0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Antropoloji Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Antropoloji Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 23.04.2024

Antropoloji, geçmiş toplulukların ve ilkel insanların fiziki halleri ile sosyal durumları üzerine kapsamlı çalışmalar yürüten değerli bir disiplindir. İnsan davranışlarından türeyen sosyal fenomenler ve bunlara ait sınıflandırmalar antropoloji bölümünün odaklandığı başlıca konular arasındadır. Bu bölüm, yerel geleneklerin ve insanlık tarihinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak uzmanlar yetiştirmeye odaklanır. Uluslararası çalışma programlarına katılmaya olanak tanıması sebebiyle kendi içinde pek çok alt dala ayrılan antropoloji, dünyada rağbet gören bir programdır. Peki antropoloji bölümü nedir ve bölüm adaylarında aranan özellikler nelerdir? 

Antropoloji̇ Bölümü Nedir?

Antropoloji, Yunanca “insan” ve “çalışma” kelimelerinden türeyen ve insanlığın genel bilgisini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından olan bölümün genel amacı, insan topluluklarına ve bireye dair bilinenlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda insanın biyolojik, psikolojik ve sosyal özellikleri hakkında uzmanlaşmış profesyoneller yetiştirir. Antropoloji bölümünden mezun olan kişiler, insanların geçmişten günümüze nasıl geldiğini ve değişen koşullara nasıl uyum sağladığını aktarma konusunda yeterli veriye sahiptir. Bölümün sürekli araştırma gerektirmesi sebebiyle en iyi öğrenci adayları; bireyin gelişimini merak eden, öğrenmeye hevesli ve bilgileri paylaşma konusunda açık kişilerdir.

 

O halde, antropoloji mezunları ne iş yapar ve hangi alanlarda iş imkanı elde eder, yakından inceleyelim.

Antropoloji̇ Bölümü Ne İş Yapar?

Antropoloji bölümü mezunları çalışmalarını diledikleri şekilde yönlendirme artısına sahiplerdir. Bu nedenle iş tanımı ve görev niteliği çalışma alanına bağlı şekilde değişir. Dünyanın oluşumu, yaşamın başlangıcı ve insan ırklarının sınıflandırılması gibi konularda çalışmalar yürüten antropologların yaptığı işler genellikle şu şekildedir:

 

  • İnsan ve toplum üzerine kültürel ve biyolojik özellik araştırmaları yapmak,

  • İnsanlardaki biyoçeşitliliği incelemek ve sınıflandırmak,

  • Kültürel benzerlikleri ve farklılıkları çıkararak kültürel değişim olgusunu değerlendirmek,

  • Belirli toplumlara ait insanlardaki yapısal özellikleri tespit etmek,

  • Kültürel verileri karşılaştırmalı şekilde inceleyerek güncel sorunlara çözümler geliştirmek,

  • Farklı insan arasında yaşayarak gelenekler, davranışlar ve kültür hakkında araştırmalar yapmak,

 

Çalışmalarını aile yapısı, din, kentleşme, toplumsal değişim gibi farklı konular üzerine yoğunlaştırarak bilimsel araştırmalara katkı sağlamak da antropologların sorumlulukları arasında yer alır. Bu nedenle farklı kültürler, insanlar ve toplumlar hakkında araştırma yapmaya hevesli kişiler, bu bölüm için en ideal adaylardır.

Antropoloji̇ Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

Antropoloji, yapısı gereği çift ana dal ve yan dal yapmaya uygun bir disiplindir. Bu durum, adayların iş bulma şansını artıran ve çalışma alanlarını genişleten bir avantajdır. İlgi alanına bağlı şekilde bilgi birikimini artıran mezunların hem iş bulma hem de yüksek maaş alma artıları olur. Bu aşamada tercih edilecek alanlardan bazıları ise şunlardır:

 

  • Orman, Tarım ve Köyişleri bakanlıkları,

  • Kültür ve Turizm bakanlıkları,

  • Bayındırlık ve İskan bakanlıkları,

  • Üniversiteler,

  • Müzeler,

  • Milli Folklor enstitüleri,

  • Maden Tetkik Arama tesisleri

 

Kültür Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar çalışma alanlarının başında gelse de bu konumlara atanmak için KPSS sınav ve mülakat aşamalarını tamamlamak gerekir. Bunların dışında çeşitli Ar-Ge firmaları, bilimsel araştırma tesisleri, ordu araç firmaları ve mimari sektörü gibi alanlar da antropologların çalışması için elverişlidir.

Antropoloji̇ Bölümü Maaşları

Antropoloji bölümündeki maaşlar uzmanlığa, kişisel tercihlere, çalışma konumuna ve benzeri birçok parametreye göre farklılaşır. Ancak bir bilim dalı olan antropoloji, düzenli çalışmalar gerektiren ve saygı gören bir meslektir. Bu nedenle antropoloji bölümü maaşları henüz başlangıç seviyesinden itibaren bile genel ortalamanın üzerindedir. 2024 yılı için en düşük antropolog maaşları 40.000 TL ila 50.000 TL arası seyrederken, 5-10 yıllık deneyime sahip kişiler için bu meblağ 70.000 TL - 80.000 TL seviyesindedir. Ayrıca mezunların farklı alanlara yönelerek çeşitli bilimsel çalışmalara katkı sağlaması mümkün olduğundan, bu seviyeler artan bilgi birikimine bağlı şekilde yükselebilir.

Antropoloji̇ Bölümü Dersleri

Antropoloji bölümü, 4 yıllık bir lisans programı kapsamında sunulur ve teorik olduğu kadar uygulamalı dersleri de kapsar. Ayrıca saha çalışmaları, bölgesel incelemeler ve zorunlu stajlar müfredat kapsamındadır. Ders planı üniversiteden üniversiteye göre değişmekle birlikte, en bilindik antropoloji bölümü dersleri şunlardır:

 

  • Antropolojiye Giriş,

  • Kültür ve Arkeoloji,

  • Fiziksel Antropoloji,

  • Biyolojik, Antropoloji,

  • Psikolojiye Giriş, 

  • Felsefeye Giriş,

  • Nicel Araştırma,

  • Antropoloji Kuramı,

  • Evrimin Genetik Temelleri,

  • Irklar,

  • Ekoloji ve Kültür

 

Eğitim hayatı boyunca aldığı dersleri tamamlayan öğrenciler “Antropolog” ünvanı alarak çalışmaya başlayabilir veya çift ana dal, yan dal, yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Antropoloji̇ Bölümü Okumanın Avantajları Nelerdir?

Antropoloji ülkemizde sadece 10 üniversitede eğitimi verilen ve uluslararası statüde değerli kabul edilen bir bölümdür. Bu bölümün başlıca avantajı ise nitelikli elemanın az olduğu bir alanda ve dünya çapında kariyer olanakları sunmasıdır. Ayrıca yan dal ve çift ana dal programlarına geçişin kolay olması hem işten alınan tatmini hem de maaş ortalamalarını artıran bir unsurdur. Ek olarak kişinin toplumsal ve kültürel açıdan kendini geliştirmesi, bilimsel çalışmalara katkı sağlaması ve insana birçok bilim donanımı ile bakması iş ortamının keyifli olmasını sağlayan bir avantajdır. Bu nedenle dünya genelindeki antropologlar; kariyerine dilediği şekilde yön veren, yüksek kazanç elde eden, maddi özgürlüğü olan, dil yeterliliği ve bilgi birikimi yüksek, öz güvenli kişilerdir.

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram