0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
AYT'ye Ne Zaman Başlanmalı?

AYT'ye Ne Zaman Başlanmalı?

Yazar: Psk. Dan. Beyza Ayangül

Yayınlama Tarihi: 02.01.2024

YKS sistemi içinde, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ve Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) hem birbirini tamamlayan hem de farklı çalışma stratejilerini gerektiren iki farklı sınav olarak karşımıza çıkıyor. TYT dediğimiz kısım 9 ve 10.sınıf, AYT ise 11 ve 12.sınıf konularını içermektedir. AYT, daha çok adayların bilgi seviyesini ölçen, hedefledikleri alanlara yönelik bilgi birikimleriyle ön plana çıkmalarına olanak tanıyan bir yapıya sahiptir. AYT’de belirleyici olan her ne kadar adayların çalışma süreleri ve bilgi birikimleri olsa da analitik beceriler, zaman ve stres yönetimi gibi olgular da yine büyük önem taşımaktadır.

Öğrenciler genellikle TYT netlerini ve konularını ön plana koysalar da YKS’de oran olarak baktığımızda %40 TYT puanı, %60 AYT puanı etkilidir. Bu yüzden aslında AYT’yi son ana bırakmamak çok daha kritiktir. Bunu şu örneklerle daha iyi anlayabiliriz:

                                                                                                                                                         


AYT çalışmaya ne zaman başlanması gerektiği kişisel öğrenme tarzına, hedeflere ve mevcut bilgi düzeyine bağlı olarak değişebilir. En sağlıklısı lise eğitiminin ilk yılından itibaren düzenli ve etkili bir çalışma programı uygulamaktır fakat öğrenciler genellikle 9 ve 10.sınıfta sınav mantığını tam kavrayamadıkları için ya da farklı sebeplerden son 2 yılda ders çalışmaya başlamaktadır.

AYT'ye çalışmaya başlamadan önce şu noktalara dikkat etmek önemlidir:

1.     Mevcut Bilgi Düzeyi: Hangi konularda güçlü olduğunuzu ve nerede eksik olduğunuzu belirleyin. Bu, çalışma planınızı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

2.     Zaman Yönetimi: Sınav tarihine kadar geçen süreyi değerlendirin. Ne kadar süre boyunca çalışabileceğinizi belirleyin ve buna göre bir çalışma takvimi oluşturun.

3.     Düzenli Çalışma: AYT'ye hazırlık sürecini düzenli ve sürekli bir şekilde devam ettirmek, son dakika stresinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

4.     Kaynak Seçimi: AYT'ye hazırlıkta kullanacağınız kaynakları seçerken kaliteli ve güvenilir yayınları tercih edin. Konuları detaylı bir şekilde kapsayan kitaplar ve online kaynaklar kullanabilirsiniz.

 

 

 


Peki farklı zaman dilimlerinde ders çalışmaya başlayan öğrenciler için AYT ne zaman çalışılır hadi gelin birlikte bakalım.

11.SINIFTA YKS ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN ÖĞRENCİLER

9 ve 10.sınıfta öğrendikleriniz aslında birçok AYT konusunun temelini oluşturmaktadır. Bu temel konuları önceden çalışmanız 11.sınıf konularında sizi rahatlatacaktır. 11.sınıf AYT’nin başlangıcı ve en yoğun konuların olduğu dönemdir. Bu yüzden YKS’de hangi alandan olursa olsun iyi bir sıralama elde etmek isteyen bir öğrenci 11.sınıf konularına önem vermelidir. Örneğin hem sayısal hem eşit ağırlık için ortak olan matematik dersinde TYT’de ilk 12 konu dediğimiz sayılar kısmını bitirdikten sonra fonksiyonlarla birlikte AYT Matematiğe başlamak daha doğru ve sistemli bir çalışma olacaktır. Fonksiyonlar AYT Matematik kısmındaki birçok konunun içerisinde kullanıldığından dolayı önemlidir.

Fen kısmı için ise

TYT Fizik kuvvet ve hareket-elektrik ünitesi

TYT Kimya Kimyasal Türler Arası Etkileşimler- Maddenin Halleri-Mol kavramı

TYT Biyoloji Canlıların Ortak Özellikleri- Canlıların Temel Bileşenler- Hücre ve Organelleri konularını tekrar etmeniz 11.sınıf konularını çok daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Eğer yaz döneminde TYT çalışılmadıysa dönem başladığında ağırlıklı olarak 11.sınıf konularını çalışırken mutlaka yanında ders yoğunluğuna göre TYT eklenmelidir.

 

12.SINIFTA YKS ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN ÖĞRENCİLER

Son seneye geldiğimizde 4 yılı birden çalışmak biraz daha zorlayıcı olacaktır fakat düzenli, disiplinli ve yoğun bir çalışmayla güzel sonuçlar elde etmek mümkün.

12.sınıf yaz döneminde hem TYT konularını hem de 11.sınıf AYT konularını tekrar ederek döneme başlamak çok büyük bir fark yaratacaktır. 12.sınıf Eylül ayında çalışmaya başlayan bir öğrenci ise önce TYT bitirip daha sonra AYT’ye başlarım mantığını bir kenara bırakıp

dönem konularını eksiksiz takip ederken yanında 11.sınıf ve TYT konularına da mutlaka yer vermelidir. İlk dönem TYT netleri inişli çıkışlı olabilir. Bunu düşünerek belirli bir nete gelmeden AYT’ye başlamamalıyım düşüncesi yanlıştır. TYT pratik işidir. AYT konularını çalıştıkça bu iki kısmın birbirini tamamladığını ve TYT netlerinizde de artış olacağını göreceksiniz. Unutmayın ki sizi kurtaracak ve diğer öğrencilere fark atmanızı sağlayacak kısım AYT…

Her öğrencinin öğrenme tarzı farklı olduğu için bu önerilere uygun şekilde kişisel bir çalışma planı oluşturmalısınız. Esnek olun, planınızı güncelleyin ve ihtiyaç duydukça ayarlamalar yapın.

Daha fazlası için Kopilot Rehberlik Danışmanlarından destek alabilirsiniz J

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram