Yazar: Psk. Dan. Özge İçli
Yayınlama Tarihi: 14.11.2023
Doğru ders çalışma taktikleri, öğrenme verimliliğinizi artırmak ve parçaları daha iyi anlayarak hatırlamanız için sizlere yardımcı olabilir. Doğru ders çalışma taktikleri ile öğrenme sürecinizi daha etkili hale getirebilirsiniz.
İşte ders çalışırken sizlere yardımcı olabilecek bazı önemli taktikler:
Hedef Belirleyin: Yol haritamızı doğru belirleyebilmek için önce hedefimizi ve amacımızı bilmeliyiz. Ne için çalışıp, ne için fedakarlıkta bulunacağız? Hedefinizi netleştirin. (Sıralama, bölüm veya üniversite olarak)
Plan Yapın: Öncelikle neyi öğrenmeniz gerektiğini ve ne kadar süre ayırmanız gerektiğini belirleyin. Buna yönelik bir çalışma programınızın olması programa da sadık kalmanızı sağlar.
İstikrarlı Çalışın: Düzenli çalışma: Her gün düzenli bir şekilde öğrenme sürecinizi sürekli hale getirin.
Dönüt: Öğretmeninizden veya danışmanınızdan geri bildirimler alarak zayıf noktalarınızı dikkat etmeniz gerekenleri not alın.
Dikkatinizi Toplayın : Ders çalışırken odaklanmanız çok önemlidir. Telefon , tablet veya diğer dikkat dağıtıcılarını kapatın veya olduğunuz mekandan uzaklaştırın. Denediğiniz birçok şeye rağmen dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız bir uzmanla görüşmenizi tavsiye ederim.
Not Alın: Anahtar noktaları ve önemli bilgileri not alarak konuyu daha kolay hatırlayabilirsiniz. (Kavram haritalarından, cornell methodu ndan vb. yararlanabilirsiniz.): Notlarınızı düzenli ve anlaması kolay bir şekilde tutun.
Öğrenme Stillerinizi Keşfedin : Herkesin öğrenme tarzı farklıdır. Bazıları görsel olarak öğrenmeyi tercih ederken, diğerleri işitsel veya dokunsal öğrenmeyi tercih edebilir. Kendi öğrenme tarzınıza uygun çalışma yöntemlerini kullanın.
Aktif Katılım : Derslerinizi pasif bir şekilde dinlemek yerine, derslerinize aktif bir şekilde katılın. Sorular sorun, öğretmene cevaplar verin ve konuları tartışın.
Kısa Molalar Verin : Uzun süre boyunca sürekli çalışmak yerine, düzenli aralıklarla çalışmak öğrenme verimliliğinizi artırır. Örneğin; 40 dakika çalışıp 10 dakika mola verebileceğiniz etütler oluşturabilirsiniz.
Çalışma Ortamı : Çalışabileceğiniz rahat bir ortamı oluşturun. Sessiz, düzenli ve konforlu bir yerde çalışmak, dikkat sürenizi de artırır.
Tekrar Yapın : Öğrenmeye yönelik tekrarlar, bilgilerinizi pekiştirmenize yardımcı olur. Daha önce öğrendiğiniz konuları zaman zaman tekrar edin.Günlük ve haftalık tekrarlar yapmak çalıştığınız konuları daha iyi anlayarak hatırlamanıza yardımcı olur.
Farklı Kaynaklar Kullanın : Ders kitaplarına ek olarak farklı kaynakları kullanarak konuları daha iyi anlayabilirsiniz. Video dersleri, çevrimiçi kaynaklar ve öğretmeninizin önerilerini dikkate alabilirsiniz.
Sorular Sorun : Öğrenmekte zorlandığınız veya anlamadığınız bir konu varsa, çekinmeden öğretmeninize veya arkadaşlarınıza sorun.
Test Çözün, Düzenli Analizlerinizi Yapın : Konuları öğrendikten sonra test çözmek, bilgilerinizi kontrol etmek için faydalıdır. Soru bankalarının veya öğretmenlerinizin sunduğu testleri çözebilirsiniz. Çözümünü öğrenmediğimiz sorunun kalmaması önemli. Yapabildiğiniz sorular sınavda karşınıza geldiğinde yine yapabileceksiniz. Önemli olan yapamadığınız, boş veya çözerken sonunu getiremediğiniz soruların mantığını öğrenmek. Bizi gelişterecek, netlerimizi artıracak sorular bu sorular olacak.
Sağlığınıza Dikkat Edin : Yeterli uyku uyuyun, düzenli beslenin ve düzenli olarak egzersiz yapın. Sağlığınız zihinsel gelişiminizi, öğrenme performansınızı etkiler.
Motivasyonunuzu Yüksek Tutun : Hedeflerinizi hatırlayın ve motivasyonunuzu canlı tutun. Süreçteki küçük büyük başarılarınıza odaklanın. Bu, iki net artırdığınız denemenizde olabilir, girdiğiniz denemede yaptığınız sıralama veya artan çalışma saatiniz de olabilir.
Belirlediğiniz hedeflere ulaştığınızda, küçük ödüllerle kendi başarınızı kutlayın. Dinlemek istediğiniz bir şarkı, bir çikolata ile kendinizi ödülendirin.
Uzun vadeli hedefleri gerçekleştirmenin yolu küçük vadeli hedeflerden geçer. Ders çalışmanızın uzun vadedeki hedefinize sizi yakınlaştırdığını göz önünde bulundurarak motivasyonunuzu artırın.
Zamanınızı Planlayın: Zamanınızı verimli bir şekilde kullanmak için zaman yönetiminizi geliştirin. Günlük, haftalık planlar yapın.
Tutum: Olumlu bir tutum öğrenme sürecinizi de olumlu etkiler. Başarılı olabileceğinize inanmak motivasyonunuzu besler, sınav sürecini daha hevesle çalışarak geçirmenizi sağlar.
Sorunları Çözme Yeteneği: Soruna odaklanmak yerine sorunu ortadan kaldırmak üzere adımlar atmanın, çözümü çok daha hızlı ve efektif şekilde yakalamamızı sağlar. Karşılaştığınız sorunu kabul edin ve çözüm yolları arayın. Öğrenme sürecinizdeki hatalardan ders çıkarın. Önemli olan mükemmel ve kusursuz olmak değil, aldığımız derslerle kendimizi geliştirip bir adım ileriye götürmek
.
Unutmayın, herkesin öğrenme tarzı farklıdır, bu nedenle en iyi çalışma taktikleri sizin için en uygun olanıdır. Denemeler yaparak ve kendinizi tanıyarak kişisel ihtiyaçlarınıza yönelik en iyi ders çalışma stratejilerini bulabilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar