0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram

Grafik Tasarım Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Tarih: 09.02.2024

Yazar: Kopilot Rehberlik

Grafik Tasarım Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Grafik tasarım, sanayileşme döneminde ortaya çıkan ve küreselleşme sonrası fotoğraf makinesinin icadı ile önem kazanan bir disiplindir. Günümüzde kullanılan pek çok görsel iletişim aracında devreye giren grafik tasarım, yaratıcı düşünme ve teknoloji entegrasyonu gerektirir. Temel hedefi ise iletilmek istenen mesajı çeşitli dijital veya basılı yayınlara uygun şekilde tasarlayarak sunmak, böylece hedef kitleye ulaştırmaktır. Logo, afiş, animasyon, reklam, film, bilboard ve ambalaj gibi pek çok uygulamada devreye giren grafik tasarım günümüzün en önemli meslek kollarından biridir. Bu nedenle üniversite sınavına girecek adaylar tarafından sıklıkla araştırılır. O halde grafik tasarım nedir ve grafik tasarımcı ne yapar, açıklamaya başlayalım!

Grafik Tasarım Bölümü Nedir?

Grafik tasarım yetenek, hayal gücü ve teknolojiyi bir araya getirerek yeni fikirler üretmeye odaklanan bir bölümdür. Grafik tasarımcılar iki veya üç boyutlu çalışmalar yaparak belirli bir ürünün veya hizmetin reklamını, tanıtımını, ilanını üreten, böylece daha geniş bir kitleye yayılmasına yardımcı olan kişilerdir. 

 

Günümüz dijitalleşme çağında giderek daha önemli hale gelen grafik tasarım, animasyon filmlerden 2 boyutlu baskılara, iç mimariden marka ve ambalaj tasarımına kadar sayısız alanda karşımıza çıkar. Fiziksel olabildiği gibi dijital uygulamalara da dahil edilebilir ve sosyal medya profillerinin geliştirilme aşamasında kullanılabilir. Kendi içinde simetri, denge, vurgu, hareket, oran ve ritim gibi bir dizi ilkeye sahip olan grafik tasarım, diğer görsel sanat dallarıyla birlikte çalışmaya da uygundur. Metin ve görsellerin bu ilkeler göz önünde bulundurularak bir araya getirilmesini kapsayan grafik tasarım bölümü, hem eğlenceli hem de kazançlı bir meslektir. Elbette başlı başına yaratıcılık ve farklı düşünce yapısı gerektirdiğinden çalışma alanı, koşulları ve ücret aralıkları da bir dizi faktöre göre değişir.

Grafik Tasarım Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Grafik tasarım, çalışma alanı ve uzmanlık bakımından sınırsız opsiyona sahip olan bir bölümdür. Bölüm mezunlarının kendi ilgi duydukları alana yönelerek bir dizi farklı sektörde ve firmada çalışma imkanı vardır. Birçok mezun freelance olarak veya kendi firmasını kurarak bu mesleği icra edebilir. Meslekte başarılı olmak isteyen adayların renkleri seven, teknolojiye ilgi duyan ve yeniliklere açık kişiler olması önemlidir. Ayrıca yeni fikirler geliştirmek ve araştırma yapmak da mesleki tanımlar arasında bulunan parametrelerdendir. Gelin şimdi, grafik tasarım mezunları ne iş yapar yakından inceleyelim:

 

  • Tasarım yapılacak konu ile ilgili araştırma yaparak doğru ve detaylı bilgiye ulaşır, ulaştığı bilgiler dahilinde müşteriye yardımcı olur,

  • Hedef kitleye iletilecek mesajı en iyi şekilde aktarmaya odaklanır ve akılda kalıcı içerikler yapmak üzere çalışmalar yürütür,

  • Renkleri, tipografiyi ve bilgisayar yazılımlarını kullanarak markaya özel logo, afiş, tanıtım, reklam kampanyası gibi alanlarda 2 ve 3 boyutlu görseller üretir,

  • Gereken durumlarda el çizimleri ve bilgisayar destekli skeç çalışmaları yaparak taslaklar hazırlar,

  • İhtiyaç durumunda sanat ve görüntü yönetmenlerine yardımcı olur,

  • Markaya ve hedef kitle analizine bağlı çalışmalar yürütür, mesajın hangi kitleye nasıl iletileceğine dair yaratıcı fikirler geliştirir,

  • Tasarımını yaptığı ürün veya hizmete dair basım ve üretim aşamalarını takip eder,

  • Televizyon kanalı, gazete, sosyal medya kanalı ve kurumsal firmalarda görev alarak video üretim süreçlerine dahil olur.

 

Grafik tasarımcılar, gerek eğitim gerek iş hayatları boyunca bir dizi farklı projede çalışma imkanı elde eder, tek başlarına veya çeşitli iş birlikleri yaparak tasarım sürecine dahil olabilirler. Bu bakımdan bölüm mezunlarının elde edeceği çalışma olanakları oldukça fazladır ve doğru planlandığında çok keyifli ve kazançlı bir hal alabilir.

Grafik Tasarım Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

Grafik tasarım bölümü mezunları, tasarım ve görsel sanat bakımından donanımlı kişilerdir. Fakat kişisel beceriler tercih edilecek çalışma alanını etkileme gücüne sahiptir. Bölüm mezunlarının temel olarak kullanması gereken programlar arasında Adobe Photoshop, Adobe İllustrator ve Corel Draw gibi yazılımlar bulunur. Kişinin kendini Adobe Indesign, 3Ds Max, Rhino ve Vray benzeri programlarda geliştirmesi önündeki iş olanaklarını genişleten bir kazanımdır. Bu tür yazılımlar grafik tasarım mezunlarının sanat yönetimi, grafik teknisyeni ve web tasarımcısı gibi farklı ünvanlarla çalışma hayallerine destek olabilir.

 

Eğitim hayatı boyunca çeşitli yetenekler geliştiren grafik tasarımcıların en çok tercih ettiği iş imkanları ve sektörler ise şunlardır:

 

  • Reklam şirketleri,

  • Yayınevleri,

  • Özel ve kamu kuruluşları,

  • Çizgi film atölyeleri,

  • Medya kuruluşları,

  • Sanat danışmanlık firmaları,

  • Eğitim kurumları ve özel akademiler,

 

Grafik tasarımcılar bir markaya, sektöre veya firmaya bağlı olarak çalışabilecekleri gibi kariyerlerini tamamen bağımsız şekilde de sürdürebilirler. Gelişme ve yönelim alanı son derece geniş olan bu bölüm, mezunlarına ressam, animatör, fotoğrafçı, sergi tasarımcısı, marka uzmanı, kitap ve dergi tasarımcısı, kurumsal kimlik geliştirici ve akademisyen gibi farklı niteliklerle çalışma şansı sunar. Bu nedenle grafik tasarım bölümünden mezun olanların elde edeceği iş imkanları, kişisel ilgi alanları ve karşılaşılan fırsatlara göre oldukça farklı bir yöne ilerleyebilir.

Grafik Tasarım Bölümü Maaşları

Grafik tasarım bölümündeki farklı iş olanakları maaşların fazlasıyla değişken olmasına sebebiyet verir. Mezunlar hem bir firma bünyesinde çalışabilir hem de bir yandan bağımsız olarak dışarıdan iş alabilir. Kimi durumlarda çeşitli müzelerin, galerilerin ve sanat okullarının etkinlikleri kapsamında proje bazlı geçici görevlendirmelere tabi tutulabilir. Bütün bu sebeplerden ötürü grafik tasarım maaşları sabit bir ortalamaya sahip değildir. 

 

Genellikle belirli bir şirket bünyesinde işe giren mezunlar ayda 37.000 ortalamayla işe başlar, mesleki kariyerinin birkaç yılını geride bırakanlar 47.000 TL maaş alırlar. Uzun süreli deneyimi olan çalışanlar ise 70.000 TL’ye varan aylık kazançlar elde edebilirler. Kendi ofisini açan, ek olarak dışarıdan iş alan ve müşteri portföyünü genişleten grafikerler ise oluşturdukları proje ve iş başına kendi özel fiyat tekliflerini sunabilirler.

Grafik Tasarım Bölümü Dersleri

Grafik tasarım bölümü, ürün ve hizmetler ile ilgili grafik temelli görsel ve yazılı araçları üretmeyi hedefleyen yaratıcı bir disiplindir. Bu nedenle bölüm öğrencilerinin görsel hafızası yüksek, farklı düşünebilen, kendi geliştirmeye ve öğrenmeye açık kişiler olması önemlidir. Güzel Sanatlar Fakültesi altındaki 4 yıllık bir lisans programı olan Grafik Tasarım Bölümü eğitim süresi içinde öğrencilerine daha çok uygulamalı bir müfredat uygular. Teorik dersler, zorunlu stajlar ve grup veya bireysel ödevler ile desteklenen grafik tasarım bölümü dersleri genel olarak şu konuları kapsar:

 

  • 2 ve 3 Boyutlu Tasarım,

  • İllüstrasyon,

  • Tipografi,

  • Web Tasarım,

  • Sanat Tarihi,

  • Sanat ve Estetik,

  • Temel Sanat,

  • Görsel İletişim, 

  • Baskı Teknikleri,

  • Renk Bilgisi, 

  • Fotoğraf,

  • Bilgisayarda Tasarım Programları,

  • Tasarım Okumaları, 

  • Reklam Analizi,

  • Desen, 

  • Teknik Resim.

 

Grafik tasarım zorunlu bölüm dersleri genel olarak yukarıda sıralanan gibidir fakat üniversiteye bağlı olarak müfredatta farklılaşmalar söz konusu olabilir. 

 

Tatmin edici kazançları ve keyifli çalışma ortamı ile öne çıkan bu bölüm, sizin de hayallerinizi süslüyor olabilir. Eğer siz de hayalinizdeki grafik tasarım bölümüne en doğru şekilde hazırlanmak ve ders programı veya iş olanakları gibi konularda detaylı bilgi almak isterseniz, Kopilot Rehberlik danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

Mesafeli Satış SözleşmesiGizlilik PolitikasıTeslimat ve İadeAydınlatma Metni
Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.
WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram