Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 29.03.2024
Astronomi ve uzay bilimleri; evrendeki madde ve gezegenleri, konum, nicelik, hareket gibi özellikler bakımından inceleyip takip etmeye dayanan geniş kapsamlı bir disiplindir. Bu nedenle daha çok evren ve dünyanın evrene göre pozisyonu hakkında merak duyan, sayısal düşünme becerileri gelişmiş kişilere hitap eder. Az sayıda mezun veren bu bölüm yurt içi ve yurt dışı çalışma olanakları ile öne çıkar. O halde astronomi ve uzay bilimleri bölümü nedir, mezunlar için farklı iş fırsatları nelerdir, incelemeye başlayalım.
Astronomi ve uzay bilimleri, gök cisimleri ve evren incelemeleri yaparak konu hakkında yeni çalışmalar yürüten eski bir bilim dalıdır. Üniversitelerin 4 yıllık eğitim programlarına dahil olan astronomi ve uzay bilimleri bölümü de insanlık tarihinin en eski dönemlerinden beri yapılan incelemeleri göz önünde bulundurarak gezegenler, yıldız sistemleri, galaksiler ve bulutsular hakkında öğretiler uygular. Böylece öğrencilerine gök ile ilgili bir dizi kavram öğretirken, fiziksel olarak insanoğlunun evrendeki yerini görmeye de yardımcı olur.
İnsanın ufkunu sürekli genişleten kozmos, dünyanın her yerinden önemli araştırmaların keşiflerine konu olarak sürekli genişleyen ve günümüz dünyası için giderek önemli hale gelen bir konudur. Bu nedenle astronomi ve uzay bilimleri bölümünü tercih edecek adayların, temelde evreni merak etmesi ve muhtemelen ömür boyu sürecek araştırmacı kişiliğe sahip olması en önemli konulardandır.
Astronomi ve uzay bilimleri, oldukça yoğun çalışmaları içine alan ve kapsama alanı sürekli genişleyen bir disiplindir. Bu nedenle bölüm mezunları, odaklandıkları konulara bağlı olarak farklı alanlarda kendini geliştirme ve meslek hayatını buna göre çizme şansı elde ederler. Her ne kadar “Astronomi ve uzay bilimleri bölümü mezunları ne iş yapar” sorusuna vereceğimiz tek bir yanıt olmasa da mezunların en çok yöneldiği şu iş tanımlarından bahsedebiliriz:
Gözlemci: Teleskop ve diğer astronomik gereçleri kullanarak evreni gözlemleme, veri analiz etme ve yeni gök cisimleri veya olaylar keşfetme,
Araştırmacı: Gök cisimleri ve astronomik olaylar hakkında fiziksel özellik ve köken odaklı araştırmalar yürütme, teorik modeller geliştirerek simüle etme,
Akademisyen: Üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders verme ve araştırma yapma,
Öğretmen: Liselerde fizik ve fen bilimleri dersleri verme, öğrencileri astronomi konusunda bilgilendirme,
Yazılım Geliştirici: Astronomi ve uzay bilimleri odaklı yazılımlar geliştirme,
Mühendis: Uzay ve havacılık firmalarındaki uzay araçlarının tasarımına katkı sağlama ve test aşamalarındaki sorunları ortadan kaldırma,
Bilim Editörü ve Yazarı: Bilimsel dergilerde veya dijital ortamlarda editör veya yazar olarak görev alma,
Belgesel Yapımcısı: Bilimsel belgesellerin yapımında etkin rol alma veya yapımcılara senaryo gidişatı hakkında katkı sağlama.
Astronomi ve uzay bilimleri bölümü mezunları yukarıdaki unvanlardan çok daha farklı iş tanımları alarak da çalışabilirler. Genel olarak bireysel gelişim, ilgi alanı ve ortak proje katılımları mesleki kariyeri şekillendirme adına oldukça önemlidir.
Astronomi ve uzay bilimleri bölümünden mezun olan kişiler özellikle uygulama, araştırma ve iş geliştirme alanlarına yoğunlaşırlar. Çeşitli Ar-Ge projeleri kapsamında bireysel iş yükünün önemli olduğu görevlerde sorumluluk alabilirler. Ayrıca TÜBİTAK gibi teknoloji odaklı kurumlarda ve enstitülerde bilgisayar yazılımı, teknik süreç takibi ve gözlem gibi pek çok iş sürecine dahil olabilirler. Bu nedenle mezunların çalışma alanı daha çok kişisel sorumluluk bilincine, kendini geliştirme şekline ve işveren beklentilerine bağlı değişir.
Ülkemizde sadece 5 üniversitede eğitimi verilen bu bölüm çalışma alanı bakımından oldukça esnek ve zengindir. Özellikle yurt dışı odaklı firmaların bu alana yaptığı yatırımlar fazlasıyla geniş bütçeli olduğundan, kariyer hedeflerini genişletmek isteyen adayların dil yeterliliği konusuna da özen göstermesi gerekir. Sonuç olarak sürekli gelişim ve güncelleme gerektiren bu bölüm, farklı coğrafyalarda ve alanlarda oldukça başarılı kariyer opsiyonları sunar.
Astronomi ve uzay bilimleri mezunlarına, evreni inceleme olanağı tanıyan ve sürekli çalışma gerektiren bir bilim dalıdır. Ülkeler için evrendeki konumu öğrenmenin yanı sıra kaynak tüketimine alternatif geliştirme potansiyeline de sahiptir. Bu nedenle bölüm mezunları araştırma bütçelerinin hayli yüksek olduğu projelerde görev alabilirler. Özellikle kendini geliştiren bireyler, dünyanın her yerinde farklı unvanlarla iş bularak yüksek kazanç elde edebilirler. Özetle, astronomi ve uzay bilimleri bölümü maaşları için genel bir ortalamadan söz edilmese de uzay bilimcilerinin taşıdığı önem sebebiyle kazanç olanaklarının umut vadedici olduğunu söyleyebiliriz.
Üniversitelerin 4 yıllık programlarında sunulan astronomi ve uzay bilimleri dersleri fizik, kimya, matematik ağırlıklıdır ve tamamen sayısaldır. Teorik ve uygulamalı şekilde gerçekleşen ders içerikleri eğitim kurumuna göre farklılaşabilir. Ancak genel olarak şu şekildedir:
Uzay Araştırmaları,
Astronomi Tarihi,
Güneş Sistemi,
Gözlem Araçları,
Astronomi,
Küresel Astronomi,
Astrofizik,
Güneş Fiziği,
Kuantum Fiziği,
Çift Yıldızlar,
Değişen Yıldızlar,
Yüksek Enerji Astrofiziği
Eğitim esnasında teleskop kullanımı ve gözlemi gibi birçok konuda uygulamalı teste tabi tutulan öğrenciler, aldıkları kredileri başarılı şekilde tamamladıktan sonra “Astronom” veya “Gökbilimci” unvanı ile çalışmaya başlayabilirler. Ayrıca kimi bölümlerde İngilizce hazırlık bulunduğundan eğitim süresinin 5 yıla çıkabildiği unutulmamalıdır.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar