Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 29.03.2024
Fizyoterapi veya fizik tedavi ve rehabilitasyon, eski dönemlerden beri insanoğlunun en çok gereksinim duyduğu tedavi yöntemlerinden biridir. Bu nedenle beden hareketleri yoluyla kas fonksiyonlarını geliştirmeyi ve vücut ağrılarını azaltmayı hedefleyen fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü de büyük rağbet gören branşlar arasındadır. O halde, yaşlılık veya hastalık sebebiyle kayba uğrayan hareketlerin kazanımını hedefleyen fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü nedir, mezunları için hangi çalışma imkanlarına sahiptir, inceleyelim.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünün hedefi; hasta ve yaşlıların, kaza ve benzeri durumlar sebebiyle yaralanan kişilerin ve ağrı çekenlerin gereksinim duyduğu tedavileri uygulamaktır. Hareket ve fonksiyon kaybına odaklanan fizyoterapistler, hasta yaşam kalitesini artıracak ve sağlığını iyileştirecek çalışmalar yürütürler. Böylece özellikle teknolojik gelişmelerden kaynaklanan hareketsizlik durumlarının toplumu oluşturan birey üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına destek olurlar.
Bu nedenle fizyoterapi ve rehabilitasyon, önemi giderek artan ve mezunlarına giderek daha geniş bir alanda iş imkanı tanımlayan meslekler arasındadır. Bölüm uygulamalarında kullanılan medikal teknolojilerin ve araçların gelişmesi de iş imkanlarını artıran etmenlerden biridir. Peki fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunları ne iş yapar, hangi unvanlarla çalışırlar?
Sağlık bilimleri fakültesinde okutulan bölümden başarılı şekilde mezun olan öğrenciler öncelikle “fizyoterapist” ünvanı alırlar. Kişisel ilgi alanları ve üniversite eğitimi ardından tamamlanan ek çalışmalar kişiye çok çeşitli unvanlar kazandırabilir. Genel olarak hareket ve işlev bozukluğu olan bireylere, çeşitli tedavi teknikleri ve egzersizler yoluyla tedavi uygulayan bölüm mezunlarının yapabildiği mesleklerden bazıları şunlardır:
Fizyoterapist: Hastalardaki fiziksel hareket kabiliyetlerini değerlendirme, işlev bozukluklarını tespit etme ve kişiye özel tedavi planı çıkararak uygulama,
Fizyoterapi Uzmanı: Uzmanlık gerektiren alanlarda çeşitli tetkikler ve testler uygulayarak hastadaki karmaşık fiziksel gereksinimleri değerlendirme, ağrı yönetimi ve tedavi programları oluşturma,
Manuel Terapist: Manuel terapi yöntemleri ile kas ve eklem problemlerini tedavi etme, mobilizasyon gibi elle uygulanan teknikler sayesinde fiziksel iyileşmeyi destekleme,
Pediatrik Fizyoterapist: Çocuklardaki fiziksel gelişim bozukluklarının takip, kontrol ve tedavi süreçlerini yönetme, hareket kaybının erken yaşta önüne geçmeye yönelik tedaviler uygulama,
Spor Fizyoterapisti: Sporcu sakatlanma ve yaralanmalarını tedavi etme, sporcu performansını artırma amaçlı özel egzersiz programları tasarlama,
Geriatrik Fizyoterapist: Yaşlı bireylerdeki fonksiyonları değerlendirme ve yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarının en iyi şekilde yönetilmesini sağlama,
Nörolojik Fizyoterapist: Kaynağı nörolojik ve sinirsel olan ağrı veya fonksiyon şikayetlerine yönelik rehabilitasyon programları uygulama,
Ortopedik Fizyoterapist: Kas-iskelet sistemi sorunlarını gidermek için özel tedaviler tasarlama, ameliyat sonrası iyileşme ve romatizmal problem gibi vakalarla ilgilenme,
Kardiyopulmoner Fizyoterapist: Kalp ve akciğer hastalıklarının yol açtığı fiziksel kısıtlamaları ortadan kaldıracak solunum egzersizleri ve kardiyak rehabilitasyon yöntemleri uygulama.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon; toplumu oluşturan bireylerin yaşam kalitesini artırmaya, fiziksel hareketliliklerini restore etmeye ve fonksiyonel bağımsızlıklarını geliştirmeye odaklanan önemli bir branştır. Her biri farklı bir uzmanlık alarak görev yapan fizyoterapistler, yeni tedavi teknikleri ve gelişmeler doğrultusunda kariyerlerini şekillendirme ayrıcalığına sahip kişilerdir. Bu nedenle mesleki görev tanımı ve çalışma şartları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünden mezun olan kişiler hasta bakımı gerektiren her alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Bölüm hedefi özellikle yaralanma, yaşlanma, fiziksel engel ve kas ve eklem bozuklukları olduğundan, mezunların başlıca çalışma alanları da sağlık kurumlarıdır. Diğer çalışma alanları ise şu şekilde sıralanabilir:
Kamu hastaneleri,
Özel hastaneler ve huzurevleri,
Klinikler,
İş yerleri,
Yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri,
Spor kulüpleri,
Araştırma enstitüleri ve fakülteler,
Askeriye birimleri,
Evde bakım servisleri
Fizyoterapistler, ilgi ve alakalarına bağlı olarak farklı alanlara yönelebilirler. Bir kuruma bağlı olarak çalışabilecekleri gibi gereksinim duyan hastalara özel bakım hizmetleri de verebilirler.
Fizyoterapist olarak çalışmaya başlayan bireylerin aldığı maaş ortalamaları, kişisel bilgi birikimine, çalışma kurumunun kapasitesine ve lokasyona göre değişir. Genel olarak alınan maaşlar deneyim ve firma büyüklüğü ile orantılı şekilde artar. Lisans üzerinde yüksek lisans yaparak uzmanlığını alan kişiler içinse daha yüksek kazançlar söz konusu olur. Ancak ortalama fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü maaşları 20.000 TL - 25.000 TL seviyesinden başlayarak zamanla 75.000 TL civarına çıkabilir. Elbette maaş oranlarında, kişinin firma beklentilerini karşılaması ve farklı şartları tamamlaması gerekebildiği unutulmamalıdır.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon, üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesinde, 4 yıllık zaman zarfında okutulan bir bölümdür. Yaşam kalitesini artırmada büyük rol oynayan bu branşta eğitim alan öğrenciler, aşağıdaki gibi fen bilimleri ve sağlık ağırlıklı bir müfredattan sorumlu tutulurlar:
Fizyoloji,
Anatomi,
Elektroterapi,
Beslenme,
Tedavi Hareketleri ve Prensipleri,
Pediatrik Rehabilitasyon,
Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme,
Biyomekanik,
İşitme ve Konuşma Tedavisi,
Sağlık Departmanlarında Araştırma Yöntemleri
Yukarıda sıralanan fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü dersleri üniversite eğitiminin sadece bir bölümünü oluşturur. Müfredat bunlara ek olarak zorunlu hastane stajlarını ve uygulamalı ders içeriklerini de kapsar. Bu nedenle bu alanda kariyer yapacak öğrencilerin hoşgörülü, sabırlı ve iletişim yetileri gelişmiş bireyler olması önemlidir. Aldığı kredileri başarılı şekilde tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ”fizyoterapist” ünvanı alarak kariyer planlarına başlayabilirler.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Meslekler ve Maaşlar