0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram

SINAV SENESİNDE BEDEN ALGISI | SINAV SENESİNDE KİLO ALIP VERME

Tarih: 14.04.2024

Yazar: Psk. Dan. Begüm Nur Karagöz

SINAV SENESİNDE BEDEN ALGISI | SINAV SENESİNDE KİLO ALIP VERME

Sınav senesi neden çok fazla kilo alınır/verilir?

YKS, LGS, KPSS gibi sınava hazırlanılan seneler genelde zamanın çoğu masa başında oturarak, hareketsiz geçer ve bundan kaynaklı vücutta pek çok fiziksel değişim olabilir, bu da beden algısını olumsuz etkileyebilir. Bazen yemek yemeye daha az vakit ayırıp çok fazla kilo kaybedildiği görülebilir, bazen de tam tersi enerji vermesi için rafine şekerli, anlık enerji veren pek çok gıda tüketilir, bu da kan şekerini çok hızlı yükselterek kısa sürede daha çok açlık hissedilmesine ve bunun sonucu gıda tüketimin artmasıyla beraber kilo artışına sebep olabilir. Bu durumlar kısa ya da uzun vadede sağlık problemlerine yol açacaktır.

Masa başında sürekli kalmak, hareket etmemek de günlük tüketilen enerji miktarının azalmasına ya da sindirim organlarının tembelleşerek metabolizmanın da yavaşlamasına da sebep olur. Egzersiz yapmamak da hızlı kilo artışının temel sebeplerinden biridir.  Hareketsizlik, aynı zamanda duruş bozukluklarına ve buna bağlı olarak beden algısının da olumsuz şekillenmesine yol açar. Peki sağlıklı yaşam ve kilo kontrolü için egzersiz yapmak demek muhakkak bir spor salonuna yazılmak ya da zaman kaybettirici, zorlayıcı diyetler, fiziksel aktiviteler yapmak anlamına mı gelir? Tabii ki de hayır, evde de hem eğlenip hem de aktif kalabileceğiniz pek çok aktivite ve rutin mevcut.

Sınav senesi fiziksel sağlığımı korumak için neler yapabilirim?

Öncelikle uyku ve beslenme düzeni, sınav senesinde hem fiziksel hem zihinsel sağlığı korumak için oldukça önemlidir. Günde en az 6-8 saat uyumak vücudun gün içerisinde gerekli enerjiyi toparlamasını sağlar. Düzensiz uyku metabolizmayı yavaşlatacağından kilo artışının temel sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda uykusuzluk, gece yeterince enerji üretilmemesine, buna bağlı olarak da daha az fiziksel aktivite eğilimine yol açar. Bu da kilo almanın temel nedenlerinden biridir. Sınav senesinde kilonuzu kontrol altında tutmak istiyorsanız ilk olarak uykunuzu düzene sokmanız gerekir.

Düzenli uykunun yanında düzenli ve sağlıklı/yeterli beslenmek de oldukça önemlidir. Gün içerisinde besinlerle vücudumuza aldığımız enerji miktarı harcadığımızdan çok olursa bu kilo artışına sebep olur. Düzenli öğünler halinde protein, yağ ve karbonhidrat dengesi gözetilerek tüketilen besinler fiziksel sağlığınızın korunmasına yardımcı olacaktır. Kan değerlerinizi ölçtürerek doktor/eczacı kontrolünde ihtiyaç duyulduğu takdirde gerekli vitamin ya da mineral takviyeleri almanız da odağınızı artırarak enerjik olmanıza ve fiziksel sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Bununla beraber aktif yaşamı bir yaşam tarzı haline getirmek, hem sizi sürekli masa başında oturup ders çalışmanın sıkıcılığından kurtarır hem de sürekli eğilerek/oturarak çalışmanın neden olduğu skolyoz, duruş bozukluğu gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Her gün 30 dakika yürüyüş yapmak ya da YouTube’da yer alan egzersiz programlarını uygulamak maddi açıdan masrafsız aktif yaşam yollarından biridir. Haftada iki gün Reformer Pilates yapmak ya da bir spor salonuna yazılıp fitness yapmak da izleyebileceğiniz diğer yollar olabilir. Fiziksel aktiviteler aynı zamanda zihinsel olarak da iyi hissetmenize yardımcı olur. Bunun harici çalıştığınız masa/sandalyenin yüksekliğinin size uygun olması, ortopedik/ergonomik olarak omurganızı destekleyici biçimde olması sırt ağrılarının, duruş bozukluklarının önüne geçecektir.

Sınav senesinde kilo alıyorum, hep böyle kilolu mu kalacağım? | Beden algısı sorunları

Yapılan araştırmalar sınav senesinde kilo artışının olağan bir durum olduğunu ortaya koymuştur. Hareketsiz masa başında kalmak fiziksel aktivitenin azalmasına neden olur bu da kilo artışını beraberinde getirir. Bu konuda yalnız hissetmenize gerek yok, sınava çalışan herkes ortalama 3-5 kilo alıyor ya da -nadir de olsa- verebiliyor.

Sınav senesi kilo alınması sonucu kıyafetlerin olmaması, eskisi gibi yakışmaması ya da ayna karşısındaki görüntünün beğenilmemesi özellikle genç kızların beden algısı sorunları yaşamasına, hatta beden algısı problemlerine, yeme bozuklukları geliştirmesine neden olmaktadır. Yukarıda da dediğim gibi sınav senesi kilo almak gayet beklendik, hatta belki normal bir durumdur. Bu sizin ömür boyu kilolu kalacağınız ya da artık daha çirkin, değersiz hale geldiğiniz anlamına gelmez. Egzersiz yapmaya daha az zaman ayırsanız da düzenli beslenmeniz bile yeniden sağlıklı, daha fit bir görünüm kazanmanıza yardımcı olur. Unutmayın ki sınav dönemleri, geçiş dönemleridir ve geçiş dönemleri de pek çok değişimi beraberinde getirir.

Sırf kilo almamak için daha az yemek yemek, kilosunu belli etmemek için kambur durmak size fayda sağlamak yerine zarara uğratır. Hızlı kilo vermek adına tükettiğiniz ödem attırıcı ya da detoks adı altında bir uzmandan görüş almadan kontrolsüz tüketeceğiniz besinler de sindirim sisteminizi ve bağırsak floranızı olumsuz etkileyeceğinden uzun vadede daha çok sıkıntı yaşamanıza, daha çok kilo almanıza neden olabilir.

Unutmayın ki kilo almak da vermek de bir süreçtir ve bunu kontrol altında tutmak da sizin elinizdedir. Sınav senesi odaklanacağınız tek şey sağlığınızı koruyarak, düzenli biçimde ders çalışmak, sürece odaklanmak olmalıdır.

En uç noktalarda bile olsa, diyetisyenden destek alarak yeniden ideal kilonuza dönebilirsiniz ya da fizyoterapistten destek alarak duruş bozukluklarının önüne geçebilirsiniz. Ancak hızlı biçimde kilo kaybetmeye çalışmak ya da bunu zihninizde bir takıntı haline getirmek uzun vadede hem fiziksel hem de psikolojik anlamda size çok zarar verecektir. Kendinizin farkında olup düzenli beslenme, uyku ve çalışmayı yaşam tarzı haline getirdiğinizde sınav sürecini başarıyla atlatmanız daha kolay olacaktır.

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS Koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

Mesafeli Satış SözleşmesiGizlilik PolitikasıTeslimat ve İadeAydınlatma Metni
Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.
WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram