0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
GÜÇLÜ YÖNLERİMİZ VE ZAYIF YÖNLERİMİZ

GÜÇLÜ YÖNLERİMİZ VE ZAYIF YÖNLERİMİZ

Yazar: Psk. Dan. Leyla Hafçı

Yayınlama Tarihi: 25.03.2024

Güçlü yönlerimiz ve zayıf yönlerimiz hem kendimizi tanımamız hem de kişisel ve profesyonel gelişimimiz için hayati öneme sahiptir. İnsanın güçlü yönlerini ve zayıf yönlerini bilmesi hayatın birçok alanında avantaj sağlar. Özellikle tercih yaparken, hedefimize ulaşırken hatta çoğu zaman hedef koyarken bile, başarılı bir hayata sahip olmak için ve en önemlisi mutlu olmak için dahi çok önemlidir. Örneğin liderlik özelliği güçlü olan birisi bu konuma uygun bir hayat ister. Takım çalışması alanında güçlü olan biri bir ekiple çalışmak ister. Problem çözme becerisine sahip biri fikirlerini paylaşabileceği önerilerinin dikkate alınacağı bir ortamda çalışmak ister. Bunun gibi birçok örnek sıralayabiliriz. Peki güçlü ve zayıf yönlerimizi nasıl bulabiliriz?

 

GÜÇLÜ YÖNLERİMİZİ VE ZAYIF YÖNLERİMİZİ NASIL BULABİLİRİZ?

Öncelikle güçlü yönlerimizi ya da zayıf yönlerimizi bulmak bir süreç gerektirir. Aniden karar vermek kolay olmayacaktır. Bu süreç içerisinde kendinizi gözlemlemelisiniz. Güçlü yönlerinizi bulmak için şu soruları sorabilirsiniz:

· Yapmaktan hoşlandığınız size keyif veren şeyler neler?

· Kolaylıkla hallettiğiniz, sizi zorlamayan şeyler neler?

· Çevreniz çoğunlukla hangi alanlarda sizi başarılı buluyor?

*Çevreden aldığımız geri bildirimler de bu süreçte bizim için önemlidir.

Zayıf yönlerimizi bilmek çok daha büyük bir öneme sahiptir çünkü eksiğimiz ne olduğunu bilirsek güçlendirme şansımız vardır ancak bilinmeyeni düzeltmek mümkün değildir. Zayıf yönlerimizi bulmak içinse şu soruları sorabilirsiniz:

· Yapmaktan çoğunlukla hoşlanmadığınız şeyler neler?

· Halletmekte zorlandığınız şeyler neler?

· Sürekli ertelediğiniz ve sonuçtan memnun olmadığınız şeyler neler?

Bu gözlemleriniz ve bulduğunuz sonuçlar hangi alanlarda daha başarılı ve güçlü olduğunuzu hangi alanlarda daha başarısız ve zayıf olduğunuzu gösterecektir. Ayrıca zayıf yönlerimizi belirlerken objektif olmamız çok önemlidir. O yüzden yine çevrenizden gelecek geri bildirimlerden de faydalanmamız gerekir. Güçlü ve zayıf yönleri biliyor olmak tek başına yeterli olmayacaktır. Hem güçlü hem zayıf yönlerimizi geliştirmemiz gerekir.

 

GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

Belki güçlü yönlerimizi niye güçlendirmemiz gerektiği hakkında soru işaretleri oluşmuş olabilir. Ancak güçlü olduğumuz alanları geri planda bırakırsak zamanla güçlü özelliklerimiz zayıf özelliklerimize dönüşebilir. Aynı zamanda güçlü olduğumuz alanda kendimizi geliştirmek bizi daha başarılı versiyonumuza ulaştırır. Güçlü yönlerimizi geliştirmek için, yaptığımız işlerde bu özelliklerimizi daha çok ön planda tutabiliriz. Bu alanlarda çeşitli eğitimler alıp bilgimizi, çeşitli projeleri üstlenerek tecrübemizi artırabiliriz.

Zayıf yönlerimizi geliştirmek için ise ilk önceliğimiz kendimize karşı hoşgörülü ve sabırlı olmaktır. Kendimizi suçlamak, eleştirmek, zayıf yönlerimizi geliştirmenin önündeki en büyük engeldir. Ve karşımıza çıkan engeller, zorluklar bizi asla pes ettirmemelidir. Zayıf yönlerimizi geliştireceğimize karşı inancımız ve hevesimiz tam olmalıdır ki başarıya ulaşabilelim. Kendi koyduğumuz bu engelleri aştıktan sonra kendimizi geliştirmek sandığımız kadar zor olmayacaktır. Çeşitli eğitimlerle, belki de bu alanlarda okuyacağımız kaynaklarla hatta bizim zayıf olduğumuz alanlarda başarılı olduğunu düşündüğümüz kişilerden yardım alarak da kendimizi geliştirebiliriz. Zayıf yönlerimizi bulmak ve güçlendirmek için uzmanlardan da yardım alabiliriz.

ÖZETLE,

Güçlü yönlerimizi ve zayıf yönlerimizi biliyor olmak hayatta her zaman bir adım önde olmamızı sağlar. Bu bazen ders çalışma programı hazırlarken, bazen bir sınava hazırlanırken, bazen bir sorumluluğu üstlenirken, bazen işe alım mülakatlarında bizi daha başarılı yapabilir. Ama güçlü ve zayıf yönler sadece başarı demek değildir. Her alanda güçlü olmak zorunda değiliz, bizi biz yapan hem güçlü yanlarımız hem eksik yanlarımızdır. Tabii ki kendimizi geliştirmeye her zaman açık olmalıyız ancak sevdiğimiz ve bizi mutlu eden alanlarda kendimizi geliştirmek bizi esas başarıya ulaştıracak olandır. 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram