0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Aile ve Tüketici Bilimleri Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Aile ve Tüketici Bilimleri Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 26.04.2024

İş sahaları, çağın gereksinimlerine ve modern uzmanlık alanlarına göre zamanla genişleme eğilimindedir. Her biri belirli ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkan mesleklerden biri de aile ve tüketici bilimleridir. Aile ve tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen bu meslek, gelecek dönemlerde önemi artması beklenen ve ekonomiye doğrudan katkı sağlamayı hedefleyen bir prensiptir. Peki aile ve tüketici bilimleri bölümü nedir, mezunlarına sunduğu iş imkanları ve maaş olanakları nelerdir?

Aile Ve Tüketici Bilimleri Bölümü Nedir?

Aile ve tüketici bilimleri son yıllarda ortaya çıkan bir bölümdür. Bölümün temel amacı ise aile ve kurumların, sosyo ekonomik açıdan daha bilinçli tüketim alışkanlıklarına sahip olmasını sağlamaktır. Ülke ve toplumu ilgilendiren haberlere göre bireyin nasıl davranması gerektiği gibi konular aile ve tüketici bilimleri bölümü kapsamındadır. Ailelere tüketim alışkanlıklarında yol gösteren bölüm mezunları, toplum düzeyindeki değişiklikler üzerine sürekli araştırma yapan kişilerdir. Böylece ülke ekonomisinden bağımsız olarak aile fertlerinin harcama miktarını sınırlandırmayı ve sosyo ekonomik açıdan daha yüksek bir yaşam kalitesine ulaşmayı teşvik eder. Peki tüketim çılgınlığının giderek arttığı günümüzde aile ve tüketici bilimleri bölümü mezunları ne iş yapar, hangi alanlara yönelebilir?

Aile Ve Tüketici Bilimleri Bölümü Ne İş Yapar?

Aile ve tüketici bilimleri mezunları harcama konularında planlama, denetleme, araştırma ve analiz yapabilen uzmanlardır. Bu nedenle mevcut şartlara göre en iyi çözümü üretmek için kurumlara çeşitli eğitimler ve seminerler verebilir, kurum bünyesindeki harcamaların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirler. Ayrıca mezunların insanları bilgilendirme ve toplumsal düzeni koruma gibi konularda rapor hazırlama olanakları da bulunur. Bağlı bulunduğu kurumdaki ekonomik sorunları çözümlemek, çalışanların harcama kontrolüne yardımcı olmak ve gerektiği yerde aile yapısına katkıda bulunmak uzmanların aldığı diğer görevler arasında sıralanabilir.

Aile Ve Tüketici Bilimleri Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

Aile ve tüketici bilimleri bölümünden mezun olan gençler iş fırsatlarının yüksek olduğu bir mesleki hayata adım atarlar. Bölümdeki mezun sayısı son derece az olduğundan bireylerin iş garantisi yüksek, iş sahası ise oldukça geniştir. Nitekim devlet kurumlarında, özel şirketlerde veya doğrudan kişilerle çalışan mezunlar şu gibi alanlar iş bulabilirler:

 

  • Bakanlıklar

  • Oteller

  • Hastaneler

  • Okullar

  • Özel şirketler

  • Araştırma kurumları

 

Ayrıca üniversitelerde eğitim vermek veya çeşitli seminerlerde farklı iş kollarından kişilerin kariyer planlamalarına yardımcı olmak da mezunların yönelebileceği çalışma alanlarındandır.

Aile Ve Tüketici Bilimleri Bölümü Maaşları

Aile ve tüketici bilimleri bölümünde maaşlar çalışma kurumuna ve pozisyonuna göre değişir. Ancak başlangıç pozisyonlarda genel ortalama 18.000 TL ile 20.000 TL arasıdır. Bununla birlikte, mezunların deneyimlerini artırması ve kendi alanında uzmanlaşması maaş ortalamalarının yükselmesine yardımcıdır.

 

Aile ve tüketici bilimleri ülkemizde sadece tek bir üniversite bulunan fakat zamanla popülerleşmesi beklenen bir bölümdür. Mezun sayısının az olması iş arayan gençler için büyük bir avantajdır. İleride toplumdaki tüketim sorunlarını çözmek adına daha fazla uzmana gereksinim olacağı düşünülürse, aile ve tüketici bilimleri maaşları için daha yüksek ortalamalardan bahsetmek de söz konusu olabilir.

Aile Ve Tüketici Bilimleri Bölümü Dersleri

Aile ve tüketici bilimleri ülkemizde tek bir üniversitede bulunan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Genellikle Türkçe-Matematik ağırlıklı olan aile ve tüketici bilimleri bölümü dersleri ise şunlardır:

 

  • Araştırma ve Yayın Etiği,

  • Aile Yapısı,

  • Aile İlişkileri,

  • Genel Muhasebe,

  • Tüketici Hukuku,

  • Tüketici Eğitimi,

  • Kurumlarda Fiziksel Çevre ve Yönetimi,

  • Aile ve Tüketici Bilimlerinde Evde Bakım Hizmetleri,

  • Sosyal Bilimlerde İstatistiksel Analiz,

  • Seminer

 

Eğitim programını tamamlayan öğrenciler “Aile ve Tüketici Ekonomisti” unvanı ile mesleki hayatlarını başlatabilirler.

Aile Ve Tüketici Bilimleri Bölümü Okumanın Avantajları Nelerdir?

Aile ve tüketici bilimleri bölümü, yeni olmasına rağmen toplum açısından zaruri olan bir meslek dalıdır. Giderek artan tüketim çılgınlığına çözüm olmak için doğan bu mesleğin en büyük avantajı ise mezun sayısının az, iş imkanının fazla olmasıdır. Dolayısıyla mezunlar aralarından seçim yapabilecekleri farklı iş alternatiflerine sahip olabilir ve mesleki hayatlarına diledikleri şekilde yön verebilirler. Bununla birlikte, yeni bir bölüm olduğundan ortalama maaşlar kimi durumlarda genel beklentileri karşılamayabilir. Ancak bölümün esas öneminin ileride daha iyi anlaşılacağı tahmin edildiğinde maaş ortalamalarının artacağı söylenebilir.

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram