0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Gemi Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Gemi Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 04.03.2024

Gemi mühendisliği; gemilerin tasarımı, inşası, bakımı ve işletilmesi gibi operasyonlar ile ilgilenen bir mühendislik birimidir. Temel olarak gemi makineleri mühendisliği, gemi inşaat mühendisliği ve okyanus mühendisliği olmak üzere üç ana kola ayrılan bu bölüm, mezunlarına birçok konuda beceri kazandırır. Eğitim süresince hidrolik ve gemi statiği gibi mühendislik bilimleri hakkında bilgi edinen öğrenciler, aynı zamanda gemi çalışma ve işletim sistemleri gibi özel yetkinlik gerektiren alanlarda da bilgi edinirler. Bunun sonucunda oldukça zengin bir iş yelpazesi arasında seçim yapabilir ve tatmin edici maaşlar kazanabilirler. Peki gemi mühendisliği nedir, mezunların görev tanımları nelerdir ve bölüm okuma şartları nasıldır?

Gemi Mühendisliği Nedir?

Gemi mühendisliği; ülkemizde ve dünyada önemi yıldan yıla artan, mezunlarına yüksek avantaj sağlayan teknik bir bölümdür. Gemi mühendisleri, askeri ve sivil deniz araçlarının tasarımından inşasına gerekli olan kontrol, üretim ve geliştirme adımlarının tümünde yer alarak yolculuk güvenliğini artıran kişilerdir. Ayrıca çeşitli tersane ve işletmelerde kullanılan deniz araçlarının bakımı da gemi mühendislerinin sorumluluğundadır. Gemi mühendisliği sadece deniz taşıtlarına ait projelerin geliştirilmesinden ve uygulamasından sorumlu uzmanlar yetiştirmeye odaklanmaz. Ek olarak, gemi kullanımında gereksinim duyulan çeşitli donanım teknolojilerinin ve programların uygulama çalışmaları da bu bölümün baz aldığı ana konular arasındadır. 

 

Bu bakımdan düşünüldüğünde, gemi mühendisliği bölümü; deniz taşıtlarının bulunduğu her yerde ve farklı tanımlarla çalışabilecek, temel mühendislik ve gemicilik prensiplerine hakim, aynı zamanda üretken ve istikrarlı uzmanları sektöre kazandırmayı hedefler. Bu temeller üzerine kurulu eğitim planını takip eden öğrenciler, nitelikli ve donanımlı uzmanlar olarak mezun olarak bir dizi farklı alanda çalışma yürütebilirler. Bölümün yeni nesil teknolojilerden ve uluslararası ilişkilerden yakından etkilenmesi de kariyer planlarını olumlu etkileyen önemli bir artıdır. Nitekim mezunlar, belirli bir lokasyona bağlı kalmadan çalışabilir ve gerekli yetkinlikleri tamamlayarak uluslararası standartta uzmanlara dönüşebilirler.

Gemi Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Gemi mühendisleri çalışmalarını birçok kurum, personel ve meslektaş ile birlikte sürdürürler. Bu durum kendi içinde bir dizi kariyer gelişim ve yükselme fırsatı barındırır. Öne çıkan bazı meslekler ise şunlardır:

 

  • Gemi İnşa Mühendisliği: Gemi gövde ve yapısal elemanlarına ait tasarım ve inşa faaliyetlerini yürütme, gemi inşa malzemelerinin kalitesini inceleme, güvenlik sorunlarını kapatma,

  • Gemi Makineleri Mühendisliği: Gemilere ait ana ve yardımcı makinelerin tasarım, inşa, montaj süreçlerini yürütme, ilgili test çalışmalarını yapma, en güvenli ve verimli ekipmanları geliştirme ve bu ekipmanların düzenli bakımını yapma,

  • Üretim Mühendisliği: Tersane üretim süreçlerini planlama, kontrol etme, malzeme iyileştirmesinden sorumlu olma ve öneri bütçe hazırlama,

  • Gemi Kaptanlığı: Gemilerin sevk ve idaresini gerçekleştirme, güvenli şekilde seyretmesini sağlama ve bu esnada güncel denizcilik kurallarına uygun hareket etme,

  • Güverte Zabiti: Güverte departmanındaki işlemlerin tümünden, ekipmanların bakım ve onarımından sorumlu olma,

  • Makine Zabiti: Makine departmanındaki makinelerin iyileştirilmesi için gerekli bakım çalışmalarını yapma, arıza durumlarında teşhis ve onarımdan sorumlu olma, ek olarak periyodik bakımları yerine getirme,

  • Charter Broker’lık: Gemi kiralama ve yük taşıma işlemleri ile ilgili kararları alma, gemi ve yük sahipleri arasındaki iletişimden sorumlu olma ve mevzuatlara uygun sözleşmeler yaparak işlerin devamlılığını sağlama,

  • Liman İşletmeciliği: Liman operasyonlarını yönetme, liman hizmetlerini sunma, gemi giriş-çıkış işlemlerini kontrol etme ve liman güvenliğini sağlama,

  • Deniz Subaylığı: Deniz Kuvvetlerine ait taşıtların sevk ve idaresinden sorumlu olma ve ulusal güvenliği koruma

  • Gemi Sörveyörü: Gemi inşa ve işletim standartlarına uygunluk denetimleri yapma, gemilerin seyretmeye veya yük taşımaya elverişliliğini belgeleme.

 

Bunların yanı sıra; gemi mühendisliği mezunları kariyerlerini üniversitelerin ilgili bölümlerinde sürdürebilir veya Gıda Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği gibi diğer mühendislik disiplinleri ile birlikte şekillendirerek planlayabilirler. Bu durum, iş tanımını ve çalışma koşullarını şekillendirmeye yardımcıdır.

Gemi Mühendisliği Mezunları Çalışma Alanları

Gemi mühendisliği bölümünü tercih edecek kişilerin, gemi mühendisliği ne iş yapar detaylı şekilde araştırması oldukça önemlidir. Çünkü bu sektörde kişisel tercihlere ve firma seçimine bağlı olarak bir dizi farklı iş imkanı mevcuttur. Ancak mezunlar her zaman kariyer planlarını farklı sektörlerle entegre şekilde ilerletebilir ve kamu kuruluşlarında veya özel firmalarda kolayca iş bulabilirler. Bununla birlikte, mezunların büyük bir çoğunluğu şu alanlarda ve sektörlerde çalışmayı tercih eder:

 

  • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları,

  • Devlet Bakanlıkları,

  • Deniz Kuvvetleri,

  • Türkiye Deniz İşletmeleri kamu kurum ve kuruluşları,

  • Otomotiv sanayii,

  • Özel veya resmi tersaneler,

  • Deniz taşımacılığı şirketleri,

  • Denizcilik sektöründe faaliyet gösteren bağımsız kuruluşlar,

  • Gemi makine imalat fabrikaları,

  • Gemi makine ve parça ticarethaneleri,

  • Enerji sektörü.

 

Yukarıda sıralanan alanlardaki iş fırsatlarını yakalamak için elde edilmesi gereken yetkinlik ve donanım firmadan firmaya değişir. Devlet kurumları en temelde KPSS puanını baz alır. Fakat hem devlet kurumlarının hem de özel işletmelerin birçoğu adaylardan bazı özel eğitimleri ve uzmanlıkları tamamlanmasını da isteyebilir. Sonuç olarak kariyer planı yapılandırılması tek bir kol üzerinden ilerlemez, aksine birçok disiplinle iç içe şekillenir. Bu da mezunlar için iş fırsatları artırır ve çalışma koşullarını iyileştirir.

Gemi Mühendisliği Maaşları

Gemi mühendisliği bölümünden mezun olanlar oldukça prestijli bir kariyere adım atarlar. Temelde denizcilik olmak üzere birçok sektörde, işletmede ve sivil veya askeri kurumda görev alan mühendisler için genel olarak yüksek maaş ortalamaları söz konusudur. En yalın haliyle, gemi mühendisliği maaşları ilk mezuniyet yıllarında yaklaşık 41.000 TL civarındadır. Ortalama deneyime sahip mühendisler ayda 52.000 TL maaş alırken, belirli bir uzmanlığı olan deneyimli profesyoneller 137.500 TL’ye varan kazançlar elde edebilirler.

 

Gemi mühendislerinin kendilerini geliştirebileceği birçok alan bulunur, ayrıca çoğu firma çalışanlarının bazı özel şartlara uyum sağlamasını da isteyebilir. Bu durum, hem kariyer gelişim fırsatlarını hem de maaşları olumlu etkiler. Dolayısıyla kazanç ortalamaları kişisel hedefler doğrultusunda oldukça yüksek seviyelere ulaşabilir.

Gemi Mühendisliği Dersleri

Gemi mühendisliği bölümü, öğrencilerine 4 yıl boyunca mühendislik, denizcilik ve teknik resim gibi birçok alanda eğitim verir. Bu derslerin bir kısmı teorik, bir kısmı uygulamalıdır ve üniversiteye göre farklılaşır. En temel gemi mühendisliği dersleri ise şunlardır:

 

  • Gemi Hareket ve Manevraları,

  • Gemi Makineleri,

  • Gemi Elektrik Sistemleri,

  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makine Tasarımı,

  • Gemi Geometrisi, 

  • Gemi İşletmeciliği,

  • Gemi Yapı Elemanları,

  • İleri Matematik,

  • Malzeme Bilimi,

  • Deniz ve İş Hukuku.

 

Aldığı derslerin tümünü, zorunlu stajlarını ve uygulamalı projelerini başarılı şekilde tamamlayan öğrenciler “Gemi Mühendisi” ünvanı alarak iş hayatına atılabilirler. Dileyen öğrenciler kariyer planlarını, çeşitli ek eğitimlerin ve yetkinlik belgelerinin alımından sonra şekillendirmeye veya üniversitelerin ilgili bölümünde yüksek lisans yapmaya da karar verebilirler.

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram