0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
EYVAH! YARIN SINAVIM VAR!

EYVAH! YARIN SINAVIM VAR!

Yazar: Psk. Dan. Beyza Temel

Yayınlama Tarihi: 03.01.2024

Uzun zaman boyunca emek verdiğiniz, hedefleriniz için çaba göstererek hazırlandığınız sınav her geçen gün biraz daha yaklaşıyor. Sene boyunca elimizden gelen gayreti göstersek de, başarılı olabilmek için dikkat etmemiz gereken çok önemli bir şey daha var: Sınav gününü iyi yönetmek. Peki, bunun için neler yapabiliriz? Gelin birlikte bakalım.

Sınavdan Önce

Sınav gününü daha iyi geçirmenin yolu önceki geceden, hatta önceki haftadan geçiyor diyebiliriz. Çünkü sürecin altın anahtarı, kendimizi biyolojik ve psikolojik olarak sınava hazırlamak aslında.

Önceki haftadan itibaren dikkat etmen gerekenlerse şu şekilde:

  • Uyku düzeni: Sınav saatinde tamamen ayık bir zihinle masa başında olabilmek için biyolojik saatini buna göre programlamalısın. Son hafta hep aynı saatte yatıp sınav günü uyanacağın saatte kalkmak bunun için harika bir yol olacaktır.

Ayrıca sınavdan önceki akşam kafeinli içeceklerden uzak durarak gece uykuya dalmayı kolaylaştırabilirsin.

  • Mekânı tanı: Sınava gireceğin yeri muhakkak önceden görmeli, okulun yolunu öğrenmeli, hatta sınıf sıralarına oturmalı ve ortamın tanıdık olmasını sağlamalısın.
  • Yediklerine dikkat et: Son günlerde normalde yemediğin ya da sana ağır gelme riski olan besinlerden uzak durmayı tercih etmen, seni herhangi bir sağlık probleminden koruyacaktır.
  • Riskli aktivitelerden kaçın: Sakatlığa sebep olabilecek herhangi bir fiziksel aktiviteyi son günlerde yapmaman daha iyi olacaktır, böyle bir risk almak istemeyiz.
  • Zihnini yorma: Özellikle son birkaç günde, “ne kadar çalışabilirsem kârdır” gibi bir düşünceyle derslere ve denemelere yüklenmemelisin. Zihnin ne kadar dinç olursa sınavda hafızandaki bilgilere ulaşman o kadar kolaylaşacaktır.
  • Kafan karışmasın: Son gün ders çalışmamanı öneririm. Özellikle sıfırdan öğrenmeye çalışacağın bilgiler, sahip olduklarını da karıştırmana sebep olabilir. Eğer çok rahatsız hissediyorsan minik tekrarlar yapabilirsin.
  • Rutini bozma: Normalde yapmadığın şeyleri son günlerde yapmaya çalışmamalısın. Yediklerin, yaptıkların, hatta sınav günü giydiklerin bile sıradan bir gününden farklı olmasın.
  • Moral bozucu her şeyden uzak dur: Moralini düşürebilecek insanlar, diyaloglar, sosyal medya hesapları… Hiçbiri sınavdan önceki birkaç günde sana ulaşmasın.
  • Modunu yüksek tut: Kötü düşüncelerin zihnini ele geçirmesine izin verme! Tüm sene boyunca emek verdin ve şimdi karşılığını alacaksın. Son gün sevdiğin insanlarla vakit geçirebilir, kısa bir yürüyüşe çıkabilir, yatmadan ılık bir duş alabilirsin.
  • Tüm hazırlıklarını tamamla: Kimliğini, giriş belgeni, kıyafetlerini önceki akşamdan muhakkak hazırlamalı, üstünde bulunmaması gereken aksesuarlar varsa çıkarmalısın. Böylece son dakika durumu sebebiyle oluşabilecek stres faktörlerini olabildiğince önlemiş olacağız.

Sınav Sabahı

Bahsettiğimiz her şeye dikkat ederek günlerini geçirdikten sonra sınav sabahına uyandın. Şimdi işin en kolay kısmı var: Sınav yerine vaktinde ulaşmak ve aylardır beklediğin sınavı en iyi şekilde tamamlamak. Sınav sabahında dikkat etmen gereken sadece birkaç şey var:

  • Kahvaltı: Önceki günlerde yaptığın gibi bugün de olduğundan farklı, ağır, yağlı ya da bol baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısın. Fakat zihninin tam verimli çalışması için muhakkak hafif bir kahvaltı yapmalısın.
  • Tedbiri elden bırakma: Sınav yerine sınavdan bir saat önce varmakta hiçbir sakınca yok. Trafiği, oluşabilecek herhangi bir riskli durumu göz önünde bulundurarak evden olabildiğince erken çıkmalısın.

Ayrıca yanında birinin bulunması, yine olası bir soruna karşı tedbir amaçlı iyi olacaktır. Kimlik ve sınav belgeni kontrol etmeyi de unutma!

Sınavdan çıktıktan sonra ise yapman gereken tek şey kaldı: sonuçları beklemek ve beklerken olabildiğince eğlenmek! Bir sene boyunca “ders çalışmalıyım” diyerek ertelediğin dizileri izleyebilir, arkadaşlarınla görüşebilir, telefonu eline alıp sosyal medyadaki içerikleri saatlerce aşağı kaydırabilirsin.

Sınavın zekanı, başarını, kişiliğini tanımlayan bir şey değil, yalnızca kariyerine giden yolda atlanması gereken bir basamak olduğunu unutma. Şimdiden başarılar!

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram