0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Ders Çalışma Saatlerini Arttırmak Sanıldığı Kadar Zor Mu?

Ders Çalışma Saatlerini Arttırmak Sanıldığı Kadar Zor Mu?

Yazar: Psk. Dan. Fatma Günaydın

Yayınlama Tarihi: 19.02.2024

Bu yazıyı okumaya başlamadan önce şu sorunun cevabını düşünmenizi isteyeceğim sizden; ‘Hiç 2 saat ders çalıştığınız bir zaman diliminde 5 saat çalıştığınız bir süreçten daha fazla verim aldığınız oldu mu? Eminim bu soruya birçoğunuz ‘evet’ cevabını vermiştir. Peki ders çalışma saatini değil de ‘verimli’ ders çalışma saatini kendiniz için maksimuma çıkarmak mümkün müdür? Gelin bu sorunun cevaplandığı altın listeye bi göz atalımm.

 

1) Haftalık programı günlere bölün.

Kulağa klişe geldiğine eminim ama yaptıktan sonraki etkisini görmemeniz imkansız bir durum diyebilirim. Haftanın başından günleri planlamak sizi hem psikolojik olarak kafa karışıklığından uzaklaştıracaktır hem de bir düzeninizin olması ders çalışma saatininiz arttırarak o günün eksiklerini kapatmaya itecektir. Aynı anda birkaç ders çalışmak yerine haftalık programda yapmanız gerekenler için ne kadar süreye ihtiyacınız olduğunu belirlemek bu işi kolaylaştırabilir.

Peki ya günlerim kayarsa??

Üstteki paragraftan sonra hepiniz bu soruyu sordu diye tahmin ediyorum. Bu durumu yaşamayan yoktur zaten fakat burada asıl önemli olan şey gün kaçarsa nereden devam edeceğinizdir. Yapmanız gereken şey; kaçan güne yazdığınız maddelere öncelik vermektir. Bu şekilde ilerlediğinizde hem psikolojik olarak ‘eksik kalan işleri tamamlama’ güdüsünün rahatsızlığını hissetmezsiniz hem de daha bağlantılı bir şekilde ilerlersiniz. Eksik kalanlara bir sonraki hafta öncelik vermeniz ise bir diğer yapmanız gereken şeylerden birisidir. Her şeyden önce hayatınızın merkezinde derslerin olmadığını ve sosyal hayatınızda öncelik vermeniz gereken olaylar yaşamanın ‘normal’ bir durum olduğunu unutmayın.

 

2) Önceliklendirin.

Hangi konuya ne kadar süre vereceğinizin önemli olduğunu bir önceki başlık da belirtmiştim zaten fakat bir de bunun yanında hangisine öncelik vereceğiniz de çalışma saatinize olumlu yansıyacak bir etken olacaktır. Örneğin daha uzun sürecek olan ve daha eksik olduğunuz konuları bölmeniz hem odağınızı koruyan hem de ders çalışma saatinizi olumlu etkileyen bir eylemdir.

 

3) Kendiniz için ideal çalışma ortamını bulun.

Ders çalışma saatlerinizi arttırmak için bir diğer yapabileceğiniz kural sizi motive eden ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir çalışma ortamı bulmaktır. Bunlardan ilk akla gelen kütüphanedir. Kütüphane ortamı YKS’ye hazırlanan öğrenciler ile dolu olduğundan onları görmek sizin kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda kütüphanede bulunacağınız saat dilimi içerisinde günlük planınızdan birkaç şeyi ekleyerek ‘küçük bir plan’ oluşturun ki ne yapacağınızı düşünürken ders çalışma saatinizi azaltmayın. Bir diğer taraftan da kütüphane dışında kafe vb. yerler de gürültüde odağını toplamakta zorlanmayanlar ve daha motive olanlar için ideal ortam seçeneklerine girebilir.

 

4) Düzenli ve sık molalar verin.

Düzenli molalar vermeyip uzun süre ders çalışmanız odağınızı sürekli kaybetmesine neden olacaktır. Bu yüzden de sık ve düzenli molalar vererek kendinizi gevşettiğiniz anlat yaratın ki gün sonunda toplam ders çalışma saatinize olumlu bir etki bıraksın hem de aldığınız verim artsın. Bu molaların ‘telefona bakmak, oyun oynamak’ vb. davranışlarla doldurmak sizi daha fazla yoran bir durum olacaktır bu yüzden de kısa yürüyüşler, sohbetler şeklinde kullanmak en verimli mola seçeneğidir.

 

5) Motivasyonunuzu koruyun.

Bu başlık en derine inildiğinde oldukça kişisel bir durumdur çünkü bazılarımıza müzik dinlemek yeterli gelirken bazılarımıza sosyal ortamlara girmek daha iyi gelebilir. En genelinde ise bunu sağlamak için yapabileceğiniz şeylerden birisi kendinize sürekli hedefinizi hatırlatmaktır. Bu sürecin sonunda neye ulaşacağınız ve bu süreci ne için yaşadığınızı sürekli hatırlamak sizi ders çalışma konusunda motive eder ve bu durum da zaten ders çalışma saatini şüphesiz en fazla etkileyen unsurlardan birisidir.

 

6) Bedensel ihtiyaçlarınızı düzenli bir şekilde karşılayın.

Yazının sonuna gelmişken küçük bir sırrı da sizinle paylaşmak isterim; uzun saatler daha çok çalıştığınız anlamına gelmez, önemli olan ‘verimli’ olmasıdır. Diğer günlere kıyasla daha az çalıştığınız günlerde kendinizi suçlamak yerine sadece küçük bir konuyu öğrenmenin bile sizi VERİMSİZ BİR 10 SAATTEN daha ileriye götüren bir adım olduğunu her zaman kendinize hatırlatın.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Netlerini en hızlı yoldan artırmak istiyorsan bizimle hemen tanış!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Hizmetlerimiz

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram