Yazar: Psk. Dan. Zehra Nur Urkan
Yayınlama Tarihi: 20.03.2024
Gün içerisinde akan zamanı etkili şekilde idare etmek ve doğru zamanı doğrueyleme dökebilmek, zaman yönetimi kavramını ifade etmektedir.Zamanı iyi yönetmek, her birey için oldukça önemlidir, böylece daha az sürededaha çok iş yaparak hem stresimizi azaltabilir hem de gün içerisinde her şeye vakitayırabiliriz.
Yaşantımızda her alanda başarılı olup, her eylemi vaktinde yapabilmek içinzamanın değerini bilmek ve verimli bir şekilde kullanmak gereklidir. Böylece zaman yönetimini sağlayarak zamanımızı belirli etkinlikler arasında paylaştırabilir, organize edebilir ve planlayabiliriz. Yapılacak tüm eylemleri önem sırasına göre sıralayarak her birini belirli zaman dilimleri içerisinde gerçekleştirmeyi sağlayabiliriz.
Hedef belirlemeden hareket etmek,Yapılması gereken işleri listelememek,Kararsızlık,Dikkat dağıtıcı faktörlerden (telefon, bilgisayar vs.) uzak durmamak,Mola vermeden çalışma yürütmek ve dinlenmemek,Telaşlanmak,Yapılması gerekenleri düzenli not almamak ya da plan-program için plandefteri kullanmamak, Detaylara takılarak oyalanmak,Mükemmeliyetçi olmak,Sosyal yaşantılarımızda “hayır” diyememek,Görev dağılımı yapmamak,Öz güven eksikliği,Aşırı öz güven ve verilen görevleri hafife almak, İşleri ertelemek,Sağlık sorunları yaşamak, Stresi kontrol edememek ve panik yapmak,Düzenli ve temiz bir çalışma ortamına sahip olmamak,Sosyal medyada fazla zaman geçirmek,Boş zamanları değerlendirmeyi bilmemek.
1. Hedefinizi belirleyin.
2. Hedeflerinizi öncelik sırasına göre sıralayın ve ertelememeye özen
gösterin.
3. Sıraladığınız hedeflerin her birine yapmak için bir süre tanıyın.
4. Yorulduğunuzda mola vermeyi ihmal etmeyin.
5. Hedeflerinizi ya da eylemlerinizi yaparken genel çerçeveye de bakmayı ihmal etmeyin.
6. Önemsiz ya da zorunluluk barındırmayan işlerinizi ayırın ya da erteleyin.
7. Son olarak, işlerinizi yapmaya başlamadan önce günü ve sürelerinizi planlayın. Her iş gününün sonunda, ertesi gün yapılması gerekenleri de not edin.
En etkili ve en çok kullanılan zaman yönetimi tekniğidir. Bu teknik, 25 dakika çalışmaya 5 dakika mola vererek çalışma şeklinde uygulanan yöntemdir.Çalışmalara kısa molalar ile ara verilmesi kişilerin yorulmadan, sıkılmadan, daha verimli ve sık şekilde zaman geçirmesini sağlamaktadır. Bu tekniğin en önemli kuralı çalışma zamanında çalışmaya tam odaklanılmalı, başka bir aktivite (mesaj, sosyal medya, dizi, film vb.) ile ilgilenilmemeli ve molalarda da iş bir kenara bırakılarak dinlenilmelidir.
Bu teknik, yapılacak işleri aciliyet ve önem sırasına göre sınıflandırarak yönetmeye yardımcı olan bir tekniktir. Yapılacaklar dört ana kategoriye göre gruplandırılır, bunlar: acil ve önemli işler, acil olmayan ve önemli işler, acil ve önemli olmayan işler, acil olmayan ve önemli olmayan şeklindedir. Birbirine yakın teslim tarihi olan ve birden çok iş yapılması gereken durumlarda, işlerin sıralanması için bu tekniğin uygulanması büyük fayda sağlamaktadır.
Basit bir tekniktir. Hangi işlerin yapılması gerektiği, hangi işlerde sürecin devam ettiği ve bitirilen işler sınıflandırılarak yazılır. Bu teknik işlerin ilerleme süreçleri ve yapılması gerekenlerin bütünsel ve genel açıdan rahatça görülmesi için kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede hızlı bir şekilde performans analizi yapılarak, iş verimliliği de kısa sürede arttırılır.
Bu yöntem; kişilerin hedefleri arasında, hangisinin öncelikli olduğuna karar vererek ilerlemesidir. En etkili zaman yönetimi teknikleri arasında bulunmaktadır. Hızlı planlama yöntemi, kişinin hedeflediği şeyler arasında neye öncelik verdiğini belirlemesini sağlayan bir tekniktir. Kişi, önceliklerini fark eder ve bunları gerçekleştirmek için esnek bir plan oluşturur. Yaşamın her alanında uygulanabilen bir tekniktir.
Bu teknik, işleri yoluna koyma şeklinde ifade edilmekte ve önemli işleri sıralayarak zihni bu yönde kullanmayı amaçlamaktadır. Toparlama, işleme, düzenleme, yapma ve inceleme şeklinde beş aşama içermektedir. En etkili zaman yönetimi teknikleri arasında bulunmaktadır.
GTD tekniğine göre yapılması gereken işler şu şekilde kategorize edilir:
• Acil yapılması gereken işler
• Biraz zaman geçince yapılacak işler
• Bekleyen işler
• Projeler
• Yapılma ihtimali olan işler
Bu tekniklerden size uygun olduğunu düşündüklerinizi test ederek en uygun olanı bulabilir, plan ve programlarınızı daha iyi yöneterek kendinize ve sevdiklerinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. ☺
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Meslekler ve Maaşlar