0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
EBEVEYNLERİN LGS SÜRECİ

EBEVEYNLERİN LGS SÜRECİ

Yazar: Uzm. Psk. Dan. Sema Çetinkaya

Yayınlama Tarihi: 25.03.2024

LGS sınavına hazırlanmak çocukları kaygılandırabilir. Bu süreç en az öğrenciler kadar ebeveynleri de kaygılandırabilir. Çünkü, onlarda bu sürecin bir parçasıdır. Bu süreci ailenin desteği ile geçirmek çok önemlidir. Velilerin doğru yönlendirmeleri, çocuklarının başarısı ile ilgilenip, doğru kaynaklar bulması sürecin önemli noktalarındandır. LGS sınavı liselere geçişte uygulanan bir sınav olup, eğer öğrenci okul puanı ile yerleşmek istemezse LGS sınavından iyi bir puan alması beklenir. Öğrenci için kaygılı ve stresli olan bu süreçte ebeveynler eğer çocuklarına doğru desteği sağlayabilirlerse bu süreç çok daha kolay ve güvene dayalı geçecektir. Peki, “bu süreçte çocuğuma nasıl destek olabilirim”? diyen ebeveynler, adım adım aşağıdaki sırayı takip edebilirler.

 

1. ERKEN HAZIRLIK DÖNEMİ

Çocuğunuzun LGS'ye girmesi için erken bir hazırlık dönemi başlatılması önemlidir. Bunun için 7. Sınıfta derslerin üzerine düşmek gerekir. Bu, çocuğunuzun sınav formatını ve soru tiplerini anlamasına ve çalışma alışkanlıklarını geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bu süreçte sınav formatına iyice hakim olan çocuk 8. Sınıfı çok daha rahat, konforlu ve daha az kaygılı geçirmesine imkan sağlayacaktır.

 

2. HEDEF BELİRLEMEK

Hedef belirlemek nereye varacağımızı bilmek adına kritiktir. Eğer öğrencinin bir hedefi olursa buna uygun adımlar atacak ve kendisinde motivasyonu bulacaktır. Örneğin, X lisesi için hedef belirleyen bir öğrenci, o liseyi kazanmak için elinden geleni yapacaktır ve en önemlisi ne için çalıştığını bilecektir.

 

3 .  DENGELİ BİR PROGRAM OLUŞTURMAK

 Çocuğunuzun ders çalışma, dinlenme ve sosyal aktiviteler arasında dengeli bir programı olduğundan emin olun. Aşırı çalışma stres ve yorgunluk getirebilir, bu nedenle düzenli aralıklarla mola vermelerini sağlayın. Bununla birlikte haftalık takiplerinin yapılması için ders çalışma programı oluşturmak çok önemlidir. Düzenli bir çalışma başarının kilit noktalarından birisidir. Profesyonel bir psikolojik danışmanla ilerlemek iyi olacaktır. Bunun için Kopilot Rehberlik ailesinden destek alabilirsiniz.

 

4. DOĞRU KAYNAK SEÇİMİ

Öğrenme tarzına uygun kaynaklar seçin ve çocuğunuza uygun olanları kullanmalarını sağlayın. Test kitapları, online kaynaklar ve deneme sınavlarından yararlanarak hazırlık sürecini destekleyin. Doğru kaynak seçimi öğrencilerin süreç içerisinde gelişmeleri için önemlidir. Eğer, doğru kaynak seçimi yapılmazsa çocuğunuz yapamadığını ve başarısız olduğunu düşünür ve motivasyon kaybına uğrar.

 

5. STRES YÖNETİMİ

Sınav stresiyle başa çıkma konusunda çocuğunuza destek olun. Derin nefes alma, gevşeme teknikleri veya hobi aktiviteleri gibi stres azaltıcı yöntemler öğretebilirsiniz. Baskılayıcı ebeveyn olmayın. Baskı başarı getirmez aksine çocuğu daha çok stres olmasına neden olur. Beraber etkinlikler yapıp stresinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla birlikte çocuğunuzun sınavla ilgili endişelerini dinleyin ve onlara duygusal destek sağlayın. Başa çıkma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olun ve kaygılarını azaltmak için yanlarında olduğunuzu hissettirin.

 

6. SAĞLIKLI BESLENME VE UYKU

Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku çocuğunuzun konsantrasyonunu ve öğrenme yeteneğini artırabilir. Bu nedenle, dengeli bir beslenme düzeni ve yeterli uyku alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olun. Tükettiği besinlerin içindeki maddelere dikkat edin. Günümüzde çoğu paketli gıdalarda dikkat eksikliğine sebep olan maddeler bulunmakta. Olabildiğince sağlıksız besinlerden uzak durmakta fayda var.

 

7. OKUL VE ÖĞRETMEN İLETİŞİMİ

Okul ve Öğretmen İletişimi: Çocuğunuzun okulundaki öğretmenleriyle düzenli iletişim halinde olun. Akademik performansı, güçlü ve zayıf yönleri hakkında geri bildirim alın ve gerektiğinde ek destek sağlayın. Eksik noktalar bulunursa süreç daha iyi ilerler. Önemli olan çocuğun eksik olduğu konulara yönelmesi ve bu açıklarını kapatabiliyor olması.

 

8. KALİTELİ EĞİTMENLERLE İLERLEMEK

Bu süre zarfında öğrencinin sınavın getirdiği teknikleri ve becerileri kazanması gerekir. Sınav teknikleri ve stratejilerini öğrenmesi, zaman yönetimi becerilerini geliştirmesi ve soru çözme yeteneklerini pekiştirmesi için doğru eğitmenlerin destek olmasını sağlayabilirsiniz.  Bütün bu süreçlere dikkat edildiğinde başarıyı yakalamakta kolay olacaktır .

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük LGS Rehberlik kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram