Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 26.04.2024
Beslenme, insan yaşamının devam etmesi için en temel gerekliliktir. İnsanların beslenme alışkanlıkları, genel sağlık durumları üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. İnsanların beslenme alışkanlıkları ile ilgili doğru bilgilere sahip olması, hem sağlıklı bir yaşam sürmeleri hem de başka insanları bunun için teşvik edebilmeleri açısından önemlidir. Beslenme ve Diyetetik bölümü de tam olarak burada devreye girer. İnsanların beslenme alışkanlıkları konusunda, bilimin ışığında araştırmalar yapan Beslenme ve Diyetetik bölümü toplum sağlığının iyileştirilmesi açısından hayati bir öneme sahiptir. Peki Beslenme ve Diyetetik bölümü nedir ve bölümü okuyan öğrencilerin maaş beklentileri ne olmalıdır?
Sağlık ve beslenme bilimi prensiplerini kullanan bir bölüm olan Beslenme ve Diyetetik, bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri konusunda rehberlik edecek beslenme ve diyet uzmanlarının yetiştirilmesini sağlayan bir disiplindir. Bölüm öğrencileri bireyin ya da toplumun beslenme ihtiyaçlarının belirlenmesinden yaşam tarzı değişikliklerine, sağlıklı beslenme planları oluşturulmasından danışmanlık yöntemlerine kadar çok geniş bir alanda eğitimler alırlar. Bölümün müfredatı kapsamında beslenmeye bağlı hastalıkları, besin değerleri, beslenme prensipleri ve diyet terapisi de dahil olmak üzere çok sayıda eğitim programı bulunur.
Beslenme ve Diyetetik bölümünde eğitim alan öğrenciler araştırma yöntemleri, iletişim teknikleri, ahlaki ve etik ilkeler gibi alanlarda da yetkinlik kazanır. Bölüm mezunları ise bireylerin ve dolayısıyla toplumun sağlıklı gelişimini desteklemeyi amaçlar. Öğrencilerin “Diyetisyen” ünvanı alabilmek için üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarını tamamlamaları gerekir. Bölümü İngilizce okuyacak öğrenciler 1 yıl hazırlık okumalıdır. Peki Beslenme ve Diyetetik bölümü ne iş yapar ve bölümü okuyacak öğrenciler bölümle ilgili neler bilmeli?
Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuş olan öğrenciler “Diyetisyen” ünvanı alır. Bu ünvan ile çalışabilecekleri pozisyonlar arasından öne çıkanlar ise şunlardır:
Klinik Diyetisyen: Bireysel beslenme planları oluşturur.
Toplum Sağlığı Uzmanı: Toplumun genel sağlığının iyileştirilmesi adın beslenme programları düzenler.
Okul Beslenme Danışmanı: Öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırır.
Spor Beslenme Uzmanı: Spor yaralanmalarının önlenmesi ve sporcu performansının artırılması yönünde çalışmalar yürütür.
Beslenme Araştırmacısı: Beslenme biliminin gelişmesini sağlayacak araştırmalar yapar.
Endüstriyel Diyetisyen: Gıda endüstrisinde menüleri planlar, kalite kontrolü gerçekleştirir.
Diyetisyenlerin ya da Beslenme ve Diyetetik uzmanlarının tüm bu alanlarda çalışabilmek için kariyer yolculuklarını bu alanlara göre planlaması, mezuniyet sonrası gelişimlerini bu yönlerde ilerletmesi gerekir.
Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunları genellikle hem özel sektördeki hem de kamudaki sağlık kuruluşlarında çalışmayı ya da kendi kliniklerini açmayı tercih eder. Genel olarak bu bölümden mezun olmuş bireylerin çalışma alanları ise şunlardır:
Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve klinikler
Beslenme danışmanlık merkezleri
Spor kulüpleri
Spor merkezleri
Özel okullar, devlet okulları ve özel eğitim kurumları
Toplum sağlığı merkezleri
Gıda endüstrisinde hizmet veren şirketler
Araştırma kuruluşları
Üniversiteler
Yukarıda da değinildiği üzere bölüm mezunlarının kendi iş yerini açma ve bu şekilde özel olarak danışmanlık verme yetkisi bulunur. Bazı mezunlar beslenme ile ilgili kendi araştırmalarını yapmayı ve bu araştırmalarını bir kitapta ya da dergilerde yayınlamayı tercih etmektedir.
İnternet üzerinde, bu alanda faaliyet gösteren personellerin ve uzmanların paylaştığı bilgiler üzerinden Beslenme ve Diyetetik bölümü maaşları ile ilgili genel bir değerlendirme yapmak mümkün. Buna göre 2024 yılının ilk çeyreği itibariyle en düşük Diyetisyen maaşı 20.000 TL civarındayken, en yüksek maaşın ise 65.000 TL civarında olduğu görülmektedir. Ortalama rakamlar ise 25.000 TL ile 35.000 TL arasında değişir. Elbette özel kliniğini açmış olan diyetisyenlerin danışan sayısına ve seans ücretlerine göre kazandığı rakamlar, belirtmiş olduğumuz bu rakamlardan çok daha yüksek olabilir.
Öğrencilerin 8 yarıyıl boyunca göreceği zorunlu derslerden yüksek bir başarı elde etmeleri, bu mesleği yaparken elde edecekleri başarıyı da doğrudan etkileyecektir. Öğrencilerin göreceği zorunlu Beslenme ve Diyetetik bölümü dersleri arasından öne çıkanlar şunlardır:
Anatomi
Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları
Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı
Tıbbi Biyoloji ve Genetik
Besin Kimyası ve Uygulamaları
Demografik Yapı ve Sağlık
Beslenme Biyokimyası
Besin Mikrobiyolojisi
Gıda Kontrolü ve Mevzuatı
Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri
Öğrenciler tüm bunlara ek olarak Sağlık Psikolojisi ve Kişilerarası İlişkiler, Beslenme ve Ekoloji, Yeme Davranışı Bozukluklarında Beslenme Yaklaşımı, Gıda Katkı Maddeleri ve Toksisitesi, Besin İlaç Etkileşimi gibi seçmeli dersleri de alabilirler.
Beslenme ve Diyetetik bölümü okumanın en temel avantajı, toplumu oluşturan bireylerden biri olarak beslenme ve sağlık konularında derinlemesine bilgi sahibi olmaktır. Öne çıkan diğer avantajlar ise şu şekilde listelenebilir:
Çeşitli sektörlerde, farklı kariyer rotaları çizme imkanı bulunur,
Doğrudan toplumu oluşturan bireylere sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırıldığı için topluma katkı sağlanmış olur,
Mesleki becerilerin geliştirilmesi imkanı her zaman mevcuttur,
Toplumun genel sağlığını iyileştirme fırsatı kişisel bir tatmin yaratır.
Eğer siz de tüm bu avantajlara sahip olmak için Beslenme ve Diyetetik bölümünde okumak isterseniz, bölüm ve eğitim programları hakkında kapsamlı bilgi almak için Kopilot Rehberlik danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Meslekler ve Maaşlar