Yazar: Psk. Dan. Arife Nur Ertuğrul
Yayınlama Tarihi: 01.03.2024
İlk yarı geride kaldı. Şimdi sıra ikinci yarıda. Unutmayın ikinci yarıda maç sonucu değişebilir. Maçın sonucu ikinci yarıda belli olur. Yeter ki siz pes etmeyin, değiştirebileceğinize inanın. 9.10.sınıf genelde çoğu öğrenci için liseye alışma, sınav bilincinden uzaklaşma, sadece yazılı odaklı çalışma şeklinde geçer. Tam tersi olanlar da var elbette. Ama sınavı asıl kazanacağınız yıl 11.sınıftır. Çünkü 9.10.sınıfta çok iyi çalışmasanız bile önem düzeyi yüksek olan sınav AYT olduğu için 11.sınıf konularına iyi çalışan bir öğrenci AYT temelini sağlam atmış olur. Bu da 12.sınıfta büyük bir avantaj sağlar. Peki 11.sınıfı çok iyi çalışsa da ilk 2 yıl düzenli çalışmayan bir öğrenci TYT'yi nasıl sağlamlaştıracak. Bu yazıda hem TYT hem AYT birlikte nasıl çalışılır, 11.sınıf nasıl en verimli şekilde geçer bundan bahsedeceğim.
Hayırlı olsun 11.sınıf oldunuz. 9/10 çok iyi diye kendine güvenip yorulup dinlenmeye geçersen çok şey kaybedersin. Ya da 9/10 çok kötü geçti, hiç çalışmadım diye paniğe kapılıp 11 konularını da kaçırırsan sıkıntı büyük. Kısacası simdi 9/10'u düşünmek yerine 11 nasıl iyi geçer buna odaklanman gerekiyor. Sayısal/ eşit ağırlık/sözel fark etmez, ilk 2 yılın konularını bilmeden de 11 konularını anlayabilirsin. Tabi bazı konularda keşke 9/10'u bilsen, 11 konuları çok daha rahat ilerler ama şart değil. Burda 10.sınıf ya da 11.sınıf yaz tatili devreye giriyor. Yaz tatili, 11 yıl boyu, 11'in tatili bu zaman dilimleri ayrı ayrı nasıl iyi geçer maddeler halinde açıklayacağım.
10.sınıf bittiğinde 11.sınıfa hazırlık, 11 konularını daha rahat öğrenmek amacıyla bazı 9 ve 10.sınıf konularını öğrenmekte fayda var. Örneğin sayısal bir öğrenci için Kimya Mol, Fizik Kuvvet Hareket, İş güç Enerji; eşit ağırlık veya sözel bir öğrenci için coğrafya Dünya ve Türkiye haritaları; her iki alan için geometri üçgenler öğrenmek gibi. Bunlarla 11.sınıfa ön hazırlık işleri kolaylaştırır hem de TYT konularına bir yerden başlanmış olur.
İster 10.sınıf yaz tatilinde ister 11 ister 9 ol , zaman kaybetmeden en kısa zamanda paragraf çözmeye başlamalısın. Ne kadar erken paragraf çözmeye başlarsan TYT temelini o kadar hızlı atarsın. Paragraf çözmeyi günlük rutin haline getirmek en doğrusu. Günde 5 paragraf sorusu çözerek bile işe başlanabilir sonra yavaş yavaş bu sayı arttırılır. Aynı şey geometri için de geçerli. Üçgenleri 11.sınıfta çok iyi öğrenen bir öğrenci trigonometri gibi birçok konuda daha rahat ilerler hem de TYT geometri anlamında ilerlemiş olur. Her gün 5 soru üçgen çözmek bile bu sürekliliği sağlamak adına büyük bir adım. Bir de üstüne problem çözmeyi bu rutine eklemek iyi olur aslında ama hepsini bir anda yapmaya çalışmak yerine sırayla ilerlemekte fayda var. Problem konusunu 3.adım olarak düşünebiliriz.Bu alışkanlıkları 11.sınıfta kazanmış olan bir öğrenci 12.sınıfta ara sıra aksatsa bile bu aksamalardan etkilenmez çünkü sağlam bir temel atmıştır. Temel atmaya olabildiğince erken başla.
10.sınıf yaz tatili nasıl geçerse geçmiş olsun 11'e başladığın an 11.sınıf konularına odaklanmak şart. Üniversite yerleştirme puanı hesaplanırken AYT'nin önemi %60'ken TYT'nin önemi %40'tır. Bu yüzden zamanı ve eforu da en az %60 AYT'ye harcamak gerekiyor. Okul başladığında hocalar okulda 11.sınıf ilk konularını anlatmaya başladığında öğrencilerin hocadan konuyu çok iyi öğrenip eve geldiğinde olabildiğince çok soru çözmelidir. Okuldaki hocadan anlamıyorsa eve geldiğinde hocadan, müfredattan geri kalmadan hemen o konuyu evde çalışıp soru çözmelidir. Bu tüm yıl boyunca geçerlidir. Bunu bir döngü halinde devam ettirince 11 tüm konuları öğrenilmiş olur.
11.sınıfta öğrencilerin TYT'yi bitirme kaygısı oldukça yoğundur. Çünkü sonrasında hiç vakit bulamayacaklarını düşünürler ya da erkenden bitmesini isterler. Evet haklısınız ama az önce de dediğim gibi 11 bitmezse asıl önemli yeri kaybedersiniz. Zaten önceki maddeleri yapan bir öğrenci TYT'ye çoktan başlamış demektir. Yani her gün paragraf, geometri, problem çözen+11 konularını çok sıkı takip eden bir öğrenci zaten TYT/AYT dengeli götürüyor diyebiliriz. 11.sınıfın ilk dönemi bu sistemi oturttuysan artık ara tatil/yarıyıl tatili gibi dönemlerde TYT konularına bir yerden başlamakta fayda var. Paragraf düzenli, geometri üçgenler tamam, sırada dil bilgisi ve TYT matematik konuları var demektir. Her alandan öğrencilerin yapması gereken bu 2 başlık. Dil bilgisinde çok konu eksiğin varsa kendine uygun bir YouTube kanalından TYT Türkçe kampına başlamakta fayda var. Haftada 1 konu veya yoğunluğa göre 2 haftada 1 konu bitirerek başlanabilir. Dil bilgisinde o kadar kötü değilim diyorsan TYT matematiğe öncelik verilebilir. Baştan söylemeliyim TYT matematik sürekli konu çalışarak değil çok fazla soru çözerek çalışılan bir ders. Tabi en başta bir video kampını takip edebilirsin ama soruları yapamazsan pes etmeden çözmeye devam etmelisin. Haftada 1 konu +1 kaynak üzerinden soru çözümü olarak başlanabilir.
Rutinde olmalı dediğimiz problem çözümü öğrenciden öğrenciye değişir. TYT matematik ilk 12 konu dediğimiz temel matematik alanında daha yeterli olan öğrenciler direkt problem rutinine başlayabilir ama temeli zayıf bir öğrenci paragraf+geometri yanında problem çözmekte zorlanabilir. Bunun yerine ilk 12 konuya erkenden başlamak daha mantıklı. Böylelikle problemleri çözebilecek bilgileri alıp yavaş yavaş problem çözmeye geçilebilir.
TYT matematik çalışma stilini öğrenci tiplerine göre ayırırsak temeli zayıf bir öğrenci paragraf çözmeyi rutin haline getirmeli çünkü okuduğunu anlama yeteneğine matematikte de çok ihtiyaç duyuluyor. Paragraf+11 konuları+TYT Mat ilk 12 konuyu düzenli çalışıp soru çözerek ilerletmek+geometri üçgenlere başlamak ilk dönem yapılmalı. Artık ders çalışma düzeni oturan öğrenci yarıyıl tatilinde paragraf+ geometriye devam ederken ilk 12 konuyu tamamlamış olmalı. Tabi ki 2.kaynakla desteklemekte fayda var. Konular bitmese bile burda 2.kaynağa başlayıp pekiştirerek probleme daha özgüvenli başlanabilir. Tatilde veya tatil bitince artık problemleri ortalama haftada 1 konu bitirecek şekilde zamana yayarak soru çözerek ilerletmeli. Sene sonu geldiğinde paragraf+dil bilgisi+geometri+ilk 12 konu+problem+11 konuları cepte.
Temeli daha iyi olan bir öğrenci için ilk dönem yine büyük ihtimal 11 konularını takip+paragraf+geometri rutinini oturtarak geçer. TYT matematik konularına hakim olduğu için paragraf/geometri rutini düzene girince problemi de dahil etmeli. Hafta sonları gibi boşluklarını da TYT matematik soru çözümleriyle değerlendirmek gerekiyor. 2.döneme geldiğinde dil bilgisinde de konu problemi yoksa odaklanılması gereken şey alan dersleri. Yine 11 takibi başrolde olacak şekilde yanına sadece 1 fen dersi ya da harita çalışması gibi kendi alanından hir çalışma eklenir. Hepsini bi anda eklemek gibi bir hata yapmayın yoksa ya 11 kaçar ya da paniğe kapılırsın. Sene sonunda paragraf+problem+geometri+dil bilgisi+tyt matematik+ 1 alan dersi cepte denebilir.
11.sınıfı bahsettiğim gibi geçiren bir öğrenci yaz tatilinde kaldığı yerden devam edecek aslında zaten çok güzel bir yol kat etmiş oluyor. Hem AYT'nin yarısı hem TYT'nin yarısı bitti diyebiliriz. Tabi tekrarlara başlamakta fayda var.11 konularını sıkı takip etse de soru çözümüyle tatil boyunca günün 1/3'ünü 11 konularını tekrar ederek geçirmeli.1/3'ünü yine 3 silahşörlerle kalan vaktini de TYT'de kaldığı konulara devam ederek.Yani kalan alan derslerini bitirerek. Tatil böyle tamamlanırsa zaten 12.sınıfa sadece 12 konuları ve geçmiş konuları düzenli tekrar etmek kalıyor.
Bu adımları düzenli ilerleten bir öğrenci 12.sınıfa çok hazır hale gelmiş demektir. Bunları yapmayan bir 11.sınıf öğrenci geç olsa da fark ettiyse bu adımları sırasıyla uygulamaya başlamalı. Eylül de değil de Aralık’ta başladıysan TYT’yi yine aynı adımlarla ilerletebilirsin. Ne kadar erken başlarsan o kadar iyi ama geç de olsa başlamak bitirmenin yarısıdır ilk adımı at ve istikrarla ilerlemeye devam et. Yapabilirsin.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar