0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Dış Ticaret Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Dış Ticaret Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 09.02.2024

Dış ticaret; muhasebe, iktisat, finansal yönetim, iş hukuku, gümrük işlemleri ve ekonomi sektörlerine hakim olan uzmanlar yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. İhracat ithalat departmanları başta gelmek üzere çeşitli alanlarda görevlendirilen bölüm mezunları, kendini sürekli geliştirmek ve değişen sektörlere adapte olmak durumundadır. Bu bakımdan düşünüldüğünde, uygulamalı ve teorik şekilde okul hayatında başlayan eğitim süreci iş hayatında da devamlılık gösterir. Peki dış ticaret nedir, dış ticaret uzmanları ne iş yapar ve ne kadar maaş alır?

Dış Ticaret Bölümü Nedir?

Dış ticaret bölümü, ithalat ve ihracat gibi dış ticaret odaklı alanlara yönelik uzman iş gücünü yetiştirmeyi hedefleyen 2 yıllık bir önlisans programıdır. Bölüm mezunları iş hayatında ithalat ve ihracat dahilinde yapılan işlemleri yürüterek takip, planlama, depolama ve teslim gibi aşamalarda görev alırlar. İlgili ürüne ve yurt dışı ilişkilerine bağlı olarak çeşitli yasa ve yönetmelikleri öğrenmek ve işlerin yasalar uygun şekilde ilerlemesini sağlamak, dış ticaret uzmanlarının birincil zorunlulukları arasındadır. Bu nedenle bölüm mezunlarının bankacılık, lojistik, gümrük ve kambiyo mevzuatı gibi bir dizi farklı konuda kendini geliştirmesi beklenir. Bunun yanı sıra analitik düşünme, planlama, iletişim kurma ve raporlama deneyimi de adaylarda aranan başlıca niteliklerdendir.

 

Dış ticaret bölümü; yurtdışı ticaret ağının yüksek hız ve verime ulaşarak genişlemesine yardımcı olan, böylece yerel ve küresel ekonomiye katkı sağlamayı hedefleyen önemli bir disiplindir. İhracat sayesinde ülkeye daha fazla döviz gelmesine, ithalat aracılığıyla da piyasadaki ürün ve hizmet talebinin karşılanmasına katkıda bulunur. Bu bakımdan düşünüldüğünde, dış ticaret uzmanları, ülke geleceği ve küresel ekonomi için yeri doldurulması güç kişilerdir.

Dış Ticaret Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Dış ticaret bölümü, özellikle uluslararası iş bağlantıları kurmak isteyen bireylerin tercih edebileceği, maaş beklentisi standart üstü olan bir bölümdür. Bölümün yetiştirdiği yetkin personeller genellikle dış ticaret alanında faaliyet gösteren özel şirketlerde dış ticaret uzmanı ya da sorumlusu olarak görev alırlar. Bölüm mezunlarının farklı sektörlerde alabileceği diğer görevlerden bazıları ise şunlardır: 

 

  • İthalat ve ihracat şirketlerinde dış ticaret süreçlerini yönetme,

  • Lojistik şirketlerinde taşımacılık, tedarik ve depolama süreçlerini yönetme,

  • Bankalarda ya da finans kurumlarında döviz ticaretini yönetme,

  • Gümrük müşavirlik firmalarında ticaret hukuku alanında danışmanlık verme,

  • Uluslararası müşteri ilişkilerini yönetme,

  • Devlet kurumları ve bakanlıklarda dış ticaret politikalarını belirleme,

  • Yerel şirketlerin uluslararası genişleme stratejilerini yönetme.

 

Tüm bunlara ek olarak “dış ticaret mezunları ne iş yapar?” sorusuna verilebilecek çok sayıda cevap olmakla birlikte, bu cevaplar genellikle bireylerin kariyer planlamaları ile ilgilidir.

Dış Ticaret Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

Dış ticaret bölümü mezunları ithalat, ihracat ve e-ticaret gibi alanlarda faaliyet gösteren tüm özel şirketlerde görev alabilir. Bölüm mezunlarının görev alabilecekleri diğer çalışma alanları ise şunlardır:

 

  • Maliye Bakanlığı,

  • Bankalar,

  • Gümrük Müsteşarlığı,

  • Gümrük danışmanlığı veren firmalar,

  • Gümrük ve ticaret hukuku büroları,

  • Nakliye ve lojistik şirketleri.

 

Ayrıca bu bölümden mezun olmuş öğrenciler girişimci yönlerini kullanarak kendi dış ticaret firmalarını kurabilir, yönetebilir ve çeşitli e-ticaret faaliyetlerinde bulunabilir. Akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler ise lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak araştırma görevlisi ya da akademisyen olarak çalışabilir. 

Dış Ticaret Bölümü Maaşları

2024 yılı itibariyle Türkiye’de dış ticaret uzmanları ve dış ticaret sorumlularının maaşları 24.000 TL ile 45.000 TL arasında değişir. Ortalama dış ticaret maaşları içinse 30.000 TL gibi bir rakam söylenebilir. Özellikle alışveriş sitelerinin sayısının artması ve e-ticaret faaliyetlerinin artış göstermesi ile birlikte dış ticaret alanında ciddi bir istihdam olanağı yaratılmıştır. Kişilerin sektör içerisindeki deneyimleri ve yetkinlikleri, maaşların belirlenmesi noktasında etkilidir. 

Dış Ticaret Bölümü Dersleri

Dış ticaret bölümü, öğrencilerin katılabilecekleri önlisans ve lisans programlarını içerir. Türkiye’de 2 yıllık önlisans programları daha yaygındır. Öğrencilerin 2 yıl boyunca göreceği dış ticaret bölümü dersleri arasından öne çıkanlar şunlardır: 

 

  • Mikro Ekonomi,

  • Dış Ticarette Temel Kavramlar,

  • Genel Muhasebe,

  • Makro Ekonomi,

  • Gümrük İşlemleri,

  • Tarımsal Ürünlerin İhracatı,

  • E-Ticaret Uygulamaları,

  • İhracatta Planlamanın Temel Unsurları,

  • Dış Ticarette Pazarlama Araştırmaları.

 

Ayrıca öğrenciler yönelmek istedikleri alanla ilgili Dış Ticarette Pazarlama Teknikleri, Dış Ticaret Mevzuatı, Uluslararası Satışlar ve Görüşmeler, Uluslararası Pazarlama, Girişimcilik ve Tüketici Davranışı gibi mesleki seçmeli derslere de katılabilir. Eğer siz de dış ticaret alanında yetkin birer personele dönüşmek için üniversite sınavlarına hazırlanmak isterseniz, hemen şimdi Kopilot Rehberlik danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram