0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Etkili Test Çözmek

Etkili Test Çözmek

Yazar: Psk. Dan. Selva Hilal Yalbuz

Yayınlama Tarihi: 08.01.2024

ETKİLİ TEST ÇÖZME NEDİR?

Özellikle Çözdüğümüz testlerden maximum verim nasıl alınır bugün sizlerle bunları konuşacağız. Hepinizin sınav sürecinde en zorlandığı noktalardan birisi çıkan yanlış sorulara dönmemek ve bu noktada da aslında test çözmenin hiçbir anlamı kalmamış oluyor. Unutmayın çok test kitabı çözmek değil önemli olan verim alabilmek.

 

TEST ÇÖZMEDE İPUÇLARININ ÖNEMİ:

Uzmanlara göre test çözerken başarısız olmanın tek sebebi bilgi eksikliği değil, sorulardaki ipuçlarını görememek, onlardan yararlanamamak,ve zamanı doğru kullanmamaktır.

Sınavlar esasında emek ve motivasyon testidir. Hedefe ulaşmak için yalnızca planlı ders çalışmak yetmez aynı zamanda doğru test çözebilme becerisine de sahip olmak gereklidir. Bilgi, yorumlama ve hız konularında kendini geliştirmeli planlı ders çalışarak ve düzenli tekrarlar da yaparak bilgiyi pekiştirmelisin. Farklı bakış açılarının ve hayal gücünün önemi de atlanmamalı.

Sorulara yaklaşım tarzı ve soru stiline aşinalık sınav sonucunu etkileyen önemli faktörlerdendir. Testte çözülen soruların oluşturduğu bilgi birikimi sayesinde bir sonraki testte iyi bir başarı kaçınılmazdır. Bir başka deyişle; tecrübe çözülen soru miktarıyla ölçülür. Başarılı olmak istiyorsak “bir sorudan ne çıkar” düşüncesini bir kenara koyup o soruyu anlayana kadar uğraşmalıyız çünkü bizi yapabildiklerimiz değil yapamadıklarımızı öğrenmek geliştirecektir.

 

TEST ÇÖZME BECERİNİ GELİŞTİREK ÖNERİLER:

Bir konu ile ilgili soruları çözmeden önce konuyu iyice öğren.

Her soruya ayırman gereken zamanı planla.

Çözemediğin ya da yanlış çözdüğün sorunun mutlaka doğru cevabını öğren.

Kendine soru çözme hedefleri koy.

Farklı seviyelerde sorular çöz.

 

SENİ BAŞARIYA GÖTÜRECEK 6 ANAHTAR:

1)SENDEN İSTENENE ODAKLAN.

Her sorunun mantığı farklıdır. Soru çözerken kendi mantığınıza göre değil sorunun sizden ne istediğine bakmalısınız ne eksik ne fazla.

 

2) SORUYLA MÜCADELE ETME TURLA!

TYT sınavında önemli olan şey sizin tüm soruları görebilmenizdir, bir soruya takılıp kaldığınızda yapabileceğiniz diğer tüm soruları görme şansınız da azalmış olur. Tüm soruların zorluk seviyesi farklıdır önceliğiniz çok kolay kolay ve normal soruları görmek olmalıdır. İkinci turda ise çok zor ve zor sorulara bakmanız süreyi verimli kullanabilmeniz açısından önemlidir. Soruyu okuduğunuzda o konuyla alakalı hiçbir bilginiz yoksa o soruya bir işaret bırakıp sonrasında tekrar dönebilirsiniz. yapamadığınız soruyu o an orada bırakmak çok önemli bir detay eğer aklınız yapamadığınız soruda kalırsa yapabileceğiniz soruları da yapamamanıza sebep olacaktır.

 

3) BENDEN İSTENEN NE?

Sorunun kökünü iyi okunup anlaşılması daha sonra cevabının düşünülmesi gerekir soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hem hızınızı düşürür hem de yanlış yapmanıza sebep olur. Unutmayın soru sizden ne istiyorsa o bilgiyi bulmanız gerekiyor burada yorumlama yapmak sizi yanlışa itecektir.

 

4) OLUMSUZ İFADELERE DİKKAT!

Soruda altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadelere daha çok dikkat etmelisiniz. Tüm paragrafın altını çizmek size burada hata yaptıracaktır. Çünkü bu sayede kalın puntolu yazılmış kelimeleri ayırt edemeyeceksiniz.

 

5) İPUÇLARINI BUL.

Soruyu okuyup sizden ne istediğini öğrendikten sonra metinde kilit sözcüğü ya da cümleyi bul ve altını çiz sonra seçeneklerden en kuvvetli ve anlamlı geleni işaretlemelisin. Unutma uzun ve şekilli sorular içinde en fazla ipucu barındıran soru tipleridir onlardan korkup önyargı ile yaklaşma.

 

6) ÇÖZ VE HEMEN KODLA.

Soruyu doğru kodlamak soruyu doğru çözmek kadar önemlidir. Kodlamalarınızı sınavın sonuna bırakmak size hata yaptırabileceği gibi süre de kaybettirecektir. Her sorudan sonra kodlama yaparsanız kaydırma yapma ihtimaliniz en aza iner.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram