0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Yazar: Psk. Dan. Selva Hilal Yalbuz

Yayınlama Tarihi: 02.02.2024

Odaklanma ve konsantre olma konusundaki yaşanan sorun hayatın hemen hemen her alanındaki başarısını etkiler. Ders çalışırken dikkat dağınıklığı yaşamak konsantrasyonu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ders çalışırken yaşanan odaklanma sorununun nasıl çözüleceğine ilişkin doğru yanıt ise önce odaklanma sorununa sebep olan durumları tanımlamaktır. Konsantrasyonu etkileyen faktörler şunlar olabilir;

1) Sağlıksız Beslenme

Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışması, ders çalışırken odaklanma yeteneğinin gelişmesi açısından oldukça önemli yere sahip olan sağlıklı beslenme. Yeterli ve dengeli bir şekilde bedenin İhtiyaç duyduğu besin öğelerini karşılamakla olur. Örneğin yetersiz protein tüketildiğinde beynin odaklanma için kullandığı kimyasalların üretimi gerçekleşmez. Aynı zamanda diyetin konsantre yeteneğini güçlendiren B vitaminleri, demir, D vitamini gibi besin bileşenleri ve enerji açısından da yeterli olması oldukça önemlidir. Ders çalışırken enerjik oldukça önemlidir. Yetersiz beslenme açlığa neden olarak yorgunluğa ve düşük enerji seviyeleri kan şekerinde düşüklüğe yol açabilir. Bu da ders çalışırken konsantrasyon yeteneğini azaltır.

 

2)Yetersiz Su İçme

Ders çalışırken odaklanma problemi genellikle yetersiz su tüketimi ile ilgilidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı karşılanmadığında baş ağrısı, yorgunluk ve ruh hali değişiklikleri yaşanabilir. Tüm bu belirtiler odaklanma kabiliyetini azaltarak ders çalışmayı engeller.

 

3)Uyku Eksikliği

“Ders çalışırken odaklanamıyorum.” diyenlerdenseniz ne kadar süre uyuduğunuzu gözden geçirmeniz gerekebilir. Uyku sırasında beyin dahil olmak üzere tüm vücut sistemleri tam anlamıyla dinlenir ve yeni günü karşılamak için enerjiyle dolar. Vücudun kendini yenilediği uyku döneminin verimsiz olması yani yeterince uyumama beynin düşünme kabiliyetini etkileyebilir. Sadece bir gece bile uyku eksikliği yaşadığınızda konsantre olma yeteneğinize zarar verebilirsiniz.

 

4)Stres

Ders çalışırken odaklanma sorunu yaşayanların büyük bir çoğunluğu günlük yaşamın stresini regüle edemiyor olabilir. Sürekli kaygı ve strese maruz kalmak, konsantre yeteneğinde azalmaya neden olabilir. Çünkü stres bireyi zihinsel olarak yorar ve ders notlarını anlamayı zorlaştırır. Okuduğunuzu anlayamayıp aynı konunun üzerinden birkaç kez geçmek zorunda kalabilirsiniz. Çünkü akıl başka bir şeye takılı kaldığında olduğu noktadan uzaklaşır konsantrasyon yeteneğini düşürür.

 

5)Fiziksel Aktivite Eksikliği

Beyin fonksiyonlarının düzenli olması konsantre yeteneği üzerinde oldukça etkilidir. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak sürekli aynı odada aynı ortamda hareketsiz bir şekilde ders çalışmak beyin fonksiyonlarında azalmaya ve konsantre yeteneğinde düşmelere yol açar. Ders aralarında küçük yürüyüşler yapmak beyindeki oksijen seviyesini artırdığı gibi vücudun dinç ve enerjik olmasını sağlar.

 

Odaklanma Problemini çözmek için şunları deneyebilirsin:

Ders öncesi beyni ve vücudu rahatlatıp derse hazırlamak için Meditasyon yapmak. Çünkü meditasyon odaklanmanın mihenk taşıdır. denilebilir. Meditasyon için ayrılacak zamanlar ile daha konsantre olmuş şekilde verimli ders çalışmak mümkündür.

Hedef belirlemek ise bir diğer derse odaklanmak için yapılması gerekenler arasındadır. Hedefi olan kişiler, hedeflerine ulaşmak için daha konsantre olmuş bir şekilde çalışmaya odaklanıp, hedefine ulaşmanın vermiş olduğu hazzı yaşamak isteyebilir. Bu sebeple derse oturmadan önce mutlaka o günün hedeflerini yaz ve planlı ilerle

Beslenmenin odaklanma üzerindeki etkisinden bahsetmiştik yukarıda. Sağlıksız beslenme, kişilerin üzerinde ağırlık etkisi yaratacağından dolayı odaklanmayı zorlaştıracaktır. Bu yüzden sağlıklı bol ara öğünlü beslenmeye özen gösterilmelidir.

Ders çalışırken cep telefonu-tablet-bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak gerekmektedir. Telefona gelen her çağrı, mesaj veya bildirim ile odaklanmanızı bozacağı için tekrar toparlanmak zor olacaktır. Bu yüzden ders çalışırken cep telefonu kişilerin yanında bulunmamalı ve mümkünse kapatılmalıdır.

Çalışma ortamı, bir diğer ders çalışırken odaklanmayı kolaylaştıran etkenler arasındadır. Ne kadar doğru bir ortam seçilirse o kadar etkili bir çalışma elde edilir. Karışık masalardan dikkat dağıtıcı unsurların olduğu dağınık bir odada derse konsantre olmak oldukça zordur. Çalışma ortamınız oldukça minimal olmalıdır.

Mola vermek odaklanmak için oldukça önemlidir. Uzun ders çalışma sürelerinde konsantreyi sağlamak daha zor olduğu için kısa kısa molalar vermek gerekmektedir. Tabi bu kişiden kişiye değişir. Bazıları pomodoro tekniği ile bol ve kısa molalı çalışmaları tercih ederken bazıları uzun çalışmalı daha az molaları tercih edebilir unutulmamalıdır ki herkesin odaklanma süresi birbirinden farklıdır.

Ders masasında çalışmak, etkili ders çalışma yöntemleri arasındadır. Bu yüzden yatak, kanepe gibi rahat yerlerde değil, masada çalışmak gerekmektedir. İyi bir konsantrasyon için dinlemenin önemi de unutulmamalıdır.

Kütüphanede çalışmak da bir diğer konsantre olma yoludur. Bu yüzden pek çok öğrenci ders çalışmak için kütüphaneyi seçmektedir.

Ve son olarak egzersiz yapmak, vücudu gevşetmek de kolay odaklanmaya yardımcı olan önemli etkenler arasındadır.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram