0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
AYT Matematik İmkansız Değildir!

AYT Matematik İmkansız Değildir!

Yazar: Psk. Dan. Faruk Öngür

Yayınlama Tarihi: 04.01.2024

“Her insan karanlıktan korkmasa da çekinir, bunun sebebi karanlığın içinde ne olduğunu bilmemesidir. Matematik de bazen böyledir. Bu yazıyla beraber AYT Matematiğin ışıklarını açıyoruz.”

 

YKS’nin korkulan sınavı “AYT” ve AYT’nin korkulan dersi “Matematik”... Sayısal ve eşit ağırlık öğrencilerinin olmazsa olmazı olduğunu bildiğimiz “AYT Matematik” dersini halletmenin vermiş olduğu özgüveni, sınav senesinde başka bir şekilde kolay kolay edinilmediğini biliyoruz. Ama maalesef ki bu durumun tam tersi de geçerli. Matematikle uğraşıp yapamadığımızda da bizden götürdüklerini yerine getirmenin ne kadar zor olduğunun da farkındayız. Peki bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? “AYT Matematiği halletmek” ve bunu sınavda da gerçekleştirebilmek mümkün mü? Gelin birlikte püf noktalarına değinelim.  

 

AYT Matematikle Barışmak…

Matematik her zaman öğrenciler için çekingen yaklaşılan, zevk alınsa ve güvenilse bile daima kuşku içerisinde bırakan bir derstir. Öncelikle derslere karşı duygusal yaklaşmanın anlamsız olduğunu öğrenmeliyiz. Dersler, özellikle de matematik korku, sevgi, endişe gibi duygular beslediğinizden haberdar değildir. Bu duygulardan sadece siz haberdarsınız ve bu duygular sizin harekete geçmenizi engelliyor, harekete geçseniz bile sorulara karamsar yaklaşılmasına yol açıyor olabilir. Öncelikle ön yargılarınızdan arınmalı ve varsa geçmiş tecrübelerinize dayanmadan matematiği anlama yoluna gitmelisiniz. Sınav her zaman masada kalemle kağıtla çalışılmaz. İçinizde yankılanan olumsuz sesleri bastırmak da bir ders çalışmadır. Bu yüzden matematikle barışarak işinize başlayabilirsiniz. 

 

AYT Matematiğe Başlamadan Önce Kendini Mutlaka Denetle!

AYT Matematik başlaması da bitmesi de sıkıntı edilen nadir derslerdendir. Bunun temel sebeplerinden birisi konuların sayısı az olmasına rağmen konuları anlama konusunda yaşanan problemlere dayanır. Öncelikle AYT Matematik için gerekli donanıma sahip olup olmadığınızı denetlemek gerekebilir. Peki bu denetlemeyi nasıl yapabilirsiniz? 

  Öncelikle AYT Matematiğe başlayabilmeniz için temel bir matematik bilgisine sahip olmanız yetmeyebilir. AYT Matematik bolca işlem, eşitsizlik ve ikinci dereceden ifade barındırdığı için, TYT Matematik kapsamında bulunan “basit eşitsizlikler, üslü ve köklü ifadeler, çarpanlara ayırma, bölme bölünebilme,fonksiyonlar” gibi konularınızı gözden geçirmenizde fayda var. Bu konularınızı güzel bir şekilde gözden geçirip, en az orta seviye bir soru bankasından yanlışların doğrularını öğrenerek bitirdikten sonra AYT Matematik serüveni sizin için başlayabilir. 

TYT Matematik bitmeden AYT Matematiğe başlamakta kesinlikle bir sakınca yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken güzel bir denetleme süreci geçirdiğinize kanaat getirmenizdir. Yukarıda bahsedilen konularda başarılı olduğunuzu hissettiğiniz an AYT Matematik için hazırsınız demektir.

 

AYT Matematik  Hangi Konudan Başlar, Devam Eder, Nasıl Çalışılır?

AYT Matematik için güzel bir formül oluşturdunuz aslında. Kendinizi “üslü ve köklü ifadeler, fonksiyonlar, çarpanlara ayırma” gibi konularda denetlediğiniz için artık doğrudan “Polinomlar” konusuyla giriş yapabilirsiniz. Bunun için kendinize iki hafta kadar bir süre verebilir,derse ısınma sürecinde sorun yaşıyorsanız üç haftaya da çıkartabilirsiniz. Polinomları bitirdikten sonrasında sizi sırada “2. Dereceden Denklemler” bekliyor olacaktır. Polinomlara göre nispeten daha kısa bir konu gibi görünen “2. Dereceden Denklemler”, AYT Matematik adına pelerinsiz kahramanlardan birisidir. Çünkü sonraki konularda işleyeceğiniz konuların temelini oluşturur.Kesinlikle çok sıkı çalışılmalı ve pratik olarak da sorusu mutlaka bol bol çözülmelidir. 2. Dereceden Denklemlerden hemen sonra “Eşitsizlikler” konusunu çalışabilir ve peşine de kısa ve adının tam tersi anlaması kolay bir konu olan “Karmaşık Sayılar” konusunu çalışarak devam edebilirsiniz. Ünitenin son konusu olan ve sayısız soru varyantına sahip “Parabol” konusunu da iki hafta gibi bir sürede erittikten sonra, sıradaki konuya geçmeden önce emeklerinizin boşa gitmemesi adına tekrar çok önemlidir. 

Bir tekrar kaynağı edinmek ve artık AYT Matematiği çift koldan götürmek en mantıklı çözümlerden birisidir. Yani parabolün sonuna geldiğinizde farklı bir kaynaktan polinomlara başlamak ve oradan günlük iki test olacak şekilde işlediğiniz yerleri tekrar ederek ilerlemek kurtarıcınız olabilir.  

Parabolden sonra sıra yaklaşık üç hafta sürecek olan ve AYT Matematikte belki de en anlaşılması güç olan konudadır: “Trigonometri”. Burada acele etmemenizi tavsiye ediyor olacağım. Trigonometriye gerektiği önemi vermeli ve gerekirse süreyi uzatarak anlamaya gayret etmelisiniz. Burada fasiküllerle de konu desteklenerek bir ay gibi bir süreye yayılmak da bir seçenektir. 

Fakat unutmamak gerekir ki iyi olduğunuz bir konuda fasikül çözmek size pratik kazandıracağı gibi diğer konulara harcayabileceğiniz vaktinizi de elinizden almış olur. Dengesini mutlaka iyi kurmak gerekir. Fasiküle gerek varsa kullanılmalıdır, yoksa diğer konular işlendikten sonra kalan vakitte değerlendirilebilir.

Trigonometrinin bitişiyle birlikte artık 12. sınıf konularına başlamadan önceki son durakta olduğunuz söylenebilir. Bu durağın da adı “Fonksiyonlar”. Fonksiyonlar iki hafta gibi bir süreçte tamamlanabilir. Normal şartlar altında sıfırdan yapılan bir fonksiyon süreci bir ay kadar sürebilir. Fakat siz denetlemenizi yaptınız ve uzun zamandır AYT Matematik çalışan bir profesyonelsiniz artık. Fonksiyonların 20 testi sizin için iki haftada bitirilebilir duruma gelmiş olmalıdır.

12. sınıf konuları farklı bir dil gibidir. “Logaritma,Diziler, Limit,Türev,İntegral” ilk kez gördüğünüz terimler barındırır. Tökezlediğinizi ve hiç anlayamacağınızı hissetmeniz kadar doğal bir durum yoktur. Endişelenmeyin!! Matematik bir dildir. Gözünüz aşina oldukça bu konuların matematiği eğlenceli kıldığını göreceksiniz.

Logaritma ve Diziler; bölüm sonu canavarına erişebilmeniz için son konularınız. “Logaritma” için iki, belki duruma göre üç, “Diziler” için ise iki hafta çalışma yapmanız yeterli olacaktır. 

Dizileri de bitirdikten sonra artık son üçlü konuya geldiniz. Bu üçlü konunun sınavın en çok soruya sahne olan konular olduğunun bilincinde olarak iyi anlamaya bakılmalı ve aynı trigonometride olduğu gibi acele edilmemeli. Gerektiği yerlerde fasikül kullanılarak da desteklenmelidir. 

“Limit ve Süreklilik” bu üçlü arasında belki de en temel olan konu. İki hafta verilebilir. Eğlencelidir. Yapılması da kolaydır. Eğer konuyu anlamadığınızı düşünüyorsanız kötü bir gün geçiriyor olabilirsiniz. Farklı dersler çalıştıktan sonra tekrar gelin mutlaka anlayacaksınız.

“Türev” uzun ve integralle bağlantılı, üç konu arasında köprü görevi gören konu. “Türev alma kuralları, Türevin Geometrik Yorumu, Maksimum Minimum Problemleri” olarak üç haftaya ayrılabilir. Zor sormak istediklerinde çok kolay bir şekilde sorulabilecek parabol gibi sınırsız soru tipine sahiptir. Eğlencelidir fakat zorluğu ve konunun uzunluğu eğlencenin önüne geçebilir. Kuralları sık sık tekrar edilmeli fazla soru tipi görmeye gayret edilmelidir.

“İntegral” AYT Matematiğin kapanış konusudur. AYT Matematik gibi imkansız gözüken derse yakışır bir finaldir. Kolay bir konu olduğu söylenemez, fakat acele edilmediğinde, tane tane anlayarak ilerlendiğinde sınavda soru kaçırmayacak derecede iyi öğrenilebilir. 

 

Sizlere bu yazımızda AYT Matematiğin ışıklarını açtık. Siz de hayatınızdaki ışıkları açın, açın ki bitsin bu çekinmeler…

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram