0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Ders çalışırken müzik dinlenir mi?

Ders çalışırken müzik dinlenir mi?

Yazar: Psk. Dan. Yurdagül Gümüş

Yayınlama Tarihi: 28.01.2024

Müzik dinlerken ders çalışmak mı?

Bu soruyu aslında tam tersinden sormak gerekebilir. Ders çalışırken müzik dinleyebilir miyim? Buradaki ana amacı kendimize sorarak işe başlayalım. Dersi daha katlanılabilir kılmak ve eğlenerek ders çalışmak için mi ders çalışırken müzik dinlemek istiyoruz? Genellikle aldığımız cevap bu oluyor. Evet daha fazla odaklanıyorum, matematik daha iyi akıyor gibi "hissediyorum!"şeklinde cevap alıyoruz. Her tür müzik burada geçerli oluyor mu peki? Örneğin arabesk dinlemek ya da ağır metallica? Yoksa daha sessiz ve sözü olmayan fon müzikleri mi? Gelin bu yazımızda müziği ders çalışırken nasıl kullanmamız gerektiğini görelim.

 

1.Müzik dinlerken beynimiz nasıl çalışır?

Müzik dinlerken beyin, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu salgılıyor. Aynı zamanda iyi hissetmeniz için de nükleus akumbens adı verilen beynin haz merkezini harekete geçiriyor ve en sevdiğiniz şeyi yapıyormuş gibi hissetmenizi sağlıyor. Müzik, beyinde algılama, duygu, öğrenme, öğretme ve hafıza gibi bütün zihinsel fonksiyonlarını harekete geçiren çok yönlü bir iştir.

Giderek çoğalan araştırma sonuçları, Mozart dinlemenin zihinsel performansı arttırdığı varsayımını geçerli kılmıştır. Barok müziğin kalıpları ile beyin dalgalarındaki ritmin benzerliği keşfedildikten sonra Irvine, California Üniversitesi nöro-biyologlarından Gordon Shaw ve Frances Rauscher 1995’te 75 kolej öğrencisi ile çalışarak, ayrı ayrı grupları farklı ses ortamlarında, sessiz, Mozart’ın bir piyano sonatıyla, minimalist müzikle ve repetitive müzikle test etmişlerdir. Sonuçlar Mozart dinleyen grubun şaşırtıcı gelişme gösterdiğini ortaya koymuştur. Diğer psikolog ve nöro-biyologların deney grupları olarak aldıkları çocuklar, saralılar, Alzheimer hastaları, hatta farelerle yaptıkları araştırmalar ise Mozart’ın müziğinin beynin motor koordinasyonunu, görsel algısını ve düşünce sürecini hızlandırdığını ortaya koymuştur.Peki müzik bizi bu kadar etkiliyor ve geliştiriyorsa ders çalışırken de geliştirir ve bizi daha aktif kılabilir diyebilir miyiz?

 

2.Ne Tür Müzikler Dinlemeliyiz?

Yapılan çalışmalara bakıldığında sonuç olarak müziğin bizi geliştirdiğini farklı şekillerde uyardığını öğrendik. Hareketli-canlı müzikler bizi mutlu eder ve olumlu duygularımızı yükseltirken slow ve arabesk tarzı müzikler bizim olumsuz duygulara kapılmamıza neden olur. Yorucu ve zorlu bu süreçte olumsuz duygularımızı minimize etmeli ve olabildiğince moral motivasyonumuzu yükseltmeliyiz. Bu yüzden ders çalışmanın dışında, olabildiğince sevdiğimiz ve bizi mutlu eden şarkıları ezgileri dinlemeye özen göstermeliyiz.

 

3. Ders mi Çalışacaksın? O Zaman Müziği Kapat

Beyin yeni bir şey öğrenirken eski bilgilerinde yararlanmaya çalışır kıyaslama ve analizler yapar ve yeni bilgiyi hatırlamaya çalışır. Bunun yanında aynı zamanda bir yandan gelen müziği algılamaya çalışır ve onu çözümlemeye çalışırsa işte orada müziğe öncelik vermeye başlayabilir. Bu yüzden (eğer müzik dinleyerek ders çalışıyorsanız) fark etmeden hayallere daldığını ve bu hayali kurarken kendinizi bulduğunu görürsünüz. Yapılan başka bir araştırmada bir grup öğrenciyi sessiz bir ortamda, bir grubu sevdikleri müzikleri dinlerken, bir grubu da sevmediği müzik tarzını dinlettirmişler. Sonuç olarak sessiz bir ortamda ders çalışan öğrencilerin daha başarılı olduklarını görmüşler. Diğer grupların ise benzer derecede başarısız oldukları sonucuna varmışlar. Yani ister sevdiğiniz müzik olsun ister nefret ettiğiniz müzik tarzı olsun ders çalışırken müzik dinlemek konsantrasyonunuzu toparlamanızı engeller.

4. Sesli Bir Ortamdaysan O Zaman Müziği Aç!

Evdeki sesler beni rahatsız ediyor, kitap kafedeyim yeterince sessiz değil ya da kütüphanedeyim ama yine de uğultular oluyor dikkatimi toparlayamıyorum diyorsan o zaman müziği aç. Sabahtan beri ne okuyorum ben az önce dinlemeyin kapatın dediğinizi duyar gibiyim. Sesin içinde sessizlik oluşturacağız burada ;)  Uğultuyu duymamak ya da arada gidip gelen belirsiz sesleri duymamak için sözsüz monoton bir ezgi seçmemiz gerekiyor. Bu sizi rahatlatacak bir yağmur sesi olabilir ya da sözlü olmayan yani enstrümantal bir müzik olabilir. Dışarıdan gelen karmaşık sesleri beyin ayrı ayrı işlemeye çalışır. Bunu engellemek ve sadece çalıştığımız derse odaklanmak için bu tür müzikleri seçebiliriz.

Sonuç olarak çalıştığımız konuyu daha iyi anlamak ve odaklanmak için ders çalışırken sessiz bir ortam seçmeye çalışıyoruz ve müzik dinlemiyoruz. Ama ortam sesli ve uğultulu ise sözsüz enstrümantal müziği kulaklıkla dinleyebilir. 

Müzik stresi azalttığı ve rahatlama duygusunu bizi tattırdığı için ders çalışma aralarında ya da kendimize zaman ayırdığımızda dinleyip mutlu olabileceğimiz bir aktivite olarak kullanabiliriz.

Hepinize huzurlu ve az stresli bir ders çalışma süreci diliyorum :) Herkese iyi çalışmalar…

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram