havacılık ve uzay mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerin çoğu, özellikle tasarım, analiz ve sorun giderme alanlarında uzmanlaşan kişilerdir. Matematik, trigonometri ve kritik düşünme gibi bir dizi farklı beceriye sahip olmayı gerektiren bu disiplin, yeni şeyler araştırmaya ve keşfetmeye meraklı kişiler için benzersiz kariyer fırsatları sunar. O halde, havacılık ve uzay mühendisliği ne iş yapar konusunu, bölüm mezunlarının temel görev ve sorumlulukları üzerinden ele alalım.

 

  • Yeni uçak, uydu ve roketlere ait tasarım çalışmaları yapmak ve tasarımı aerodinamik, malzeme bilimi gibi prensiplere uygun hale getirmek

  • Hava ve uzay araçlarının performanslarını analiz ve optimize ederek simülasyonlar oluşturmak

  • Roket motoru ve itki sistemlerini geliştirerek uzay araçlarına adapte etmek

  • Uzay keşfi ve bilimsel araştırmalarda kullanılacak uyduları ve uzay sondalarını tasarlayıp geliştirmek

  • Uydu fırlatma, yerleştirme ve bakım alanlarının düzenini ve işlevselliğini korumak

  • Hava ve uzay araçlarına teknolojik sistemler entegre etmek, kontrol mekanizmalarını geliştirmek

  • Uçuş ve simülasyon testleri yaparak araçların güvenliğini doğrulamak

  • Uçuş sonrası analizler yaparak geliştirmeye açık yönleri tespit etmek

 

Bu disiplin, mezunlarına multidisipliner bir sahada ve geniş bir yelpazede uzmanlaşma şansı tanır. Karmaşık projelerde çalışarak çeşitli ekiplere dahil olan havacılık ve uzay mühendisleri, gelişen teknolojiler ve yeni keşifler ile birlikte sürekli olarak yenilenen bir alanda görev alırlar. 

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Çalışma Alanları

Havacılık ve uzay mühendisliği, çağın şartlarına göre evrilmeye devam eden ve mezunlarının sorumluluklarına yeni görevler ekleyen bir disiplindir. Bu tip çalışmaların dünyanın belirli yerlerinde yürütülmesi az sayıda mezun veren bölümün önemini artıran bir etmendir. Bölüm mezunlarının dünyanın önde gelen şirketlerinde ve ileri teknolojili markalarda kariyer yapma fırsatı olur. Günümüzde havacılık ve uzay mühendisliği iş imkanları sivil havacılıktan uzay sanayiine kadar veya kimya endüstrisine kadar çeşitlendirilebilir. Ancak mezunların yaygın olarak tercih ettiği meslek unvanları şunlardır:

 

  • Uçak sanayii

  • Uzay ve havacılık sanayii

  • Hava yolu şirketleri

  • Makine ve kimya endüstrisi

  • Uzay turizm şirketleri

  • Uçak bakım ve onarım firmaları

  • Araştırma merkezleri ve laboratuvarlar

  • Uzay haberleşme şirketleri

  • Türk Hava Kurumu

 

Zamanla uzay çalışmalarına önem veren şirket sayısındaki artışa bağlı olarak bu piyasada çalışan mezunlara yeni iş fırsatları doğmaktadır. NASA, SpaceX, Roscosmos, Çin Ulusal Uzay İdaresi, Japon Uzay Araştırma Ajansı gibi firmalar gelişmiş teknolojilerin ve iş imkanlarının başında gelen seçeneklerdir.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Maaşları

Gelişimine devam eden havacılık ve uzay mühendisliği bugün dünyanın en çok kazandıran meslekleri arasındadır. Bu alanda hizmet veren firmalar, uzay araştırmalarına büyük sermayeler yatıran uluslararası başarılara sahip firmalardır. Bu nedenle kendini geliştirerek yüksek teknolojili bu tip şirketlere adım atan mühendisler oldukça ciddi kazançlar elde edebilirler. Dünya geneline bakıldığında havacılık ve uzay mühendisliği maaş ortalamaları, yeni mezunlar için yıllık 70.000$ ila 115.000$ arası değişir. Alanındaki yetkinliğin ve deneyimin artmasına bağlı olarak bu tutar 200.000$ seviyesine kadar çıkabilir.

 

Türkiye’de ise uzay mühendislerinin aylık kazancı genellikle 78.000 TL ile 178.000 TL arası değişir. Tercih edilen firmaya ve pozisyona göre bu ücretler farklılaşabilir.

Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Dersleri

Havacılık ve uzay sektörü her geçen gün büyümeye devam ederek alanında nitelikli mühendisler yetiştirmeye odaklanır. Ülkemizde ve dünyada sayılı üniversitede bulunan bu bölüm, Mühendislik Fakültelerinde yer alan 4 yıllık bir lisans programıdır. Kimi üniversitelerde programın yoğunluğuna bağlı olarak eğitim yılı 5 yıla kadar çıkabilir. 

 

 Eğitim sürecine Fizik, Matematik ve Kimya gibi temel mühendislik prensiplerinin yanı sıra Havacılık ve Programlama dersleri dahildir. Lisans öğrencileri, Tasarım Teknolojisi, Uçuş Mekaniği, Telekomünikasyon, Yapı Mekaniği ve Araç Tasarımı gibi çok yönlü ve disiplinli bir çalışma programına girerler. Aynı zamanda bu eğitim çeşitli saha görevleri ve laboratuvar projeleri ile desteklenir. Böylece bölüm mezunlarının temel mühendislik ilkelerini benimseyen, ek olarak havacılık ve uzay sektöründeki gelişmeleri takip ederek yeni donanımlar yaratmaya açık kişiler olması sağlanır. 

 

Genellikle İngilizce dilinde okutulan bu bölüm, mezunlarının uluslararası sahada çalışmasına yönelik karmaşık ve yoğun bir ders planı sunar. Ancak evrensel firmalarda çalışmak isteyen mezunların, başarılı bir akademik geçmişin yanı sıra Almanca, Rusya, Japonca gibi farklı dillerde yetkinlik kazanması gerekebilir.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram